• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Existují nějaké dotace na výměny Al stoupaček v panelových domech za Cu?

Started by Petr Skřivánek, 28.10.2013, 08:18

previous topic - next topic

David Hruda

Quote from: Jiří Buben on 28.10.2013, 17:20
Pokud ne z důvodů zvýšení zatížení HDV, jak už jsi naznačil...

Každý, kdo umí trochu počítat, si zjistí cenu AYKY a CYKY a v průřezech vyšších než 16mm2 o mědi nebude vůbec přemýšlet.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Jan Alin

Quote from: David Hruda on 28.10.2013, 17:08
>Skřivánek: od začátku tohoto vlákna mi vrtá hlavou, jaký má smysl výměna HDV Al za Cu, můžete naznačit?

Jediný důvod bude relativně snadný výdělek. Pouhá výměna HDV Al za Cu je jen zbytečná práce. Tedy samozřejmě pokud není poddimenzované, nebo z nějakého důvodu v havarijním stavu, tam by to smysl mělo. HDV z Al v paneláku má životnost shodnou se stavbou a bude jednou z posledních částí, které bude třeba měnit.

Jiří Buben

Quote from: David Hruda on 28.10.2013, 17:28
Každý, kdo umí trochu počítat, si zjistí cenu AYKY a CYKY a v průřezech vyšších než 16mm2 o mědi nebude vůbec přemýšlet.

Narážel jsem na to, že 5 žilový kabel je běžně k dostání právě CYKY nikoliv AYKY. Jinak také nevidím důvod měnit AYKY za CYKY. A majitel objektu první co spatří bude brutální rozdíl v ceně a ten důvod nebude spatřovat také.
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Jan Alin

Quote from: Jiří Buben on 28.10.2013, 18:08
Narážel jsem na to, že 5 žilový kabel je běžně k dostání právě CYKY nikoliv AYKY. Jinak také nevidím důvod měnit AYKY za CYKY. A majitel objektu první co spatří bude brutální rozdíl v ceně a ten důvod nebude spatřovat také.

Dělat pětižilovou stoupačku, když jsou byty 4x je nesmysl a aby se předrátovávaly byty v celém paneláku, to jsem ještě neviděl a ani jsem o tom neslyšel. Upřímně si to nedokážu ani představit, pokud tam někdo bydlí a měl by to platit.

Jiří Buben

Quote from: Jan Alin on 28.10.2013, 18:23
Dělat pětižilovou stoupačku, když jsou byty 4x je nesmysl a aby se předrátovávaly byty v celém paneláku, to jsem ještě neviděl a ani jsem o tom neslyšel. Upřímně si to nedokážu ani představit, pokud tam někdo bydlí a měl by to platit.

Však to vidím stejně. Psal jsem to ve svém prvním příspěvku. Ale možná jsem se vyjádřil nesrozumitelně. ;)
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

kolejník

Pochopil jsem, že chce Al vyměnit za Cu.
Možná měl použít slovo "stávající,, Al za Cu.

David Hruda

Quote from: kolejník on 29.10.2013, 07:41
Možná měl použít slovo "stávající,, Al za Cu.

Jaký jiný, než "stávající", by mohl měnit?  ::)
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Jaroslav Hasala

Občas se provádějí takové částečné rekonstrukce elektroměrových rozvaděčů, kdy se provede výměna jističů a výměna vodičů. Toto má podle mě smysl, občas dojde k nějaké závadě na této části instalace.
Stoupací vedení obvykle není v takovém stavu, aby byla nutná jeho výměna, stejně tak stoupačkové svorkovnice.
Záleží samozřejmě na místních podmínkách, na zatížení atd.
Pětižilové stoupací vedení ztrácí význam, pokud je nutné připojovat byty v TN-C.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Jaroslav Jonáš

Pětižilové stoupací vedení HDV ztrácí význam i v nových obytných domech s instalací TN-S v bytech.

Milan Hudec

Jaroslav Jonáš

Pavel Horský

Quote from: Jaroslav Jonáš on 29.10.2013, 10:22
Pětižilové stoupací vedení HDV ztrácí význam i v nových obytných domech s instalací TN-S v bytech.

Pokud pak bude provedeno správně rozdělení na PE a N s přizeměním bodu rozdělení, pak není problém a vy máte samozřejmě pravdu.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jiří Mudra

Quote from: Jaroslav Jonáš on 29.10.2013, 11:39
Proč by měly mít byty oddělovací transformátory ?

Jde o správné označení sítě - ve Vašem případě nikoliv TN-S ale TN-C-S
Elektrikář - údržbář §6, §8

Milan Hudec

Quote from: Jiří Mudra on 29.10.2013, 14:48
Jde o správné označení sítě - ve Vašem případě nikoliv TN-S ale TN-C-S

To taky, ale pokud má mít v paneláku elektrikář nějaký sen, pak je to nepospojení stupaček v každém bytě/patře s vodičem PEN, ale pouze s čistokrevným PE, z tohoto pohledu mě přijde názor kolegy Jonáše a posléze Horského ne zcela relevantní, nebo si jen nerozumíme? :)

Jaroslav Jonáš

Pětižilové stoupací vedení HDV ztrácí význam proto, že podle připojovacích podmínek ČEZ musí být v soustavě TN-C.