• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 16:49

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Proč je na sloupech vn více vodičů než tři?

Started by Jiří Kasal, 24.05.2013, 20:07

previous topic - next topic

Josef Dolejšek

Quote from: Martin Hroudný on 27.05.2013, 11:02
Na 110kV se u jednodušších prací (výměna izolátorů) vypíná jen ten 1 potah, u složitějších prací se musí vypínat oba sousedící potahy.

Pro laiky: Všimněte si, že stožáry vedení 110 kV se dvěma trojicemi vodičů (se dvěma potahy) mají na jedné noze červenou obdélníkovou značku a na druhé bílou. Je to proto, že když je vypnuté jen jedno vedení (červené či bílé), tak si pracovník energetiky na sebe navleče značku té barvy, která je vypnutá. Tím je zajištěno, aby omylem nevylezl na stožár na druhé straně (na straně zapnutého vedení).

Jiří Kubík

Rozvodné sítě vvn o napětí 110kV a vyšších, jsou provozovány s transformátory s uzemněným uzlem.
(Y)
Takže to čtvrté lano není jenom ochrana proti bleskům.

Sičák.

No s tou červenou a bielou to asi bude len niekde, býval som kúsok od trasy 2x110kV + 1x110kV, to dvojité vedenie nemá žiadne označujúce pásy, nakoľko je celá trasa totálne hrdzavá  ;D a to druhé pred cca 8 rokmi prestavali tiež na 2x aj keď zatiaľ funguje ako 1x a nie sú pripravené žiadne označenia.

Josef Dolejšek

Quote from: František Šohajda on 27.05.2013, 10:47
Nedávno běžel v TV dokument o pracovnících na opravách vvn v USA....z helikoptéry se tam dostal pracovník a pracoval pod napětím stovky kV......
Než se helikoptéra dostala v blízkost rozpěr, natáhl se asi 2 metrový oblouk mezi vodiči a helikoptérou....

Také jsem ten dokument viděl. Ten oblouk mezi helikoptérou a vodičem mi není jasný. Přece, když si na vedení vvn sedá pták, tak se žádný oblouk nenatahuje.

František Janeček

Viděl jsem to video také.Nechci tu být za blbce ale vysvětlil jsem si to jako kondenzátor.Kapacita toho vrtulníku proti tomu vedení je jistě mnohem větší než kapacita nějakého vrabčáka.Kondenzátor se vybil a výboj skončil. :)

Oldřich Morávek

Myslím si, že vliv bude mít proudění vzduchu kolem helipotvory, které bude generovat náboj (pravděpodobně třením)

Jakub Drbohlav

Quote from: Oldřich Morávek on 28.05.2013, 11:04
Myslím si, že vliv bude mít proudění vzduchu kolem helipotvory, které bude generovat náboj (pravděpodobně třením)

jojo, kdysi jsem viděl dokument o ropných plošinách - když tam přistávala helikopotvora, tak nejdřív zůstala viset na plochou, přišel borec s tyčí (dloooouhou a nevodivou), touto tyčí srovnal potenciál helikopovory a plošiny a pak teprv se přistávalo

srovnání potenciálu probíhalo na "trojúhelníku" - jeden konec tyče - borec, druhý konec tyče - kovové lano (dotyk s heli), kovové lano ukotveno na plošině

dělali docela slušný blesky :)

Oldřich Morávek

Pokud vím, tak podobná opatření se dělají při výsadku na moři.
Zkouším zjistit, jestli se podobná opatření řeší i u výsadků na pevnině. Snad se to povede.

David Hruda

Třením letounu o vzduch vzniká statický náboj (viz. triboelektrický jev). Letouny mají statické vybíječe- takové kartáčky, kterými se vybíjí. Vliv má vlhkost vzduchu.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Zdenek Hejčl

Tady je také jeden příklad práce:
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Juraj Rojko

Quote from: David Hruda on 28.05.2013, 14:19
Třením letounu o vzduch vzniká statický náboj (viz. triboelektrický jev). Letouny mají statické vybíječe- takové kartáčky, kterými se vybíjí. Vliv má vlhkost vzduchu.

A pak také mají uzemnění na podvozku. Bez tohoto je prý vystoupení z letadla docela bolestivá záležitost...

David Hruda

Quote from: Juraj Rojko on 28.05.2013, 23:34
A pak také mají uzemnění na podvozku. Bez tohoto je prý vystoupení z letadla docela bolestivá záležitost...

Uzemnění na podvozku býváválo (já to viděl naposled na MiG-21), dnes už to vidět není. Uvažuje se vybití přes pneu, beton se bere jako dostatečně vodivý. Při plnění paliva, kyslíku apod. se letoun zemní a spojuje s plnícím zdrojem (cisterna, čerpadlo, lahev).
edit: za ty roky u letadel jsem výboj statiky nezažil a bylo by to špatné, kdyby ano - citlivá elektronika, palivo, kyslík....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
www.elektro-hruda.cz

Juraj Rojko

Quote from: David Hruda on 28.05.2013, 23:48
Uzemnění na podvozku býváválo (já to viděl naposled na MiG-21), dnes už to vidět není. Uvažuje se vybití přes pneu, beton se bere jako dostatečně vodivý. Při plnění paliva, kyslíku apod. se letoun zemní a spojuje s plnícím zdrojem (cisterna, čerpadlo, lahev).
edit: za ty roky u letadel jsem výboj statiky nezažil a bylo by to špatné, kdyby ano - citlivá elektronika, palivo, kyslík....

Zajímavé. U malých letadel, kolem kterých se pohybuji já, je to běžná záležitost a nějaké příběhy kolem toho jsem už také slyšel. No ale známe piloty a jejich vyprávění večer u ohně a piva, že? Od teď budu výskyt drátků u koleček více pozorovat.  :)

David Hruda

Quote from: Juraj Rojko on 29.05.2013, 00:09
Zajímavé. U malých letadel, kolem kterých se pohybuji já, je to běžná záležitost a nějaké příběhy kolem toho jsem už také slyšel. No ale známe piloty a jejich vyprávění večer u ohně a piva, že? Od teď budu výskyt drátků u koleček více pozorovat.  :)

Tzv. "geroj-story" známe, to je jisté.... :D
U ULL a malých letadel, kde je mnoho částí z plastů, je ten problém asi trochu jinde, než u "plechových", na gripenu, který je z velké části kompozitový, je to řešeno polepem tzv. lighning stripů -hliníkové pásky, metalizací atd. V příloze ČOS, kde je to řešeno s tím, že dotyk pneu se zemí je dostatečný k vybití a upozorněním na nebezpečí u vrtulníku ve visu, kde vybíječe nefungují a rotor nabíjí a nabíjí...
www.elektro-hruda.cz

Milan Hudec

Davide můžeš prosím něco více o těch kartáčkách, nějak jsem to nepochopil

David Hruda

Milane, nemůžu nikde dohledat foto, tak to zkusím popsat: Na zadních částech letadla (VOP, konce křídel apod.) směrem dozadu jsou vybíječe. Je to tyčka cca 12cm dlouhá, na konci rozšířená do (kovového) trychtýře, ve kterém je umístěn vějířek měděných drátků (cca 10 ks). Z konců těch drátků se vybíjí náboj a drátky pomalu ubývají- na periodických pracích se vybíječe kontrolují a mění.
Zkusím sehnat fotku.
www.elektro-hruda.cz

Šipeky Michal

Na odtokovej hrane krídla (teda tej zadnej hrane) sú z kovovej "kostry" lietadla alebo kovového poťahu krídla vytiahnuté vybíjače statickej elektriny. Ide v podstate o sústavu tenkých drôtikov vodivo spojených s lietadlom. Počas letu sa cez ne lietadlo "vybíja" do okolitého vzduchu práve vďaka tomu, že sa pohybuje. V noci vybíjanie dokonca vidno ako iskrenie.

tu je obrázok ako to vyzerá:
http://www.askacfi.com/wordpress/wp-content/uploads/2009/07/static-wick.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Static_discharger

Jakub Janoušek

Zajímalo by mě, jak podobné vybijení funguje u F-35 Lightning II. Amíci si rádi hrají s technologii stealth a letadýlko má tvary dokonalé ženy  ;D

http://www.jsf.mil/f35/f35_variants.htm
Každý kdo si myslí, že na PE vodiči nemůže být napětí, je u mě sebevrah :D