• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 21:54

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je bezpečné slepé rameno hromosvodu v bytě?

Started by Martin st., 22.05.2013, 15:27

previous topic - next topic

Jaroslav Ratiborský

Fuk Tomáš

Quote from: Alois Kadlík on 05.06.2013, 12:36
Neznám ani jeden fyzikální zákon, podle kterého by se blesk choval...
To, že neznáte první a druhou větu termodynamickou, Maxwellovy rovnice, kvantovou mechaniku atd. atd. neznamená, že neexistují. Nikdo neříká, že je chování blesku popsatelné jedním jednoduchým zákonem, nejlépe v podobě trojčlenky. To jen pro přiblížení laikům se na vysvětlení používají hrubá zjednodušení, která najdete i v tom odkazovaném textu.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Fuk Tomáš on 05.06.2013, 13:29
termodynamickou, Maxwellovy rovnice, kvantovou mechaniku atd. atd. neznamená, že neexistují. Nikdo neříká, že je chování blesku popsatelné jedním jednoduchým zákonem....

Tak konkrétní odpověď nečekal asi nikdo.

Pavel Horský

To Ratibosrký: dohadovat se s kolegou Fukem, to si troufáte na hodně vysokou laťku, řekl bych na tu nejvyšší.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

David Hruda

Quote from: Jaroslav Ratiborský on 05.06.2013, 12:43
Hurá,hurá je vidět,že děláte pokroky.

Neodpověděl jste.
BTW, takhle jsem tu větu nenapsal, umíte číst?
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Jan Franěk

Quote from: Jaroslav Ratiborský on 05.06.2013, 12:43
Hurá,hurá je vidět,že děláte pokroky.

Alespoň někdo.   ;) ;)

Quote from: Jaroslav Ratiborský on 05.06.2013, 11:49
Napadlo mne:byl jsem ve svém životě v mnoha lidských obydlích a mohu jen konstatovat,že jsem se nesetkal ze situací,kdy v obytné místnosti  vyčníval spodní konec anténního stožáru.
Na půdě je to samozřejmě normální.

osobně spíš kloním k tomu, že to není tak úplně normální, ale běžné a to co se  běžně dělá, nemusí být vždy správné.

Taky si myslím, že téma je trochu "přečerpané"  a možná by zasloužilo ukončit.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Milan Hudec

Quote from: Alois Kadlík on 05.06.2013, 12:36
Vámi uvedený materiál je výborný. V uvedeném materiálu se slovo fyzikální zákon neobjevuje. Naopak norma ČSN 62305-1 ed. 2 říká, že blesk je přírodní atmosférický úkaz.

A popis jeho chování spadá do oblasti přírodních věd, pod které spadá fyzika.
Norma ČSN 62305 je velice často kritizovaná, ale nedokáži si představit cenu projektu hromosvodu bez zjednodušených informací z této normy, pokud by někdo měl případ od případu vše počítat znovu, navíc kolik lidí by to dokázalo?

Jiří Schwarz

Kdybychom začali "úplně od "základů" a neměli jedinou normu nebo jiný podklad, asi by to byla zajímavá práce:
- podrobně se seznámit s poznatky o napětích vvn a "vyšších"
- nějak bychom definovali objekt, popsali rozměry, umístění,...
- pak bychom si museli najít izolační vlastnosti suchého vzduchu, "mlhy",... a různých pevných materiálů
- museli bychom zkoumat zlepšení vodivosti vzduchu, způsobněé ionizací, na to může mít vliv kouř (komín), rozhraní teplého a studeného vzduchu, elektronmagnetické pole, radioaktivní záření
- museli bychom nějak "vyčíslit" vliv stromů a podobných předmětů s nedokonalou vodivostí...
- ...
A bylo by toho tolik, že by projekt na hromosvod byl složitější a dražší než na chráněný objekt
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Lukáš Rotrekl

Quote from: Jiří Schwarz on 05.06.2013, 19:45
- ...
A bylo by toho tolik, že by projekt na hromosvod byl složitější a dražší než na chráněný objekt

Dovolil bych si tuto větu lehce poopravit: A bylo by toho tolik, že by projekt na hromosvod byl složitější a dražší než na chráněný objekt
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

SMILEK

Je vidět, že otázka je zajímavá a budí vášně. A je dobře, že se o ní diskutuje.  ;)
Na odpověď se dá podívat z více úhlů, některé zde byly nastíněny. Přidám několik svých úvah:

Blesk je přírodní úkaz a samozřejmě se chová v souladu s fyzikálními zákony. To, do jaké míry je my lidé známe, je náš problém.
Vybavuje se mi věta: Kolik podob Ohmova zákona znáš, tolikrát jsi člověkem. Ale znalosti v praxi nestačí. Tak jako v pohádce o třech prasátkách si každé zvolilo jiný typ stavení na ochranu před vlkem, i lidé volí různé metody ochrany před bleskem. Někomu stačí hromnička, jinému nestačí ani 62305.

V otázce nastíněný případ je klasika. Představme si to jinak. Máme suché koryto potoka (bleskový kanál, kterým může projít bleskový proud) a to má slepé rameno u nás na zahradě. Jak bezpečné je toto slepé rameno? Povodeň nemusí dlouho přijít a několik generací obyvatel nabude dojmu, že jsou v bezpečí. Odpojení spotřebičů za bouřky je jako přenesení piknikového stolu s jídlem ven z koryta na jiné místo v zahradě. Přijde-li dostatečně silný proud, spláchne vše.

Pokud se chci bránit, můžu okolo hranic pozemku vyhloubit jeden, nebo více kanálů, jimiž vodu odvedu na druhou stranu. Stejně jako svody LPS mi odvádějí bleskový proud. Pokud chci zvýšit svou bezpečnost, můžu postavit okolo domu bariéry, stejně jako své spotřebiče chráním přepěťovkami (jakkoliv pracují na jiném fyzikálním principu). Pokud potřebuji zajistit nepřetržitý provoz, postavím si místo domu na pozemku majákovou věž (i v té se dá bydlet a povodeň ji prostě nespláchne - stejně jako se dá el.zařízení uzavřít do vodivé klece, kde je chráněno před přepětím).

V praxi se většinou berou v úvahu jen některá rizika a počítá se s tím, že ochrana není stoprocentní. A stejně jako mne v záplavové oblasti může v noci překvapit doma voda, může mne (ale obvykle bez varování) překvapit blesk. Může mne (stejně jako voda) zabít, zničit mé věci, nebo zapálit dům. To je život. A tak jako se přeme, zda je potřebná protipovodňová stěna, jak dobře je vypracován evakuační plán a co se při povodni ještě dalo dělat, u blesku řešíme LPS, přepěťovky, organizační opatření (nepobývat pod nechráněným přístřeškem či stromy), apod.

Norma 62305 existuje a jasně říká, jaký je dnešní standard. Ne každý ji zná a akceptuje (stejně jako lidé nechtějí hráze na zahradách) a ne každý věří, že velká voda (blesk) přijde zrovna k němu. U blesku má člověk výhodu, že se může rozhodnout relativně nezávisle na ostatních, zda ochrání svůj dům, i když sousedé nechtějí. U ochrany před povodní je to složitější.

Tedy: slepé rameno v bytě není v žádném případě bezpečné a hrozí zde nemalé riziko. Toto riziko se dá různými opatřeními snížit (dalo by se i eliminovat vytvořením kovové klece okolo všech stěn, stropů a podlahy bytu). To, zda se blesk vydá po svodu, nebo si vybere cestu vnitřním prostorem domu, závisí na více faktorech (provedení a stav LPS, množství a vzájemné vzdálenosti vodivých konstrukcí v domě, provedení a stav různých přívodů elektřiny, vody, plynu, telefonu či televize do domu, apod.) a nelze to z obrázku odhadnout.

PS: Mirku, nemohl jsem si pomoci. Chtěl jsem pět minut relaxu před rozborkou Tvého streamovacího kompresoru, ale než jsem probral těch jedenáct stránek, fakt jsem se několikrát odboural :).

Alois Kadlík

Quote from: Pavel Horský on 05.06.2013, 12:13
Vzdušná mezera, která je v mnoha případek nedostatečná. Proto musí být slepý konec stožáru připojen na zemnící soustavu. Jednoduché, účinné. Jen samotná instalace musí být provedena za přítomnosti funkčního mozku v dutině lebeční.

A vznikne další jímač.

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Pavel Horský on 05.06.2013, 14:08
To Ratibosrký: dohadovat se s kolegou Fukem, to si troufáte na hodně vysokou laťku, řekl bych na tu nejvyšší.

Proč vás to tak překvapilo ?

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Fuk Tomáš on 05.06.2013, 13:29
To, že neznáte první a druhou větu termodynamickou, Maxwellovy rovnice, kvantovou mechaniku atd. atd. neznamená, že neexistují. Nikdo neříká, že je chování blesku popsatelné jedním jednoduchým zákonem, nejlépe v podobě trojčlenky. To jen pro přiblížení laikům se na vysvětlení používají hrubá zjednodušení, která najdete i v tom odkazovaném textu.

Ty zákony si najde na netu snad každý .To ostatní je celkem zbytečný text.

Václav Třetí

Quote from: Jaroslav Ratiborský on 05.06.2013, 11:49
...byl jsem ve svém životě v mnoha lidských obydlích a mohu jen konstatovat, že jsem se nesetkal se situací, kdy v obytné místnosti  vyčníval spodní konec anténního stožáru.
Na půdě je to samozřejmě normální.

Vidíte, to je ta zásadní chyba, možná to u některých je normální, ale jen u těch, kteří si nepoloží zásadní otázku:  Jak ten blesk pozná, že si to má namířit po svodu do země a nikoliv po stožáru do domu? Pak si ještě musí logicky položit další otázku: Co se stane, když se ten blesk splete?

Možná vám přijde zbytečné na tyhle otázky odpovídat, ta první vám možná přijde i školácká, ale jsou zásadní. V dobách dávných, kdy v Československu vysílal jen jeden televizní program a ve středních Čechách ho šířil vysílač Cukrák na 1. kanálu (48,5-56,5 MHz) se na příjem tohoto signálu používala anténa, jejíž dipol byl dlouhý skoro 3 metry, v místech se slabším signálem se používaly víceprvkové antény, které měly rozměry zhruba 3x3 m, což byl ještě slušnější lapač blesků. Jedni ho měli na střeše spojený s hromosvodem, jak kázala tehdejší norma, ti druzí měli tuhle anténu vedle domku na stožáru ze starého suchého smrčku a teď přichází další otázka: Kdo z nich na tom byl lépe?

V té době mi bylo asi 10 let a měl jsem na svého otce všetečný dotaz, který mi nedával delší dobu spát. Když je anténa spojená s hromosvodem a zároveň kablíkem (tehdá 300 ohmová dvojlinka) s televizorem, jak to blesk pozná, že má jít do země a ne do televize. A odpověď byla jednoduchá - nepozná a zničí obvykle také tu televizi a bude to ta nejmenší možná škoda, co může vzniknout ( a to ta televize stála asi tak čtyři tehdá běžné výplaty!).

Dlouho jsem se nezúčastňoval této diskuse, protože mi tak trochu připomíná nejznámější dílo Miguela Cervantese, teď už jsem se vyjádřit musel. Velmi dobře vím, že vaše názory odrážejí realitu českých střech. To ovšem neznamená, že je to dobře a že se to tak má dělat stále dál. Kdybychom se takto zpátečnicky stavěli k celému svému bytí, tak bychom stále žili v jeskyních a stále lovili mamuty - bylo-li by dost mamutů  a jeskyní.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Václav Třetí on 06.06.2013, 09:00
bude to ta nejmenší možná škoda, co může vzniknout

Velmi dobře vím, že vaše názory odrážejí realitu českých střech. To ovšem neznamená, že je to dobře ...
.

váš táta měl na věc velice rozumný názor-to k té první části.

Myslíte si,že občané jsou tak hloupí,že každému strašení podlehnou ?
Pokud by případy škod vlivem blesku byly časté, určitě by se tím zabývali.
A to zda je tento stav dobrý nebo špatný pro někoho, to bych nechal na každém z nás.

Fuk Tomáš

Quote from: Jaroslav Ratiborský on 06.06.2013, 06:59
Ty zákony si najde na netu snad každý .
Tož si s p. Kadlíkem podejte ruce a najděte si je.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Fuk Tomáš on 06.06.2013, 10:59
Tož si s p. Kadlíkem podejte ruce a najděte si je.

To je nápad za milión,nebýt vaší odpovědi tak by mne to nenapadlo.

solimek

Quote from: Jiří Schwarz on 23.05.2013, 18:17
Že by spolužák?...

Pokud je to bytovka, spousta antén, "spousta svodů" hromosvodu, docela bych očekával, že těch cest, na které se rozdělí výboj, je tolik, aby po vnitřním rozvodu neprošlo zdaleka tolik, jako projde v malém objektu se 2 nebo 3 svody, stojícím satelitně...

Honza Hájek to možná vidí jinak, ale co ke mě pronikly nějaké informace, tak u "paneláků" s hromosvodem podle 34 1390 nebývají tak závažné škody jako na "rodinných domcích", chatách,... také s hromosvodem podle 34 1390