• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 18:29

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

A co když bude někdo potřebovat přívod s 230/400V místo avízovaných 220/380V?

Started by Jiří Schwarz, 25.07.2013, 19:32

previous topic - next topic

Zdenek Hejčl

I u mšstské policie jsou elektrikáři, dokonce u nás je náčelníkem.  ;)
Vrchní konstábl.  (beach)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Kamil Novák

Quote from: Dušan Šnajdárek on 27.07.2013, 07:53
Městská policie je v našem absurdistánu vysoce kvalifikovaná složka s vysokoškolským vzděláním,která dokáže posoudit naprosto vše... ;D

Vysokou kvalifikaci mít musí už jen proto, že m.j. "vykonává výzvu k odstranění nedostatku" (viz. čl. X. odst.2 Organizačních pokynů).  :o
S představivostí snad problém nemám, ale jak se může vykonat výzva, to mne opravdu nenapadá.  :-\
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

David Hruda

Kamile, "vykonávat výzvu" bych z úředního newspeaku přeložil jako "vyzývat". Ale může to být i jinak....
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Ižák Ctibor

To p. Zdenek Hejčl

To je ten, čo je najlepší elektrikár, medzi policajtami a najlepší policajt medzi elektrikármi :) :)
Najkrajší pocit je hrejivý pocit pri srdci z dobre vykonanej práce.

Milan Hudec

Quote from: Kamil Novák on 27.07.2013, 09:24
ale jak se může vykonat výzva, to mne opravdu nenapadá.  :-\

V parku rozhalíš kabát - typ. příklad (dance)

David Hruda

Quote from: Milan Hudec on 27.07.2013, 17:43
V parku rozhalíš kabát - typ. příklad (dance)

Milane,  (jednicka) směju se ještě teď. Kam ty na to chodíš?  :)
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Jaroslav Hasala

Před nějakou dobou mi přišel nějaky úřední dopis, kde mě pracovnice příslušného úřadu psala "VyzÍváme vás" ... :)
Tak jsem si tak nějak představoval jak asi "vyzívání" vypadá ...
Když jsem si vzpoměl, jak to obvykle na těchto úřadech vypadá - ze strany personálu klídek, pohoda, relax, přístup typu "cotendebilpořádchce", znuděný xichty, prostě zívačka ... nepřišlo mi to potom až tak nereálné ...

elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Jiří Schwarz

Quote from: Pavel Ryšavý on 26.07.2013, 13:41
Pane Schwarzi, pokud na tu pouť hodláte vyrazit, zkuste se pro zajímavost kouknout jak bude provedena v pokynech zmiňovaná "redukce" 400V/32A na 230V nevím kolik ampér.

Tu bych chtěl vidět, moc

PR

Zklamu vás. Tu redukci jsem nenašel.
Kdybych měl vyfotit vše, co nebylo "úplně košer" a poslat to sem, asi bych Mirkovi zahltil server...

Nevím, proč města vydávají nějaké vyhlášky, když je pak naprosto beztrestně nedodržují nejen občané, ale i úředníci:
- bylo X míst, kde měla být připravena přípojka. Přesto byla "prodána" místa "bez přípojky" těm, co by ji potřebovali, takže se tam tahaly kabely po zemi, šlapalo se po nich,...

Jinak je možné konstatovat, že tomu asi nerozumím, protože jsem si nějak nedovedl představit, jaký odběr musí mít pouťová atrakce a především jak to tím "CYSY" kabelem mají přivedeno, když na rozvaděči (provedení jako staveništní) mají velkou nálepku s bleskem a textem POZOR, VYSOKÉ NAPĚTÍ!

P.S. a doufám, že tu fotku nebude někdo brát jako návod - je to docela špatně, ale když "za chráničem jeden drát chybí, tak se ke kabelu prostě přilepí" (zle)
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Josef Nosek

Co se týká té redukce, tak jedno foto ze řemeslného trhu v Hostinném z roku 2008.
Tento týden bude Porcinkule a takových vychytávek tam bude více.

Jan Kelbich

Podrobněji jste to nezkoumal ? Jak je to uděláno ? Je to alespoň správně zapojeno, nebo něco zase chodí po PE, jak je v českých krajích zvykem ? A co utěšnění tří vyvedených šňůr z vidlice - řešil to někdo ? A to krásné krytí volně vlajícím igelitem, spolehlivě zajištěno před přístupem nepovolaných osob zohýbaným drátem ....
Ale krásná lidová tvořivost.

Digital IC design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechniku

Josef Nosek

Tady je několik dalších foto do galerie hrůzy. Je to z Porcinkule 2013 v Hostinném, kterou navštíví několik tisíc lidí. Všiměte si toho množsví různých přechodek. Mezi nima jsou zjevně i čtyřkolíkové vidlice a zásuvky. V rozvaděčích je proudový chránič, který tím pádem nemůže být funkční. Ve stánkách je 230V.

Jiří Schwarz

Quote from: Josef Nosek on 11.09.2013, 14:36
... Mezi nima jsou zjevně i čtyřkolíkové vidlice a zásuvky. V rozvaděčích je proudový chránič, který tím pádem nemůže být funkční. Ve stánkách je 230V.

Vyskytují se kutilové, kteří bez problémů N za chráničem v dalším rozvodu použijí jako kdyby to byl PEN. Pak jim fungují různé prasárny včetně dvoudrátové prodlužovačky a dokud se nic nestane, jsou za hrdiny, jsou to "borci, co to vyřešili, když to nějakej elektrikář nějakým chráničem zkomplikoval".
O tom, že existuje nějaká možnost přechodu na TT, asi nevědí a ani by to nedokázali seriozně a přiměřeně bezpečně udělat.
-----
Taková rejpavá poznámka - čtyřpólová zásuvka a vidlice, jak moc je špatně provozovat to jako TT a mít N vodič připojený na svorku označenou ve vidlici PE nebo symbolem uzemnění?
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!

Jan Kelbich

Quote from: Jiří Schwarz on 11.09.2013, 16:49
Taková rejpavá poznámka - čtyřpólová zásuvka a vidlice, jak moc je špatně provozovat to jako TT a mít N vodič připojený na svorku označenou ve vidlici PE nebo symbolem uzemnění?

Já myslím že hodně (špatně). V zásuvce nebo vidlici 3P+PE vodič N nemá co dělat. To byste mustel mít spec. zásuvku a vidlici 3P+N (v průmyslovém provedení to ale asi neseženete, čápovky tohle provedení v normě měly, ale asi to taky nikdo nevyráběl). Obecně se potenciál N nemusí shodovat s potenciálem PE (může být např. uzemněná fáze) a to je jeden z důležitých důvodů, proč musí být vidlice/zásuvky 3P+PE a 3P+N nezáměnné (a samozřejmě nezatěžovat PE pracovním proudem a další).
Digital IC design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechniku

Jiří Schwarz

Quote from: Jan Kelbich on 11.09.2013, 17:24
Já myslím že hodně (špatně). V zásuvce nebo vidlici 3P+PE vodič N nemá co dělat. To byste mustel mít spec. zásuvku a vidlici 3P+N (v průmyslovém provedení to ale asi neseženete, čápovky tohle provedení v normě měly, ale asi to taky nikdo nevyráběl). Obecně se potenciál N nemusí shodovat s potenciálem PE (může být např. uzemněná fáze) a to je jeden z důležitých důvodů, proč musí být vidlice/zásuvky 3P+PE a 3P+N nezáměnné (a samozřejmě nezatěžovat PE pracovním proudem a další).

Ze sběrnice PEN z rozvaděče mi povede vodič, který je součástí kabelu a končí v zásuvce. Protože je "zelenožlutý: neměl bych ho posuzovat jako N, ale PEN by to snad mohl být.
Když si tam dám  5-i pólovou zásuvku, udělám přímo v zásuvce bod rozdělení na N a PE.
Když si na stejný vývod z rozvaděče vyvedený stejným kabelem dám 4 pólovou zásuvku, standardně bych to měl brát jako vývod 3L + PE. Ale když to budu chtít provozovat jako TT síť, udělám tam přechod (v zásuvce) a z PEN mi pokračuje N. Já to nevidím tak úplně "špatně" jako celou koncepci, mě šlo o to, že mi tam nebude odpovídat označení svorky.

Milan Hudec

Quote from: Jan Kelbich on 11.09.2013, 17:24
Obecně se potenciál N nemusí shodovat s potenciálem PE (může být např. uzemněná fáze)

Vždy, když jsem ji uzemnil, vypadl jistič (dance)

Jiří Schwarz

Quote from: Milan Hudec on 11.09.2013, 18:04
Vždy, když jsem ji uzemnil, vypadl jistič (dance)

To jsi měl dost dobré uzemnění... S "horším" se to používá na dráždění žížal...

Milan Hudec

Quote from: Jiří Schwarz on 11.09.2013, 18:04
Ze sběrnice PEN z rozvaděče mi povede vodič, který je součástí kabelu a končí v zásuvce. Protože je "zelenožlutý: neměl bych ho posuzovat jako N, ale PEN by to snad mohl být.
Když si tam dám  5-i pólovou zásuvku, udělám přímo v zásuvce bod rozdělení na N a PE.
Když si na stejný vývod z rozvaděče vyvedený stejným kabelem dám 4 pólovou zásuvku, standardně bych to měl brát jako vývod 3L + PE. Ale když to budu chtít provozovat jako TT síť, udělám tam přechod (v zásuvce) a z PEN mi pokračuje N. Já to nevidím tak úplně "špatně" jako celou koncepci, mě šlo o to, že mi tam nebude odpovídat označení svorky.

Jak by se ti líbil spotřebič třídy II, s vidlicí s ochranným kontaktem, připojený k této na jeden z kolíků a ochrannou zdířku (uvažujme, že by byl používán jen v domečku se systémem TN-C a jednotnou orientací fáze).

Josef Nosek

Uvedené snímky jsem dal jako námět k zamyšlení. Normy řady 33 2000-7 jsou pro výstavy, stánky, lunaparky a podobné, všude je požadavek proudový chránič 30mA. Tady je jasné že chránič nemůže být funkční a to se kolem pohybují tisíce lidí. Je třeba se zamyslet kde je ta odpovědnost za bezpečnost.
Jak píše J.Schwarz, pokud si někdo do přívodu vloží přechodku ve které zapojí PEN nebo PE ze svorky N, tak je chránič nefukční (pokud připojený stánek nebo jiné odběrné místo není dobře uzemněno)
Podobnou přechodku jsem vymyslel pro účel revize, pokud např. ze zásuvky s chráničem je napojena stavební buňka nebo rozvaděč také s chráničem. Touto přechodkou zamezím vypadnutí přecházejícího chrániče.
S tou soustavou TT bych to moc nepřeháněl. Bylo to doporučeno poprvé v normě ČSN 33 2000-4-41 v roce 1996. To potom vyšumělo změnou č.2/2003 33 2000-4-41. Tato změna zrušila článek o soustavě TT mimo zony pospojení.
Dodám ještě dva snímky k zamyšlení.