• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 15:12

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Musí se na ochranné pospojení připojit zásuvky v koupelně?

Started by Karel Vlach, 02.06.2013, 20:15

previous topic - next topic

Karel Vlach

02.06.2013, 20:15 Last Edit: 03.06.2013, 19:42 by Miroslav Minařík

Něco o tomto problému vím, ale raději se zeptám ať mám úplně jasno.

Dělal jsem ve firmě kde revizní technik vyžadoval dotáhnout do koupelny zel. žlutý vodič CY 6 a provést ochranné pospojování. Zásuvku na pračku jsem do pospojování nezahrnoval.
Momentálně dělám ve firmě, kde reviznímu technikovi stačí do koupelny dotáhnou vodič CY 4 a vyžaduje zatažení i do zásuvky na pračku.

Stačí vodič CY 4mm2 ZŽ a musí se spojit se zásuvkami v koupelně (pračka, top. žebřík, umývadlo.....)?

MODERÁTOR: Dotaz postoupen dál k řešení i přes to, že se tu tento problém již několikrát řešil.
                     V tomto problému není stále jasno a mnozí si to stále vykládají jinak než je psáno v ČSN.

Jiří Schwarz

6mm2 by měl mít vodič hlavního pospojování, pokud tam není důvod pro vyšší (při proudech vyšších než 10mA požaduje 33 2000-5-54 (ed.2 i 3) 10mm2, zavlečení bleskových proudů,...)
Koupelna - tam je doplňkové pospojování
Možná se mnou někdo z kolegů nebude souhlasit, ale dovolím si tvrdit, že vodič PE v CYKY kabelu ve zdi "je chráněn proti mechanického poškození" takže pokud je rozvaděč někde poblíž, netrvám na tom, aby do zásuvky vedl další vodič (protože "čtyřka" se do některých zásuvek těžko zapojí), ale pouze u nových instalací, které jsou v Cu a "za chráničem"!
Ale je to "moje prezentace toho, co jsem si z norem vybral..."
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

solimek

Plně s Vámi souhlasím, tento názor jsem si potvrdil též prostudováním TNI 33-2000-7-701 a článku "Poznatky k využívání ČSN 33-2000-7-701 ed.2:2007" od Ing. Karla Dvořáčka, ELEKTRO 3/2008.

Lukáš Malík

Quote from: Jiří Schwarz on 03.06.2013, 18:57
Možná se mnou někdo z kolegů nebude souhlasit, ale dovolím si tvrdit, že vodič PE v CYKY kabelu ve zdi "je chráněn proti mechanického poškození" takže pokud je rozvaděč někde poblíž, netrvám na tom, aby do zásuvky vedl další vodič (protože "čtyřka" se do některých zásuvek těžko zapojí),

S tím nelze, než souhlasit.
Navíc bych byl zvědav, jak tam zapojí tu čtyřku do většiny zásuvek  :(
Milionkrát opakované. Kdo chce, ať si ten kolík uzemní zvlášť 4. Hotovo a dál bych to neřešil, je třeba uvažovat hlavou.
Domovní a bytové elektroinstalace.
Opravy, údržba, návrhy a rekonstrukce.
Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT.

František Šohajda

Ono je to někdy nepochopení, někdy neznalost .....
Už jsem viděl asi 2 roky nazpět nové oper. sály, kde firma narvala jakož to pospojení 4 Cu do běžných zásuvek....montéři ku...vovali jak to zapojovali.....projektant to tak udělal ? Tak mu plnili projekt ! (norm)
Je to nyní tuplované 2x ale v roli montérů jsem jim nezáviděl! :-\
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Milan Hudec

Jasné do zásuvek narvat navíc čtyřku a pračku jako takovou mít na jedničce pohyblivým přívodu s fastonem na rezavém plechu uvnitř

Robert Jedek

Mnoho elektrikářů dělá místo doplňujícího ochranného pospojování pro jistotu ještě jedno "hlavní", což ale není třeba, ani není normou vyžadováno.

Osobně jsem přesvědčen, že není nutno tahat sólo ochranný vodič doplňujícího ochranného pospojování, pokud je tato funkčnost (dostatečně nízký odpor) splněna pomocí ochranných vodičů přívodních kabelů.

Ale místní ochranné pospojování, například s radiátorem, který je pomocí vodivého potrubí spojen s hlavní ochrannou svorkou až někde ve sklepě, je samozřejmě nutné. A na tento radiátor (potrubí k němu) se vztahuje požadavek pospojení uvnitř popřípadě vně místnosti.

Důležité je dodržet, aby R≤ 25/Ia.

Šnajdr Josef

v normě je přeci napsáno, že dopl. pospojení v koupelně je nutnost, 4mm nechráněný vodič(bojler, radiátor...) a 2,5 chráněný mech., do zásuvek přeci stačí natáhnout ten menší průřez, coo??

solimek

Quote from: Šnajdr Josef on 03.06.2013, 21:26
v normě je přeci napsáno, že dopl. pospojení v koupelně je nutnost, 4mm nechráněný vodič(bojler, radiátor...) a 2,5 chráněný mech., do zásuvek přeci stačí natáhnout ten menší průřez, coo??

Přečtěte si článek 3.9.5 TNI 33-2000-7-701. Pokud není v koupelně předmět náchylný k přivedení potenciálu, nemusí se doplňující ochranné pospojování sřizovat. To znamená, že ani do zásuvek nemusíte zavádět další ochranný vodič. pokud je v koupelně například bojler, musíte ho pospojit, tentokrát již 4 mm2 Cu. povedete ji do zásuvky (máte problém), nebo raději do blízkého rozvaděče? Zásuvky máte tak jako tak pospojené ochranným vodičem 2,5 mm2 Cu. Bavíme se o soustavě TN-S a povinném proudovém chrániči.

Milan Hudec

Lukáš Malík

solimek

Quote from: Milan Hudec on 03.06.2013, 22:06
Ten bojler nemá svůj PE?

Pokud k bojleru vede 3x1,5 mm2 Cu, už je to asi za hranou, nebo ne?

Milan Hudec

solimek

Milan Hudec

To Malík, ano to je jiná, pokud je spotřebič vybaven zvláštní svorkou, která se musí dle návodu výrobce nebo z logiky věci někam připojit

Lukáš Malík

Milan Hudec

To Kotek, doufám, že to nepopletu, ale požadavek na větší průŕez se uplatňuje pokud není PE součástí napkabelu

solimek

To nedokážu nyní potvdit ani vyvrátit, já bych tam ale raději viděl minimálně tu 2,5-ku, nebo raději další ochranný vodič. Třeb nám ještě někdo poradí. mimochodem, pokud to budeme brát hodně ležérně, můžeme tu zvláštní svorku připojit také ochranným vodičem přívodního kabelu.