• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je modrý vodič ve flexošňůře zapojený vlevo správně?

Started by Zdeněk Kühnel, 19.08.2013, 11:46

previous topic - next topic

Zdeněk Kühnel

19.08.2013, 11:46 Last Edit: 19.08.2013, 13:24 by Miroslav Minařík

setkal jsem se  s tzv. flexošńůrou zapojenou do spotřebiče třídy ochrany č.1.
Chtěl jsem se zeptat, zda je v pořádku dle ČSN, když modrá barva jednožílového vodiče šńůry je zapojena na levém kolíku zástrčky (v zásuvce fáze) a hnědá na druhém.

Miroslav Revús

Nie je to nič zvláštne, takmer všetky spotrebiče pre domácnosť majú takúto šnúru, najmä tie, ktoré nie sú vyrobené v Česku alebo na Slovensku.

V sieti TN-S je na modrý vodič nazerané ako na vodič pracovný, ktorý vedie pracovný prúd a je tým pádom nebezpečný. Dôležité je, aby bol ochranný vodič - žlto/zelený - zapojený na dutinke šnúry a mal priame prepojenie na kolík zásuvky.

Tomáš Žabka

Nejsem si s cela jist, ale domnívám se, že pokud je prodlužovací přívod osazen koncovkou EU 230V 3pol (M F) tak aspoň v čechách je jednoznačně řečeno kde je fáze L a kde N a norma jasně udává vyhrazené barvy pro L a pro N.

Pokud by po mě někdo chtěl zlegalizovat (revidovat) takto prohozené barvy u mě by neuspěl a domnívám se, že kolegové elektrikáři toto potvrdí.

Pokud se to prodává jako výrobek je to podmět pro českou obchodní inspekci, protože takovíto výrobek není v souladu s českou normou.
Vše se dá nějak vyřešit, vždy jde jen o to najít optimální řešení daného problému.

Projektant a revizní technik E1A, E1B.

Lukáš Rotrekl

Dle jakého článku jaké normy není takovÝto (i když ani toto není spisovné) výrobek schopen bezpečného provozu?
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Jiří Schwarz

Naprosto běžně jsou tak udělané přívodní šňůry u spotřebičů z dovozu

Jsou v evropě státy, které mají zásuvky s kolíkem jako my, ale opačně zapojené, fázi vpravo. A asi jsou pro výrobce "větším a zajímavějším trhem", tak to vyrábí podle nich.
Nevím, jestli by se našla síla, která by "zakázala" tohle u nás používat a která by přesvědčila výrobce, aby "pro nás vyrobil naši variantu".

Bylo by to na velkou diskusi jestli může a jak moc vadit, když je u spotřebiče 1 pólové "funkční spínání" a spíná se pak N vodič. (krásnou ukázkou je např. žehlička, kde není jiný vypínač, vypíná se vytažením ze zásuvky a je tam pouze kontakt termostatu jako funkční spínač)
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Milan Illek

Žabka:
On se ale neptá na prodlužovací přívod.  :-[

David Hruda

Quote from: Tomáš Žabka on 19.08.2013, 13:58
... tak aspoň v čechách je jednoznačně řečeno kde je fáze L a kde N protože takovíto

Tohle se tu řešilo nejmíň stokrát. Kde a jak je to jednoznačně řečeno?

...protože takovíto

??
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Milan Hudec

Myslím, že modrý drát bude mít stejnou vodivost jako hnědý/černý :)

Tomáš Žabka

Chvíly jsem musel pátrat, ale nakonec jsem něco našel.

Norma ČSN 60320-1 ed.3  

8.6

V polarizovaných nástrčkách musí být poloha dutinek určena při pohledu na čelní plochu nástrček tak, jak je znázorněno na obrázku 1, a jejich uspořádání musí být následující:

ochranná dutinka: uprostřed nahoře
fázová dutinka: vpravo dole
dutinka středního vodiče: vlevo dole

22.1
-Z/Z k ochranné dutince
hnedá k fázové dutince
světle modrá k strední dutince

Tady je uvedeno vše původně jsem chtěl ještě doplnit normy ČSN EN 60445 ed.3 a ČSN EN 60446 ed. 2, ale výše uvedená norma to řeší vše.

Co se týče funkčnosti tak barva na to nemá vliv, ale když pak člověk do něčeho takového leze a chce se v tom trochu vyznat tak je to potřeba.

Vše se dá nějak vyřešit, vždy jde jen o to najít optimální řešení daného problému.

solimek

Nevím, jestli na to mám právo, ale prosím všechny přispěvatele, aby si po sobě své příspěvky alespoň přečetli. Pokud sem zabloudí někdo z jiného oboru, tak si na nás elektrikáře a elektrotechniky udělá opravdu zajímavý názor.

Lukáš Rotrekl

Quote from: Tomáš Žabka on 19.08.2013, 20:03
Chvíly jsem musel pátrat, ale nakonec jsem něco našel.

Norma ČSN 60320-1 ed.3  

Proboha člověče, zkuste aspoň jednou napsat příspěvek bez hrubky....

A k věci, nejsem si úplně jist, jestli některá z těch norem řeší zrovna případ o kterém mluví tazatel.

Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Jan Franěk

Pokud by po mě někdo chtěl zlegalizovat (revidovat) takto prohozené barvy u mě by neuspěl a domnívám se, že kolegové elektrikáři toto potvrdí.

Pokud se to prodává jako výrobek je to podmět pro českou obchodní inspekci, protože takovíto výrobek není v souladu s českou normou.

Jen zbožné přání.  (dance)

Předpokládám, že jde o tkzv. EUROSCHUKO vidlici, kdy jde zasunout jak do "našich" zásuvek, tak do "Německých". Jde tedy o univerzální flexo šňůru.
Sice jsem zastáncem "pořádku" a letitých zvyklostí, mezi něž patří například fáze vlevo a podobně, ale na druhou stranu dokážu žít i s tím, když to někde objevím obráceně. Norma jasně říká, že doporučuje pro fázi polohu vlevo, ale hlavně by měla být v celém objektu stejně.  Tedy pokud bude vpravo, tak ve všech zásuvkách. Naštěstí se zvyklosti dodržují prozatím na většině staveb. TO samé bude i u flexo šňůr.
Pokud bychom museli řešit i toto, tak můžeme pokračovat u výrobců čerpadel a jejich barevných značení přívodů k nim a tak dál a tak dál.  o:-)

Je pouze pár případů, mimo objekty kde provádím montáž sám, kde si hlídám "správnou polohu" fázového vodiče. Například u plynových kotlů, varných desek a podobně. Tam nesprávná poloha vodičů, může být příčinou poškození těchto spotřebičů. To je poznatek z praxe.  (norm)
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Jiří Schwarz

Mě je jedno, jestli je izolace na drátu modrá nebo hnědá, dávám si pozor na oba! Oba jsou "pracovní" vodiče.
A od "modrého" se dá chytit pořádná rána i když "není nic špatně". Naposledy jsem ji dostal, když se u trochu rozlehlejší instalace z důvodu výpadku základního napájení rozběhla UPS, na "modrém i černém" bylo přes 100V proti zemi a díky kapacitám rozvodu to bylo docela cítit! Svorky na jističích byly snad v "IP20", ale N můstek rozhodně ne...  (zle)
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jaroslav Hasala

Už jsem to psal v jiných diskuzích, u spotřebičů a prodlužovacích šňůr nejsou vodiče L a N, ale pouze pracovní vodiče.
V těchto případech nelze spoléhat na to, že modrý vodič bude skutečně N vodič.
Co se týká legislativní stránky věci, nezapomínejte, že jsme součástí EU a platí u nás "nadnárodní" evropské normy.

elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Tomáš Žabka

Jak už jsem uváděl na funkčnost a bezpečnost barva použitého vodiče nemá vliv, dotaz zněl podle jaké normy je to v rozporu a tu se mi podařilo najít.

Problém je v tom, že teď se benevolentně přehazuje modrá a hnědá, je jasné, že technik si dává pozor na obě, doufám, že se nedožiji doby kdy se takto bude přehazovat i Z/Ž.

Když teď reviduji přívody k PC, monitorům atd. tak uvnitř těchto kabelů jsou použity i jiné barvy něž jen hnědá, modrá a Z/Ž. Podle ČSN 33 1600 ed.2 by Rpe mělo být do 0,2Ohm, rekordní kabel co jsem naměřil 2,5Ohm mimo jiné jsem našel taky jeden, který měl Riso jen 570kOhm ty co nevyhoví a nemám k nim doklad rovnou stříhám a barvy tam jsou opravdu zvláštní :-).

Co se týče mého pravopisu měl jsem sním vždy problém a asi vždy mít budu, ale snažím se, aby chyb bylo co nejméně. Tímto se omlouvám všem kterým moje chyby bijí do očí. Pokusím se do budoucna svoje příspěvky lépe kontrolovat.

Milan Hudec

Kamil Novák

Quote from: Tomáš Žabka on 20.08.2013, 07:47
... ty co nevyhoví a nemám k nim doklad rovnou stříhám ....

A namísto těch vadných přívodů dáváte hned nové?
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Tomáš Žabka

Quote from: Kamil Novák on 20.08.2013, 08:05
A namísto těch vadných přívodů dáváte hned nové?

Nechal jsem si nakoupit asi 50ks kabelů k PC a rovnou je měním. Z těch co jsme koupili nové (rok 2011) tak prošli revizí všechny, Rpe cca 0,03-5 ohm, Riso OK a  Ipe cca 8 mikroA. Teď vždy s novým počítačem dorazí i nové kabely, tak jsem se domluvil s našima IT, že mi všechny kabely dávají na revizi a já jim vydávám z revidované a označené. Z těch co reviduji po kancelářích je to v závislosti na tom jak staré jsou počítače, např na projekci kde mají nové PC i z kabelami mám skóre 1:20 (špatný, dobrý). Bohužel u starých kabelů je to problém, například na evidenci majetku jsem byl nucen vyřadit 7 kabelů z 8. u vadných kabelů bylo Rpe od  0,22 do 1,2Ohm.

Když jsem začínal, pátral jsem potom kde v těch kabelech je problém a našel jsem to, konce vodičů jsou jen zamačknuty dvěma plíšky od konektoru a následně je to zalito a občas se asi to zalisování nepodařilo. Problem je v tom, že ne vždy to je konektor pro PC občas to je i strana vidlice.

U nás na firmě mám momentálně z revidováno asi 1500 položek a vidím to že mi jich ještě asi tak 1000 zbývá, jsem asi jeden z mála co to skutečně měří, ale zjišťuji při tom zajímavé věci. Nejproblémovější jsou právě napájecí kabely k PC a monitorům (Rpe), naopak všechny kupované prodlužky jsou úplně v pohodě, další co občas nevyjde jsou ledničky, ale ty se nedají vyhodit takže musím najít kde je problém, většinou stačí dotáhnout svorka pro PE a je to v pohodě.