• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je v koupelně výměna proudového chrániče 20mA za 16mA opravdu nutná?

Started by LAIK007, 20.08.2013, 13:36

previous topic - next topic

LAIK007

V revizní zprávě bytu panelového domu uvedl RT, že instalace neodpovídá normě ČSN 33 2000 4-41, protože koupelnové rozvody jsou napojené na proudový chránič 20mA.
Ve zprávě uvádí, že je třeba ho vyměnit za 16mA.
V uvedené normě jsem nalezl pouze, že pro koupelny je stanoveno 30mA.
Je tedy opravdu nutné měnit tento chránič za 16mA ?
Souvisí toto s jističi, které jsou 16mA?

Lukáš Rotrekl

Začněte u jednotek. Nechce náhodou měnit 20A kombinovaný jistič-chránič vyměnit za 16A, protože jsou s ním jištěny zásuvky 16A?
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Zdenek Hejčl

Panelák, tak bych věštil:
Koupelna pračka + kuchyň na jeden jistič. Protože jistič vypínal při větším odběru, tak byl naimplatován 20A jistič.  (zle)
A teď vážně: to je stav před, nebo po rekonstrukci?  ;)
Ono vytrhnout jen nějaké udaje z revizní zprávy, bez znalostí dalších okolností, třeba popisu všech obvodů v bytě na rady moc není.
Nakonec revizák neporadil?
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Šipeky Michal

Prúdový chránič 16 mA, 20mA... ??

Skúste naskenovať alebo ofotiť tú revíznu správu a zaveste ju sem.

František Šohajda

LAIK 007
to má asi popletené všechno dohromady (ampéry s voltama...) ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Milan Hudec

Ale notak, v jistých kruzích je třebas velice často používaná jednotka Pž (Plavožena), znáte ji?

Zdenek Hejčl

Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Fuk Tomáš

To se mi nezdá - to nesouvisí s plaváním, ale s barvou vlasů.
Vzhledem k prakticky neomezené míře inkriminované vlastnosti předpokládám logaritmickou stupnici dPž (neplést s dB).
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Milan Hudec

LAIK007

Quote from: Lukáš Rotrekl on 20.08.2013, 14:16
Začněte u jednotek. Nechce náhodou měnit 20A kombinovaný jistič-chránič vyměnit za 16A, protože jsou s ním jištěny zásuvky 16A?

Máte pravdu, RT píše: "Zásuvky v koupelně jsou jištěny hodnotou 20A proudového chrániče. Provést jištění na max.16A."

Na ten PCH FL7-20/1N/0,03A jsou napojeny dvě zásuvky a dvě světla v koupelno-záchodě.
Světla kuchyň jsou na L7-10B/1
Zásuvka lednice 16A na L7-16B/1
Zásuvka kuchyň linka 16A na L7-16B/1
Zásuvka myčka 16A na L7-16B/1
Sporák na L7-16B/3

Toto je stav po rekonstrukci jádra z r.2000, my jsme se tam stěhovali před pár lety, takto jsme koupili.

Je tedy řešení měnit PCH nebo se dá vyřešit i přidáním nového jističe 16A na zásuvky v koupelně a PCH nechat původní?

Děkuji

Lukáš Rotrekl

Lze i tak, ještě lépe doplnit další 6A nebo 10A jistič na světla v koupelně (připojený také za chránič), pokud to bude možné.
Bohužel bytová jádra jsou dost často prováděna elektrozedníky a podle toho to vypadá...
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Jan Franěk

Quote from: LAIK007 on 21.08.2013, 08:58

Je tedy řešení měnit PCH nebo se dá vyřešit i přidáním nového jističe 16A na zásuvky v koupelně a PCH nechat původní?

Byl jsem pomalejší    ;D ;D ;D

edit:

Řešením je, pozvat si elektrikáře, který provede úpravu. Jak přede mnou napsal Lukáš Rotekl, lze to provést přidáním dvou jističů za chráničojistič.

Ještě by mě osobně zajímalo, kdy byla provedena ona zmiňovaná revize.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

LAIK007

Děkuji za radu, pokusím se domluvit přidání těch dvou jističů na zásuvky a světla koupelny. Revize je z počátku let.roku, kdy to družstvo zorganizovalo pro všechny byty.
Revizní zprávu z roku 2000, kdy byla provedena rekonstrukce jsme při koupi bytu dostali, ale pravděpodobně tam od té doby provedli další úpravu, která už ji neodpovídá ( nahrazení jističů na obvody koupelny silnějším PCH a zavedením jističů 3f na sporák ).
Nechápu, jestli to měnili při zavedení 3f sporáku, když místa ve skříni s jističi je dost.

Jan Franěk

Quote from: LAIK007 on 21.08.2013, 09:35
Revize je z počátku let.roku, kdy to družstvo zorganizovalo pro všechny byty.
...., ale pravděpodobně tam od té doby provedli další úpravu, která už ji neodpovídá

Možná i to je důvod k tomu, aby se na to RT opět podíval.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

LAIK007

To ne, RT se na to podival letos, zjistil, co jsem psal, my jsme tam od koupi bytu zadne upravy za cca 7 let nedelali.