• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Co stojí odhlášení a následné přihlášení odběratele elektřiny (a plynu)?

Started by woracek, 30.09.2013, 14:00

previous topic - next topic

woracek

Jaké jsou poplatky při úplném odhlášení odběratele elektřiny a plynu a následném přihlášení nového odběratele (nikoli převedení odběratele!!)

U plynu by neměl být problém ale u elektřiný jsem slyšel že by prý měla být nová revizní zpráva tudíž by elektroinstalace měla odpovídat aktuálním normám (což neodpovídá).
Slyšel jsem to správně, nebo je to jinak?

Jirka Š. Svejkovský

Pokud bude demontován elektroměr, potřebujete potvrzení revizního technika na žádosti o odběr (oranžový formulář).

Tento RT zkontroluje, zda elektroměrová skříň odpovídá platným normám a aktuálním připojovacím podmínkám distributora. Instalace bytu ho zajímat nebude.

U starších instalací tak může dojít k tomu, že budete nucen zajistit rekonstrukci nebo dokonce výměnu elektroměrového rozvaděče tak, aby aktuálním podmínkám vyhovoval.

Takže je cena pouze odměna tomuto RT.

Pokud distributor elektroměr nestihl demontovat, nepotřebujete nic, jenom žádost.

Ještě poznámka: pokud byl demontován elektroměr před více než pěti lety, budou po vás chtít uhradit náklady na rezervaci příkonu ve výši 200 Kč za 1 Ampéru jednofázové přípojky nebo 500 Kč za 1 Ampéru u třífázové přípojky.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jiří Schwarz

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 30.09.2013, 14:53
...
Ještě poznámka: pokud byl demontován elektroměr před více než pěti lety, budou po vás chtít uhradit náklady na rezervaci příkonu ve výši 200 Kč za 1 Ampéru jednofázové přípojky nebo 500 Kč za 1 Ampéru u třífázové přípojky.

Asi bych byl větší pesimista a na "5 let" nespoléhal...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

David Hruda

Předloni v zimě jsem pro zákazníka řešil zpětnou montáž elměru (odebrán pro neplacení)- paní na eOnu mi sdělila, že elměr byl demontován před méně než dvěma lety, tudíž revize není potřeba a osadili nový. Nevím, jestli měla dobrou náladu nebo to tak má být.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Jiří Středa

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 30.09.2013, 14:53

Tento RT zkontroluje, zda elektroměrová skříň odpovídá platným normám a aktuálním připojovacím podmínkám distributora. Instalace bytu ho zajímat nebude.

ČEZ má v připojovacích podmínkách, mimo jiné toto:
1. Uvod
...............
Tyto připojovací podmínky jsou určeny pro odběrná místa nově uvedená do provozu, rekonstruovaná a bez platné rezervace příkonu.
Za rekonstrukci se považuje výměna nebo úprava neměřených rozvodů (hlavního domovního vedení a odboček
k elektroměrům) nebo výměna elektroměrového rozvaděče či elektroměrové desky.
revizní technik-E2/A , elektromontáže
www.jse-el.cz

Fuk Tomáš

Quote from: Jiří Schwarz on 30.09.2013, 18:55
Asi bych byl větší pesimista a na "5 let" nespoléhal...
Těch 5 let trvání platnosti rezervovaného příkonu přípojky (od ukončení předchozího odběru) je napsáno v §7 odst. 9 vyhlášky ERÚ č. 51/2006 Sb. v aktuálním znění. Jedná se o prováděcí vyhlášku k Energetickému zákonu.

(9)  V  případě zániku smlouvy o přenosu nebo distribuci elektřiny trvá
   rezervace  příkonu  pro stávající místo připojení po dobu 60 měsíců ode
   dne   zániku  smlouvy...
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jiří Schwarz

Pokud se "prokáže", že nový odběratel chce využít stejné místo připojení, pro které byl původní odběr...
Pokud se pouze demontuje elektroměr a vyjmou pojistky, je to jiné, než když se provede úprava z důvodu připojení jiného odběratele nebo z důvodu rekonstrukce rozvodů...
Navíc se někdy snaží na to "napasovat" bod 7 paragrafu 7, kde je 24 měsíců.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Jiří Středa on 30.09.2013, 19:28
ČEZ má v připojovacích podmínkách, mimo jiné toto:
1. Uvod
...............
Tyto připojovací podmínky jsou určeny pro odběrná místa nově uvedená do provozu, rekonstruovaná a bez platné rezervace příkonu.
Za rekonstrukci se považuje výměna nebo úprava neměřených rozvodů (hlavního domovního vedení a odboček
k elektroměrům) nebo výměna elektroměrového rozvaděče či elektroměrové desky.

Mám jiné zkušenosti.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jiří Středa

revizní technik-E2/A , elektromontáže
www.jse-el.cz

Jiří Schwarz

Quote from: Jiří Středa on 30.09.2013, 21:35
Co je psáno to je (by mělo být) dáno  :'(

v česku?

Tady to není o "pravdě" ale o síle vnutit tomu, kdo rozhoduje, svůj výklad "pravdy"  (zle)

Daniel Hudzík

Realita je taka, ze zalezi na nalade operatorky a montaznika... vsetko sa da
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

František Šohajda

Quote from: David Hruda on 30.09.2013, 19:24
Předloni v zimě jsem pro zákazníka řešil zpětnou montáž elměru (odebrán pro neplacení)- paní na eOnu mi sdělila, že elměr byl demontován před méně než dvěma lety, tudíž revize není potřeba a osadili nový. Nevím, jestli měla dobrou náladu nebo to tak má být.

ANO u EONu je to tak!
Mám stejnou zkušennost se 2-ma zakázkami.....
Nad dva roky-třeba jen jeden den-potřeba revize .... ;)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...