• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 16:46

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je bezpečné slepé rameno hromosvodu v bytě?

Started by Martin st., 22.05.2013, 15:27

previous topic - next topic

solimek

To kolega Schwarz: Moc rychle jsem to odklepl, chtěl jsem jen říci, že spolužáků ze Slovan nás tady bude asi hodně, já jsem maturoval v roce 1975.

Jiří Schwarz

Quote from: Alois Kadlík on 06.06.2013, 05:32
A vznikne další jímač.

Viděl jste někdy nějaké fotky nebo lépe video z laboratoře, kde se zkoumají tam "nejvyšší napětí"?

Jak ten umělý blesk přeskočí, jak nejde úplně nejkratší a nejrovnějí cestou, klikatí se, rozprskne se do více větví, ale nikdy nejde "úplně za roh", nikdy "neoběhne" tu zkušební kouli úplně a netrefí ten držák...

Takže jímač je to, co chci, aby trefil blesk, nebo to, co obětuji, u čeho mi přímo nevadí, když to trefí blesk. A  stožár, který schovám do ochranného prostoru, potřebuji mít na potenciálu jako hromosvodovou soustavu, aby mi mezi tím nepřeskočil výboj, ale snažím se ho umístit tak, aby byla minimální pravděpodobnost přímého zásahu.
I když se to v praxi běžně nepoužívalo, tak princip oddáleného hromosvodu znala i "zrušená" 34 1390.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

solimek

Quote from: Jaroslav Ratiborský on 06.06.2013, 06:59
Ty zákony si najde na netu snad každý .To ostatní je celkem zbytečný text.

Teda, s vámi je vážně zábava! Že já blbec studoval elektrotechniku a elektroniku tolik let, když stačilo počkat a sednout si k internetu!

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Miloš Kotek on 06.06.2013, 19:15
Teda, s vámi je vážně zábava!

O vás respektive vašich příspěvcích se to nedá říci.

solimek

Můžete zdůvodnit? Nebo jen tak plácáte do vody?

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Miloš Kotek on 06.06.2013, 19:15
Že já blbec studoval elektrotechniku a elektroniku tolik let...

To je váš problém.

solimek

Lukáš Malík

Quote from: Jaroslav Ratiborský on 07.06.2013, 09:01
To je váš problém.

Mohu se zeptat, co je Vaším oborem ? Nebo v čem pracujete, nebo jste pracoval??
Domovní a bytové elektroinstalace.
Opravy, údržba, návrhy a rekonstrukce.
Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT.

Daniel Hudzík

07.06.2013, 09:49 #170 Last Edit: 03.07.2013, 13:39 by Miroslav Minařík
Quote from: Lukáš Malík on 07.06.2013, 09:25
Mohu se zeptat, co je Vaším oborem ? Nebo v čem pracujete, nebo jste pracoval??

Dufam, ze nie v elektrike
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Jan Alin

Tak sem se konečně dostal k přečtení zapomenuté jarní diskuze. Mě docela uteklo, že blesk se neřídí fyzikálními zákony. Já blbec celou dobu žil v domnění, že jsou to jediné zákony, které stoprocentně respektuje. Osobně 62305 moc nemusím, ale tuhle diskuzi si snad schovám. Budou dlouhé zimní večery, nedoplníme to a nevydáme knižně, třeba se to chytne, dnešní doba trochu zábavy potřebuje. Když se to přečte takhle najednou, tak je to docela mela.  ;) 

Pokud bych to oživil proti vůli zúčastněných, tak to snad admin zamkne.

solimek

Quote from: Jan Alin on 08.12.2013, 18:43
Když se to přečte takhle najednou, tak je to docela mela.  ;) 

Včera jsem náhodně zjistil, že se pan Ratiborský snaží očerňovat Elektriku.cz na portálu TZB-info (diskusní témata - elektrotechnika). Moc mu to tam nežerou, ale stejně bych jej sem už nepustil, pokud bych o tom rozhodoval. Podle mne to je hlupák, a navíc je zlý a zákeřný. Dál od takových lidí, kteří neumějí diskutovat kultivovaně.

Jan Alin

08.12.2013, 21:32 #173 Last Edit: 08.12.2013, 21:43 by Jan Alin
Máte pravdu. Na druhou stranu je to naprosto vypovídající a hraniční ukázková diskuze. Předpokládám že i laik musí po přečtení vidět kdo se snaží pomoci a kdo ne. Pan Ratiborský je kapitolka sama pro sebe, dělá krásný a hlavně dost jasný protipól. Nevěřím že by mu někdo zbaštil že fyzikální zákony nefungují, nebo jsem moc velký idealista?  :).

Edit

Tak jsem si přečetl co tam v diskuzích píše a mám podezření že Ratiborský je generován počítačem, je to reálný člověk nebo software?  ;)