• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 18:27

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

A co když bude někdo potřebovat přívod s 230/400V místo avízovaných 220/380V?

Started by Jiří Schwarz, 25.07.2013, 19:32

previous topic - next topic

Jiří Schwarz

Z organizačních pokynů pro konání Annenské pouti v Horšovaském Týně - stánkaři mají možnost připojit se na přívod 220V nebo 380V.
Proč ne?
Ve městě, kde "od bouřky nejde rozhlas" (viz jiné vlákno), asi nebudeme dělat problém z nějaké "odborné maličkosti".
V sobotu beru foťák... Uvidíme jak "vzorně" to tam bude, když na to mají takový dokument...

P.S. Když se v jiném vlákně píše o tom, jestli může likvidátor pojišťovny posoudit elektroinstalaci a suplovat tak projektanta nebo RT, napadlo mě, jestlí dokáže správnost připojení posoudit "Městská Policie".
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Milan Hudec

Se přiznám, že 220/380mě zní libuzvučněji a chca nechca to občas použiji, je to i mezi laiky hodně zažité, pokud někomu nabízíš připojení na 400, tak mnohdy kouká nedůvěřivě

Jiří Mudra

souhlasím, mnozí ještě dnes nevědí o tom, že 220/380 už dávno není
Elektrikář - údržbář §6, §8

Zdenek Hejčl

Když někdo bude vymáhat 220V proč ne, 10V má zdarma. A u 380V dokonce 20V! Jako bonus. Raději říci potichu, všude jsou závistivci.  ;D
No neber to!  :D
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

J Lhava

Quote from: Jiří Mudra on 25.07.2013, 20:46
souhlasím, mnozí ještě dnes nevědí o tom, že 220/380 už dávno není

Bych to trochu poupravil ... povinnost přejít z 220/380 V na 230/400 V pramení z ČSN IEC 38:1993, kde je uvedeno, že přechodné období nemá trvat déle jak 20 let. Jelikož norma byla vydána v dubnu 1993, skončilo přechodné období letos v dubnu 2013.

Lukáš Malík

Standartní podmínky, tady je to na poutě a podobné zběsilosti úplně to samé....
Přepisuje se to jenom datumově, případně ceny, nic víc, nic míň.
Vůbec nic k "divení"  :-[
Domovní a bytové elektroinstalace.
Opravy, údržba, návrhy a rekonstrukce.
Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT.

Jiří Schwarz

Zatímco někdo jde utrácet za nesmysly, někdo jde ochutnat dobroty, já jsem se loni asi nejvíc "pokochal" kolotočem s "historickým motorem", spouštěným "vodním reostatem".
A asi už tuším, proč ten původní kovový byl odšroubován z konstrukce kolotoče a nyní mají plastový, postavený na podložce na zemi...
Jestli je tam opravdu přívod přes proudový chránič, bylo by hloupé, kdyby každý pokus o zapnutí kolotoče skončil zastavením dalších atrakcí... :D
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!

Lukáš Malík

Quote from: Jiří Schwarz on 25.07.2013, 22:07
Zatímco někdo jde utrácet za nesmysly, někdo jde ochutnat dobroty, já jsem se loni asi nejvíc "pokochal" kolotočem s "historickým motorem", spouštěným "vodním reostatem".

Taky sem se díval, asi 14 dní zpět, jen tak po kabelech a přípojkách...zvlášť té hlavní, ze sloupu.
Publikovat se to nedá, bo větší hnůj jste neviděli  (zle) (zle)
Přitom všechno v pohodě prej, by mě zajímalo, čí to byl rozvaděč  :o
Domovní a bytové elektroinstalace.
Opravy, údržba, návrhy a rekonstrukce.
Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT.

Ižák Ctibor

Nie som si istý, že by vyhadzoval chránič. Ten vodný reostat je zaradený ako rotorový spúšťač , z napájacím napätím galvanicky viazaný nie je, preto  by asi  chránič nemal prečo padať. ( Alebo sa mýlim ?)
Najkrajší pocit je hrejivý pocit pri srdci z dobre vykonanej práce.

Radek Červený

Quote from: Milan Hudec on 25.07.2013, 19:54
Se přiznám, že 220/380mě zní libuzvučněji a chca nechca to občas použiji, je to i mezi laiky hodně zažité, pokud někomu nabízíš připojení na 400, tak mnohdy kouká nedůvěřivě

Ale na straně druhé, proč ne. Pán - já chci 380. Já - ale mohu vám nabídnout jen 400. Pán - a v čem je to lepší? Já - máte tam něco navíc, sice je to o nějakou kačku dražší, ale rozhodně se to vyplatí. Pán - tak jo  ;D (dance) (dance)
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Jaroslav Hasala

220V nebo 230V, 380V nebo 400V, myslím že je to jedno.
Každý jen lehce zasvěcený ví, o čem je řeč ...
Samozřejmě, jako odborníci a profesionálové bychom měli dodržovat správnou terminologii, sám se o to snažím, ale občas mi to (zejména při hovoru se zákazníkem)  také "ujede" ...  :)

Hodnota napětí v síti byla vždy "něco" a k tomu +/- "něco".
Pokud by jsme měli být důslední, obvykle je v síti spíše 240V, taková typická naměřená hodnota napětí naměřená v poslední době je podle mých zkušeností 238V.
A poměr 230/400V také nevychází matematicky úplně přesně.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Jiří Kubík

Quote from: Ižák Ctibor on 26.07.2013, 07:33
Nie som si istý, že by vyhadzoval chránič. Ten vodný reostat je zaradený ako rotorový spúšťač , z napájacím napätím galvanicky viazaný nie je, preto  by asi  chránič nemal prečo padať. ( Alebo sa mýlim ?)

Nemýlíte se.
Už jsem viděl kolotočáře, jak do reostatu přisypával za běhu z pytlíku kuchyňskou
sůl a míchal to klackem.
Hned se jim řetízák rozbíhal svižněji.
Z kroužkových motorů se před mnoha lety vyráběly svářečky.
Kotva se zablokovala pákou se šroubem, ze dvou kroužků se vyvedly vývody a proud se reguloval natočením kotvy. Fungovalo to dobře, až na to, že na elektrodě bylo napětí přes 100V a muselo se hlídat oteplení.

:)

Jan Kelbich

Quote from: Ižák Ctibor on 26.07.2013, 07:33
Nie som si istý, že by vyhadzoval chránič. Ten vodný reostat je zaradený ako rotorový spúšťač , z napájacím napätím galvanicky viazaný nie je, preto  by asi  chránič nemal prečo padať.

Přesně tak. Takže pokud ten chránič vybavoval, měl pro to nějaký jiný, podstatný důvod. Takže bych doporučil především kontrolu izolačního stavu motoru (zejm. stator - rotor).

Digital IC design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechniku

Jan Kelbich

Quote from: Zdenek Hejčl on 25.07.2013, 20:57
Když někdo bude vymáhat 220V proč ne, 10V má zdarma. A u 380V dokonce 20V! Jako bonus.

Nezdá se vám to divné ? 20/10 má už celkem daleko k hodnotě sqrt(3) .
Raději píšu
219/380 V (staré hodnoty) a
231/400 V .
Tak je to zaokrouhleno na jednotky V a 20/12 je přeci jen o něco blíže.

Digital IC design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechniku

David Hruda

Quote from: Jan Kelbich on 26.07.2013, 11:42
Nezdá se vám to divné ? 20/10 má už celkem daleko k hodnotě sqrt(3) .
Raději píšu
219/380 V (staré hodnoty) a
231/400 V .
Tak je to zaokrouhleno na jednotky V a 20/12 je přeci jen o něco blíže.

Ano, ten rozdíl jednoho procenta je velice významný...
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Jiří Schwarz

Quote from: David Hruda on 26.07.2013, 13:11
Ano, ten rozdíl jednoho procenta je velice významný...

Samozřejmě! Když budu mít impedanci smyčky kolem 0,5 Ohmu v zásuvce ( a bývá i větší), tak to při zatížení 10A spadne "jen o 5V"  ;D

Pavel Ryšavý

Pane Schwarzi, pokud na tu pouť hodláte vyrazit, zkuste se pro zajímavost kouknout jak bude provedena v pokynech zmiňovaná "redukce" 400V/32A na 230V nevím kolik ampér.

Tu bych chtěl vidět, moc

PR
Smysl pro humor - znak ducha bystrého
.45 ACP; 7,62x39; 7,62x54R; 9x19; 12/70

Dušan Šnajdárek

Quote from: Jiří Schwarz on 25.07.2013, 19:32

P.S. Když se v jiném vlákně píše o tom, jestli může likvidátor pojišťovny posoudit elektroinstalaci a suplovat tak projektanta nebo RT, napadlo mě, jestlí dokáže správnost připojení posoudit "Městská Policie".

Městská policie je v našem absurdistánu vysoce kvalifikovaná složka s vysokoškolským vzděláním,která dokáže posoudit naprosto vše... ;D