• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak přivést elektřinu do zahradního domku?

Started by Wlado, 26.07.2013, 13:52

previous topic - next topic

Wlado

26.07.2013, 13:52 Last Edit: 26.07.2013, 16:41 by Miroslav Minařík
Mám vývod na zahradu, propojený do kabelu, který je pod zemí a končí u zahradního domu. Jaký je nejlepší způsob zapojení v domku, když potřebuji:
1 světlo v domku
1 světlo pod přístřeškem vedle domku
1 zásuvku 230 V

Mám nechat nainstalovat menší rozvodnou skříň do domku, nějaký jistič?

Jirka Š. Svejkovský

Přítomnost elektrikáře jste vyloučil proč? Kvůli penězům nebo nezdravě vysokému sebevědomí?  Když už si to mocímermo chcete zbastlit sám, jednu radu vám dám. Odjistěte to jedním jističochráničem 10A/30mA. Ostatní není až tak důležité.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Michal Šenkýř

To Wlado:
Vaše otázka je vcelku nepřesná. Nepíšete o jaký kabel se jedná, jaká je jeho délka a čím je odjištěn (tedy pokud je odjištěn) a není jen tak natažen pro strýčka Příhodu. Jste si jist, že kabel je uložen správně, že má izolaci v bezvadném stavu, atd.
Dále píšete, že končí u zahradního domku. To je kolik metrů (musí se napojit, vede dovnitř)? Copak budete napojovat do zásuvky (ruční nářadí, invertor, atd)??
Takže souhlas s panem Švejkovským a jeho otázkou, proč jste vyloučil elektrikáře?
MS
Drážní energetika, vedení vn.

Vladimír Novák Vlado

Elektrikáře jsem nevyloučil. Naopak předpokládám, že to bude svěřeno profesionálovi, neb já si v elektřině troufnu tak na výměnu žárovky. Ale chtěl jsem spíše vědět, co mám očekávat, případně požadovat od toho elektrikáře.
Kabel je zakopán  80 cm hluboko v chráničce k tomu určené. Vývod je hned vedle zahradního domku - budu do domku provrtávat díru, kterou kabel povede.

Ludvík Kubík

Nejlepší řešení je, se dopředu (než začnete cokoliv dělat) poradit s tím elektrikářem, kterému zakázku svěříte. Mimochodem, nevěřím tomu, že vám bude stačit jedna zásuvka.

Roman Šafránek

Quote from: Ludvík Kubík on 27.07.2013, 14:14nevěřím tomu, že vám bude stačit jedna zásuvka.

Uvnitř třeba alespoň 2zásuvka (rychlovarná konvice ať nemusíte do domu pro kafe...), venku pod přístřeškem taky minimálně 2zásuvka (nějaké ruční nářadí v okolí domku, nabíječka na telefon, notebook...).
Viděl jsem i nevelké zahradní domky s přístřeškem kde je i lednička, spousta svítících nesmyslů...

Milan Hudec

Rozhodně bych elektrikáři nadhodíl možnost TT sítě,

Maroš Klein

Quote from: Wlado on 26.07.2013, 13:52
Mám vývod na zahradu, propojený do kabelu...

Dajte prosím aj ostatným vedieť aký vývod a odkiaľ, čo znamená propojený do kabelu a do akého.
Inak berte na vedomie, že väčšina vám tu radí s tým, že si podvedome predstavujú aspoň CYKY3x4 ako normálny vývod z rozvádzača.
Quote from: Wlado on 26.07.2013, 13:52
Jaký je nejlepší způsob zapojení v domku... Mám nechat nainstalovat menší rozvodnou skříň do domku, nějaký jistič?

Áno.