• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 18:26

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak správně rozdělit PEN vodič?

Started by Miroslav Šípal, 18.07.2013, 12:22

previous topic - next topic

Miroslav Šípal

Quote from: Jaroslav Hasala on 18.07.2013, 21:23
V dané situaci je nejjednodušším řešením připojit PE i N vodič z kabelu přímo na sběrnici PEN a žádné další svorkovnice nepřidávat.

Na sběrnici PEN může být připojen "čistý" PE i "čistý" N, není to nic proti ničemu.

Nejlepší tedy bude připojit PE i N přímo z PEN svorkovnice. Bude to jen jedna zásuvka a je to jen dočasné řešení. Na svorkovnici PEN už ale volná pouze jedna svorka a nechce se mi X vodičů přemisťovat na novou. mohu ji tedy "nastavit" další svorkovnicí propojkou Cu 10mm2 a z té napojit PE a N nové zásuvky?

Jiří Schwarz

Quote from: Miroslav Šípal on 20.07.2013, 09:42
...Na svorkovnici PEN už ale volná pouze jedna svorka a nechce se mi X vodičů přemisťovat na novou. mohu ji tedy "nastavit" další svorkovnicí propojkou Cu 10mm2 a z té napojit PE a N nové zásuvky?

Pokud si vzpomínám, tak Elektro Bečov nabízeli svorku, pomocí se dalo připojit "několik" Cu vodičů pod jeden připojovací bod, spoustu podobné "šikovné bižuterie" nabízí i OEZ. Jen prostudovat katalogy, vybrat si a pak najít v okolí obchod, který to prodává...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jaroslav Hasala

Na označování vodičů je asi nejvhodnější smršťovací bužírka.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Milan Hudec

Quote from: Jaroslav Hasala on 20.07.2013, 16:56
Na označování vodičů je asi nejvhodnější smršťovací bužírka.

Těch ještě nezapojených jistě ano, u těch připojených a těžko odpojitelných (ať již kvůli množství, či z provozních důvodů) by byla dobrá nějaká barvička, nevíte někdo o něčem?

Jakub Sedláček

Nějaké barvičky v podobě lakových značkovačů by se určitě našly pokud myslíte něco takového - viz příloha.
Popřípadě odolné barvy na zabarvení žárovek...
"Neb člověk tvor zvířatům nadřazený jest, tedy tělem a duší oplývá, zoufalství propadnouti může"

Maroš Klein

Quote from: Miroslav Šípal on 18.07.2013, 12:22
Jeden známý mě požádal, abych mu z jeho rozvodnice v síti TN-C vytáhl zásuvku,

Nikde sa to nespomína, ale s veľkou pravdepodobnosťou to bude RD. Len tak na okraj, je tu ešte možnosť, že ak by šlo u známeho o nejakú prevádzku a väčší rozvádzač, tak je potrebné odporúčanú prepojku 10mm² prerátať, nemusí stačiť  ;).

František Šohajda

Rozdělení PEN na PE +N má své podmínky !! (norm)
Ať je to kdekoliv ...
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jiří Schwarz

Quote from: František Šohajda on 21.07.2013, 20:28
Rozdělení PEN na PE +N má své podmínky ! (norm)
Ať je to kdekoliv ...

Nejen to. I jiné činnosti na elektrickém zařízení mají své podmínky a pravidla.
A ten, kdo "podmínky splňuje", by některé věci měl vědět nebo by dotaz měl formulovat jinak...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Miroslav Šípal

22.07.2013, 08:58 #26 Last Edit: 14.09.2013, 08:56 by Miroslav Minařík
Katalogy jsem prostudoval a našel jsem toto, ale nevím, zda je to ono:

Quote from: Jiří Schwarz on 20.07.2013, 14:32
Pokud si vzpomínám, tak Elektro Bečov nabízeli svorku, pomocí se dalo připojit "několik" Cu vodičů pod jeden připojovací bod, spoustu podobné "šikovné bižuterie" nabízí i OEZ. Jen prostudovat katalogy, vybrat si a pak najít v okolí obchod, který to prodává...