• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Proč je malé napětí v zásuvce?

Started by Focino, 23.09.2013, 13:18

previous topic - next topic

Focino

23.09.2013, 13:18 Last Edit: 23.09.2013, 13:49 by Miroslav Minařík
Mám 1-fázovou zásuvku připojenou na samostatném okruhu.
V zásuvce mám proti modrému vodiči napětí 140V stř a proti zelenožlutému 170V stř.
Měřeno přímo na vodičích.
Na jističi v rozvaděči je normální napětí 230V.
Vodivost kabelu měřeno multimetrem pomocí měření odporu a všechny vodiče jsou ok.
Nevíte čím to může být, že mám tak malé napětí v zásuvce?

Petr M

Bylo na tom okruhu něco při měření připojeno, nebo je to naprázdno?

No, vlastně je to jedno, měl by to vidět RT tak jako tak...
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Vratislav Fugl1

Jen pro zajímavost , co  modrý proti žlutozelenému ? Nula?
Cesty Páně a elektrického proudu jsou nevyzpytatelné!

Tomáš Žabka

Už to, že v zásuvce naměříte dvě různá napětí (L-N, L-PE) naznačuje, že obvod má někde pochybně dotažené svorky vodičů.
Pokud je v rozvaděči na jističi pro daný okruh 230V (L-N i L-PE) a kabel vede přímo k zásuvce a tam jsou jsou všechny vodiče řádně ukotveny. Raději si pozvěte elektrikáře, případně revizáka, daná situace by mohla být složitější než se zdá. Navíc by mohla mohla vyústit ke zranění a nebo poškození spotřebiče.
Vše se dá nějak vyřešit, vždy jde jen o to najít optimální řešení daného problému.

Projektant a revizní technik E1A, E1B.

Milan Hudec

Tak tohle vím naprosto přesně, máte ho tam proto, protože jste na poruchu doposud nezavolal elektrikáře,

Jan Kelbich

A co ten měřák, je v pořádku ?
Ale kontrola odborníkem je na místě, takovéto stavy jsou riskantní. A až do opravy ty zásuvky raději nepoužívejte.

Digital IC design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechniku

Jaroslav Hasala

Je otázkou, co vlastně bylo změřeno.
Je docela dost možné, že tazatel změřil "duchy", nějaké indukované napětí.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Hugo K.

Tazatel opravdu moc detailů neuvedl.

S něčím podobným jsem zápasil. Poklesla mi svítivost některých žárovek. Na jedné fázi jsem  naměřil asi 170 V. Pak přiběhl soused, naměřil to samé, zašli jsme k dalšímu sousedovi, to samé.
Závada byla za humny na primáru  trafa vn/nn. Jedna, snad  bleskojistka,  byla vadná.

dolac

Quote from: Hugo K. on 23.09.2013, 21:13
S něčím podobným jsem zápasil. Poklesla mi svítivost některých žárovek. Na jedné fázi jsem  naměřil asi 170 V. Pak přiběhl soused, naměřil to samé, zašli jsme k dalšímu sousedovi, to samé.
Závada byla za humny na primáru  trafa vn/nn. Jedna, snad  bleskojistka,  byla vadná.
Vadná bola poistka, nie bleskoistka.

Jan Kelbich

Quote from: dolac on 23.09.2013, 22:00
Vadná bola poistka, nie bleskoistka.

Předpokládám, že v tom případě bylo v síti jednofázové napětí
(což by mi vadilo více, než to, že bylo menší).

Digital IC design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechniku

Václav Třetí

Samozřejmě, že to tak musí být a podle provedení trafa (způsob zapojení vinutí) mohou být napětí nižší ve všech třech fázích, nebo také může nastat situace, že v jedné fázi je napětí správné, v ostatních dvou se (podle jejich zatížení) může pohybovat v dost širokém rozsahu, ale jejich součet bude roven napětí fáze prvně zmíněné.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář