• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 22:03

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je bezpečné slepé rameno hromosvodu v bytě?

Started by Martin st., 22.05.2013, 15:27

previous topic - next topic

Martin st.

22.05.2013, 15:27 Last Edit: 22.05.2013, 20:59 by Miroslav Minařík
Je bezpečné mít na střeše takovýhle stožár, na něž je navařen hromosvod, ale zbytek stožáru je volně v budově přímo v obytném prostoru? - (vlastně ukotvení stožáru - ukotvení je obaleno 1cm mirelonem, kvůli tepelnému mostu)

Co se stane při přímém úderu blesku? Stožár je celkem vyvýšen nad okolními budovami a je to asi nejvyšší bod v okruhu cca 200 m ne li více.

"Vyšplhá" blesk zpět po slepém rameni do hromosvodu a uzemní se, nebo se energie uvolní přímo v budově? Na stožáru jsou tři menší paraboly, vede po něm zhruba 10 káblů až na vrcholek šestimetrové tyče, kde je internetový vysílač. Za 5 let existence do toho ještě nic nepraštilo, ale zase je zde bouřkové období tak mi to vrtá hlavou  ;D

Jan Hájek

Dost drsný způsob sebevraždy.

Alfa a omega problému je dostatečná vzdálenost, pokud je to tak jak je ta piktogramu, není zemnění hromosvodu/antény spojeno s vnitřním vyrovnáním potenciálu, lze tedy v domě čekat celý bleskový proud.
Doporučuji evakuační zavazadlo.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Jirka Hub

Myslím si, že podobná konstrukce je na mnoha, možná i většině starých domů.

Každopádně bezpečným bych toto provedení také nenazval a pokud nemáte zmiňovaný kufřík, zkuste uvažovat o rekonstrukci hromosvodu. Určitě se to vyplatí. Věřte, že vždy se něco stane, i když se to do té doby nestalo.

Elektricky se dá zauvažovat tak, že stožár na nad střehou je elektroda1. Ta je přes impedanci Z1 připojena na zemnič s impedancí Z2. Vlivem bleskového proudu bude na Z1+Z2 napětí, které z té části pod střechou vyrobí další elektrodu a pokud by nablízku byla opačně nabitá část s potenciálem blízkým zemi, bude energie volit i tuto cestu. To je právě to vyšetření vzdálenosti S (i když popsáno poněkud svérázně).

Jestli máte poblíž toho stožáru vodivé konstrukce nebo vedení, lze kromě již napsaného mj. doporučit zvýšení pojistky, i když to je už tak trochu černý humor.
Elektrotechnika ve všech podobách je tvůrčí a zajímavá :)

Jiří Schwarz

Z té tyče končící pod střechou bych měl menší strach než z těch kabelů...
Po těch se přenese potenciál dolů, k počítači, televizi,... a tam se bez problémů "prorazí na zemní potenciál" přivedený po PE (PEN) a jedním z výsledků může být, že v místě přeskoku něco zapálí...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Jiří Schwarz on 22.05.2013, 22:09
Po těch se přenese potenciál dolů, k počítači, televizi,... a tam se bez problémů "prorazí na zemní potenciál" přivedený po PE (PEN) a jedním z výsledků může být, že v místě přeskoku něco zapálí...

S tímto názorem lze pouze souhlasit.Jednoduchým řešením je vytažení všech přívodů včetně datových od přívodů od vstupů do el.spotřebičů z parabol v případě očekávaných bouřek nebo před odchodem z bytu na delší dobu .

Jan Hájek

Quote from: Jaroslav Ratiborský on 23.05.2013, 08:37
S tímto názorem lze pouze souhlasit.Jednoduchým řešením je vytažení všech přívodů včetně datových od přívodů od vstupů do el.spotřebičů z parabol v případě očekávaných bouřek nebo před odchodem z bytu na delší dobu .

No pokud tyto přívody zůstanou ležet volně na zemi, výsledná situace bude mnohem horší, než kdyby zůstaly ve spotřebičích.

Zapomněl jste doplnit:
Kabely budou vytaženy ven a položeny do uzemněného kovového kyblíku naplněného slanou (lépe vodivou) vodou. Z dosahu slepého konce, tak do 3 metrů by mělo stačit -pokud je dům  jednopatrový a s jedním svodem, vždy odstranit vše vodivé i ze zdí a dům opustit.

Z povzdálí sledovat a po zásahu doplnit v kbelíku vodu. Obsluha kbelíku by měla mít vodivé oblečení, nebo alespoň vodivé podrážky spojené měděným lanem.
www.kniska.eu

novy2

Quote from: Jaroslav Ratiborský on 23.05.2013, 08:37
Jednoduchým řešením je vytažení všech přívodů včetně datových od přívodů od vstupů do el.spotřebičů z parabol v případě očekávaných bouřek nebo před odchodem z bytu na delší dobu .

Je len na škodu, že takto radia zo zotrvačnosti "odborníci" v mediach, čo majú ludia robiť v prípade búrky.
Správná a logická je nasledujúca odpoveď:

Quote from: Jan Hájek on 23.05.2013, 08:44
No pokud tyto přívody zůstanou ležet volně na zemi, výsledná situace bude mnohem horší, než kdyby zůstaly ve spotřebičích.

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Jan Hájek on 23.05.2013, 08:44

Zapomněl jste doplnit:
Kabely budou vytaženy ven a položeny do uzemněného kovového kyblíku naplněného slanou (lépe vodivou) vodou. Z dosahu slepého konce, tak do 3 metrů by mělo stačit -pokud je dům  jednopatrový a s jedním svodem, vždy odstranit vše vodivé i ze zdí a dům opustit.

Z povzdálí sledovat a po zásahu doplnit v kbelíku vodu. Obsluha kbelíku by měla mít vodivé oblečení, nebo alespoň vodivé podrážky spojené měděným lanem.

moc dobré čtení pro pobavení.
P.S. blesk nešplhá.

Jakub Janoušek

Nechte hromosvod jak je: Hasiči budou mít práci, hrobaři si vydělají, stavební společnost si namastí kapsu, pojišťovna se bude smát

Investujte do předělání hromosvodu: Hasiči se budou věnovat důležitějším věcem, hrobaři vás uvidí až za několik dekád, stavební společnost dostane možná pár tisíc za úpravy a pojišťovna bude bručet vzteky :D

Upřímě je lepší to renovovat, bezpečnost především. Cenu poradit nemůžu, to spíš někdo z kolegů kdo se tím zabývá více, ale neviděl bych to jako velkou finanční výzvu.
Každý kdo si myslí, že na PE vodiči nemůže být napětí, je u mě sebevrah :D

Hugo K.

Jiří Schwarz  Včera v 22:09:

to Schwarz
Jestli jste chodil na průmku na Slovany, tak si možná vzpomenete na les antén na střechách okolních bytovek. Sídliště pořád stojí... :D

TÍMTO NIKOHO NENABÁDÁM ABY SI NA STŔECHU COKOLI VYSTRČIL.

Jiří Mudra

Quote from: Hugo K. on 23.05.2013, 10:47
to Schwarz
Jestli jste chodil na průmku na Slovany, tak si možná vzpomenete na les antén na střechách okolních bytovek. Sídliště pořád stojí... :D

já tam chodil a les si ještě matně vybavuji. Bohužel pro naše řemeslo, blesk si vybírá i podle nedefinovatelné "náhody".
Elektrikář - údržbář §6, §8

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Jiří Mudra on 23.05.2013, 10:58
já tam chodil a les si ještě matně vybavuji. Bohužel pro naše řemeslo, blesk si vybírá i podle nedefinovatelné "náhody".

Ještě,že to nikdo není schopen definovat a svázat vzorečky.

Jiří Schwarz

Quote from: Hugo K. on 23.05.2013, 10:47
...
to Schwarz
...

Že by spolužák?...

Pokud je to bytovka, spousta antén, "spousta svodů" hromosvodu, docela bych očekával, že těch cest, na které se rozdělí výboj, je tolik, aby po vnitřním rozvodu neprošlo zdaleka tolik, jako projde v malém objektu se 2 nebo 3 svody, stojícím satelitně...

Honza Hájek to možná vidí jinak, ale co ke mě pronikly nějaké informace, tak u "paneláků" s hromosvodem podle 34 1390 nebývají tak závažné škody jako na "rodinných domcích", chatách,... také s hromosvodem podle 34 1390
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jan Hájek

V panelácích je hromosvod schovaný pod STA, takže se jímací soustavě nic nestane. Naposledy, co vím, v Chomutově po zásahu komplet TV atd. v celém domě. Konstrukce paneláku je z armovacích želez a přeskoky se odehrávají v místech, kde to většinou nechytne. Navíc ve velkou část bleskového proudu převezmou konstrukce výtahu, schody atd.

Oproti tomu u RD je toho železa zlomek a vodivé trasy pro blesk vnitřkem objektu jsou dvě,tři. Proto více hoří.
www.kniska.eu

Jan Alin

Koukám z okna na ještě lepší ochranu než je STA. Nejmenovaný operátor tam má hezký macatý stožár s anténami a celé je to hezky spojené se starým hromosvodem. Věřím tomu, že je to kryto i slušnou pojistkou.

Jinak, stožár STA je na starých panelácích většinou jen jedním z jímačů, jímací soustavu moc nechrání, jen přidává rozvody STA do soustavy trochu lépe než by bylo záhodno.  :)

Lukáš Malík

Quote from: Jan Alin on 23.05.2013, 21:55
Jinak, stožár STA je na starých panelácích většinou jen jedním z jímačů, jímací soustavu moc nechrání, jen přidává rozvody STA do soustavy trochu lépe než by bylo záhodno.  :)

Jojo, je to tak a dneska už je mi to celkem jedno...onehdá jsem řešil hromy a oddálený jímač pro STA u nás na několika bytovkách, dělalo se zateplení, nacenil jsem, prohrál jsem s tím, že to vezmou zateplovači i se střechou. No vzali, ale po svém.
Osobně mám rád bouřky, jako takové. Nemám problém v létě usínat při bouřce  :)
Budu možná za sv..., ale kdyby jim tam tak prásklo, možná by se někteří probrali z letargie  o:-)
Kdo chce kam.....
Domovní a bytové elektroinstalace.
Opravy, údržba, návrhy a rekonstrukce.
Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT.

Lukáš Rotrekl

Quote from: Lukáš Malík on 23.05.2013, 22:21
Budu možná za sv..., ale kdyby jim tam tak prásklo, možná by se někteří probrali z letargie  o:-)
Kdo chce kam.....

Leda, že za to ponesou plnou zodpovědnost, pokud pojišťovna něco vyplatí, nic se nezmění....

I když, ale musím říct, za sebe, že z počátku své tvůrčí činnosti, mám taky pár paskvilů, u kterých se modlím aby do nich nepraštilo...
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Lukáš Malík

Quote from: Lukáš Rotrekl on 23.05.2013, 22:24
I když, ale musím říct, za sebe, že z počátku své tvůrčí činnosti, mám taky pár paskvilů, u kterých se modlím aby do nich nepraštilo...

A kdo nemá...a tím nemyslím jen hromy. Taky jste nějak začínal, stejně jako já a jako další. Ale to je na jinou debatu  ;)
Domovní a bytové elektroinstalace.
Opravy, údržba, návrhy a rekonstrukce.
Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT.