• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 16:46

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaké značení vodičů předcházelo L1/L2/L3?

Started by Kamil Novák, 01.06.2013, 14:58

previous topic - next topic

František Šohajda

RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Daniel Hudzík

Quote from: František Šohajda on 02.06.2013, 14:04
Krásná malůvka !   (jednicka)

Len sa mi moc nepaci, ze privodny PEN ku zasuvkam ide najskor na N a potom klemou na PE.. ale inak suhlasim, je to krasne
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Kamil Novák

Quote from: František Šohajda on 02.06.2013, 14:04
Krásná malůvka !   (jednicka)

Nojo, ale tu Pendu nulovanou nemají!

TO Václav 3: Děkuji za obsáhlý exkurs do historie. Přiznám se, že něco takového jsem od vás očekával. Bod!  (jednicka)
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Milan Hudec

Quote from: Daniel Hudzík on 02.06.2013, 14:16
Len sa mi moc nepaci, ze privodny PEN ku zasuvkam ide najskor na N a potom klemou na PE.. ale inak suhlasim, je to krasne

Dane, nebylo náhodou u prastarých zásuvek propojení PE/N "z výroby" (býval tam takový bazmek "mosazná propojka", jen nevím zda se doplňoval až při montáži nebo tam byl už z výroby).

František Šohajda

Quote from: Daniel Hudzík on 02.06.2013, 14:16

OK... já to neberu odborně, ale jako historický kousek....věda jde dopředu...co víme dnes my, oni nevěděli ! ;D ;D
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

kbulda

Ale napěťový chránič už znali.

Václav Třetí

Napěťový chránič (tehdá pod označením ochranný jistič) je již popsán a vyobrazen v knize Cyrila Macháčka "Domovní elektrické instalace" z r. 1951 a přesně toto provedení jsem měl tu čest potkat před mnoha léty v objektu, který byl dostavěn v r. 1948 (já tam byl asi 1975, instalace byla původní, viditelně bez zásadnějších změn), takže předpokládám, že se začal vyrábět již někdy v rozmezí let 1945 až 48.

V knize "Uzemnění a jeho kontrola" z r. 1958 již C. Macháček píše o proudovém diferenciálním chrániči. Popisuje jeho vlastnosti a výhody oproti napěťovému chrániči. Celá kapitola o chráničích v této knížce je poměrně dlouhá a zajímavá, na jejím konci je odstavec, který si dovolím citovat:

"Diferenciální proudový chránič je poněkud složitější a tím i dražší než chránič napěťový, proto u nás do praxe ještě nepronikl, přestože v cizině se ho často používá. Jeho velké přednosti při snižování úrazovosti a zabránění škodám si však vynutí jeho uplatnění i u nás."

Je smutné, že od napsání tohoto odstavečku, do doby skutečného začátku masivnějšího používání proudových chráničů u nás uplynulo zhruba 40 let. Jeho knihy byly velmi progresivní, velkou část schemat rozvodů  v nich kreslil jako pětivodičovou soustavu, byl zřejmě dost předvídavý a byla velká škoda pro naši silovou elektrotechniku, že zemřel velmi brzy, ve věku 47 let v roce 1959.

P.S. Tak mi napadá otázka na kol. kbuldu, zda neví co bylo příčinou jeho smrti, mě se nic víc, než je malý nekrolog s jeho fotografií v knize "Rádce instalačního elektromontéra" nepodařilo najít.

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Jakub Janoušek

Výborné informace pro někoho mladého jako jsem já. Sice se dnes používá nové značení, normy, atd., ale stále je dost míst, kde lze narazit na staré zapojení nebo provedení el. sítě.

Nepřestává mě udivovat, jak se technika tak rychle vypracovala. Několik tisíc let neudělat člověk žádný přelomový objev a pak se to sesypalo: Parní stroje, zkrocení elektrické energie do nějaké smysluplné formy a pak přišla 2.sv. válka a technologický bum vypuknul takovou rychlostí až je to k nevíře.
(Bohužel to bylo zaplaceno milióny lidských životů, ale to stavby chrámů a podobných p***vin za různých vládnoucích období taky)

Říct někomu v začátkem 20. století o tom, že za cca 100 let zde budou počítače schopné počítat celé galaxie a roboti vyrábět v linkách namísto lidí, tak se mi vysmějí a v některých zemích to možná bude odměněno lynčováním nebo upálením na hranici za čarodějnictví  ;D
Každý kdo si myslí, že na PE vodiči nemůže být napětí, je u mě sebevrah :D

kbulda

Jak zemřel nevím, ale podle foto z jeho knihy , mu bylo 47 let.

Václav Třetí

Ano, tuhle fotografii znám a mám ve stejné knize také a zkoušel jsem různě hledat po internetu a všechny zmínky, které jsem našel, o životopise mlčí.  Knihy se  docela seženou, objevují se na Aukru nebo v antikvariátech. Je to divné, byl nositel různých vyznamenání a nikde se nenajde ani nějaký rozsáhlejší nekrolog.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Jakub Janoušek

03.06.2013, 11:02 #28 Last Edit: 14.09.2013, 09:02 by Miroslav Minařík
když zemřel koncem 60. let není se moc čemu divit. Pokud se nejdenalo o opravdu významnou osobu, tak se v té době informace nehromadily v rámci poučení budoucích generací. Byl to prostě další úspěšný člen společnosti a po smrti mu byla vzdána pocta. Zemřít koncem 20. stolení, popř. začátkem 21. měl by nejspíš vlastní stránku na wiki a další podobných databázích.
Každý kdo si myslí, že na PE vodiči nemůže být napětí, je u mě sebevrah :D