• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak zapojit jističe a chrániče v bytě?

Started by Miloš Michalov, 22.11.2013, 09:35

previous topic - next topic

Jaroslav Hasala

Už jsem o tom psal v jiných diskuzích, na JM je celkem běžně v bytech, ale i v RD zapojen jeden centrální chránič 0,03A a žádné zvláštní problémy to nepřináší.
Toto zapojení samozřejmě z provozních důvodů není příliš vhodné - při jakékoliv poruše nic nejde.
Nicméně praktické zkušenosti s tímto rozhodně nejsou tak špatné, jak by se mohlo zdát.
Osobně jsem u objektů typu RD nebo byt příznivcem řešení, kdy jsou přes chrániče zapojené všechny okruhy. Jedinou vyjímku je napájení EZS, pokud je instalováno.
Důvody jsou poměrně jednoduché - u těchto objektů se dá předpokládat určitá míra laických zásahů do instalace (např. montáž světel) a chrániče jsou dostatečně "blbuvzdorné"  :)
O rozdělení instalace na jednotlivé chrániče jsem už také psal v jiných diskuzích, osobně obvykle používám tento vzor :
Na první chránič okruhy pro kuchyň (včetně lednice). Pokud má někdo zvláštní obavy o funkčnost lednice nebo mrazáku, je možné ponechat tento okruh bez chrániče. Nebo je možné použít samostatný "jističochránič".
Na druhý chránič běžné "bytové" zásuvky v pokojích.
Na další chránič pro méně důležité okruhy, jako např. koupelna, pračka, venkovní zásuvky, garáž a pod.
Světla lze po okruzích rozdělit na jednotlivé chrániče. Nebo použít samostatné jističochrániče. Nebo také samozřejmě lze ponechat světla bez chráničů. Přes chránič musí být zapojené jen světla v určitých prostorách, např. v koupelně.
Pokud je uživatelem RD nějaký "kutil domácí" a předpokládá se nějaká dílna, potom je vhodné použít samostatnou rozvodnici pro tuto dílnu, se samostatných chráničem.

V každém případě je vhodné použít dostatečně velkou rozvodnici a také řádně popisovat všechny vodiče, tak aby se dalo zapojení rozvodnice v případě potřeby upravit.
Malé, nacpané rozvodnice, kam je nemožné cokoliv přidat nebo nějak upravit zapojení jsou poměrně častým problémem u těchto instalací.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Lubomír Jindra

Quote from: Jaroslav Hasala on 24.11.2013, 08:34
V každém případě je vhodné použít dostatečně velkou rozvodnici a také řádně popisovat všechny vodiče, tak aby se dalo zapojení rozvodnice v případě potřeby upravit.
Malé, nacpané rozvodnice, kam je nemožné cokoliv přidat nebo nějak upravit zapojení jsou poměrně častým problémem u těchto instalací.

Koukám je to všude stejné. Kam přijdu tam je nahulákaný rozvaděč až k prasknutí a do zbylých míst narvané chuchvalce nesrovnaných vodičů. Někdy mám pocit že většina elektrikářů jsou asi nadšení stavitelé lodí v láhvi a pak si to omylem tahají do práce.
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

Jan Franěk

24.11.2013, 09:05 #38 Last Edit: 24.11.2013, 09:10 by Jan Franěk
Quote from: Miloš Michalov on 24.11.2013, 01:10
ale nejsem ochoten zaplatit 10 - 15 000 za kompletní projekt.  Rozvody televize, internetu a alarmu si dokážu navrnhout a zapojit sám.

Tímto jste ztratil veškeré mé sympatie. Protože i když píšete, že to nakonec necháte zkontrolovat revizáka, nevěřím tomu. Dopadne to stejně. RT přijede, bude požadovat projekt (podle ČSN a dalších předpisů) a řekne cenu. Dostane se mu odpovědi, že nejste ochoten toto zaplatit a najdete lempla, který to napíše od stolu. Pak budete teprve spokojen.

Opět jde o diskusi, kdy se dávají rady laikovy, jak si má sám udělat VTZ a navíc rozvaděč. Jde o velmi nebezpečné zařízení. Navrhuji toto zamknout.

Jinak to dopadne stejně jako vždy
Quote from: Lubomír Jindra on 24.11.2013, 08:48
Koukám je to všude stejné. Kam přijdu tam je nahulákaný rozvaděč až k prasknutí a do zbylých míst narvané chuchvalce nesrovnaných vodičů. Někdy mám pocit že většina elektrikářů jsou asi nadšení stavitelé lodí v láhvi a pak si to omylem tahají do práce.

Jen bych doplnil, že nejen elektrikáři, ale i podobní laici. Už jsem viděl 12 modulovou rozvodnici, se 13 jističi. Myslím, že dál není nic potřeba dodávat. Možná jen to, že se mnoho elektrikářů příliš snaží, jak laikovy v tomto co nejlépe poradit. Osobně to nepovažuji za dobré, pokud se tak děje v anonymní veřejné diskusi, kdy ani nevíte komu doopravdy radíte.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Zdenek Rajmont

Nic ve zlém.
10-15 000 bych za projekt taky nedal.
A pokud čtu ty hrubky, tak ani těch 1000 za konzultaci ...
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

Lukáš Rotrekl

To já bych zase pro ten byt projekt velice ochotně udělal i na té dolní hranici....  :) Pokud je tedy tazatel z mého okolí, pokud by byl dál, záleželo by  odkud... Ale rekonstrukci od stolu ani omylem!!
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Jan Franěk

Quote from: Zdenek Rajmont on 24.11.2013, 09:15
Nic ve zlém.
10-15 000 bych za projekt taky nedal.

Jde o rozsah rekonstrukce, tedy i projektu. Těžko říci jestli je v tomto případě 10 000kč moc, nebo málo. K tomu máme málo podkladů a informací. Jen se můžeme domnívat.

Osobně nehodlám ztrácet čas tím, že budu radit neelektrikáři, jak si má sám udělat rozvaděč.

Lukáš Rotrekl

Byt 3+1 je rozsahem skoro jasný.... Jestli má 65 nebo 120m2 už nemá na cenu PD zas až takový vliv, stejně jako to jestli v něm bude 40 zásuvek na 10 vývodech nebo 30 zásuvek na šesti vývodech... Samozřejmě předpokládám klasickou (ne inteligentní) instalaci, v běžném rozsahu.....

Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Miloš Michalov

Vážený pane Franěk - když sem nechcete psát, tak proč sem píšete? Tomu nerozumím.
Já se ptám na názor těch, kteří k tomu něco napsat chtějí a chtějí rovněž třeba něco poradit.
Veřte mi, že mě vůbec nezajímá, zda tomu co chci udělat veříte nebo ne. Opakuji, že montáž a zapojení bude provádět elektrikář a nechám si udělat výchozí revizi. Jendoduchý projekt bych si nechal zpracovat za cenu cca 3 000Kč a i ten bych s dalším elektrikářem prodiskutoval. 10 000 za projekt je prostě moc.

Zdenek Rajmont

1. Pokud máte přívod do objektu kabelem pod chodníkem, tak bych se na přepěťovky vybodl
2. Chránič jen na koupelnu jak psal kol. Svejkovský, zbytečně padá a prudí. (to s těmi žárovkami mohu potvrdit - nám praskne cca jedna za 3 měsíce a přitom "letí" úplně všechno)
3. S Vašim odhadem nákladů na dokumentaci souhlasím. 
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
www.rajmont.cz

Jan Franěk

Domnívám se, že cenu za projekt určuje ten, kdo ho dělá. Ne zákazník. Je možná nějaká diskuse o ceně a jistě někdy i nějaký kompromis, ale říci, že nedám víc jak 3tisKč, jinak je to drahé, není zrovna standardní postup. Zkuste dát poptávku, včetně vašich podmínek. Tam by to mohlo vyjít u někoho, kdo má méně práce a je z vašeho okolí.
Neříkám, že to za tu cenu nikdo neudělá. Jen nemám rád podobné výkřiky o cenách.

Dušan Davídek

Quote from: Miloš Michalov on 24.11.2013, 01:10
Drážky a natažení kabelů budu provádět svépomoci, zapojení bude provádět elektrikář a následně si nechám určitě udělat revizi.  Celý tento návrh ještě proberu s projektantem.

Jsem ochoten zaplatit "pár tisíc" korun za konzultace a poradenství......

Za uvedenou cenu si to v rámci konzultace ujasněte najednou se všemi jmenovanými na místě. Umístění zásuvek, vypínačů, svět. vývodů, trasy vedení, jištění, pospojení, přívod apod. Připravte si k tomu váš uvažovaný návrh slaboproudých rozvodů. U běžné silnoproudé instalace bytu 3+1 nepředpokládám mnoho záludností...
Vy máte svoji představu a odborníci potřebné znalosti a zkušenosti. Pro revizi si necháte vyhotovit  dokumentaci skutečného provedení.
Ve finále pak nebudete mít případný problém s revizí a budete v klidu spát. 

Jan Franěk

Quote from: Zdenek Rajmont on 24.11.2013, 10:22
2. Chránič jen na koupelnu jak psal kol. Svejkovský, zbytečně padá a prudí. (to s těmi žárovkami mohu potvrdit - nám praskne cca jedna za 3 měsíce a přitom "letí" úplně všechno)

Úplně s tím nemohu souhlasit.

Za prvé, je potřeba říci, že se to týká jen světel, v žádném případě ne celé instalace, především myšleno ne zásuvek. Ty musejí být přes chránič vždy.

Za druhé. "projektování po internetu" má několik úskalí. Jedním z nich je i to, že zde se pracuje pouze s předloženými informacemi. TO znamená, že pokud bych navštívil probíranou stavbu osobně, hned vezmu v potaz i další vlivy. Například to, že světla mohou být tažena po dřevěném stropě, plném rákosí a silné vrstvy prachu, kde by proudový chránič měl další funkci. Ochranu před požárem. Pak bych raději navrhnul více chráničů, než ho u světel vypustit.  Podobných vlivů může být více. Zkušený projektant, elektrikář, nebo RT, si s tím poradí bez problému na místě.

To je hlavní důvod, proč nejsem příznivcem off-line poradenství.

Taky jsem prováděl už mnoho instalací, kde si investor, v rámci úspor, prováděl mnoho prací sám. Vždy ale každý krok konzultoval se mnou a konečné zapojení a oživení, včetně revize, nechal na mě, nebo jiném kolegovi.

Jan Hájek

Určování ceny zákazníkem vede k výraznému snížení kvality a dalšímu snížení budoucí poptávané ceny.

Vše by šlo zjednodušit na diskusi v restauraci:

Chci oběd  za 70 Kč, tak aby tam bylo maso a příloha, no a vzhledem k tomu, že nechápu, že ten kdo ho dělá stojí 50 Kč, ať vaří párek nebo steak, rozdíl pocítím až při jídle.

Spousta projektů je ,,odfláknutých,, vzhledem k dopředu sjednané ceně, čím méně práce v hezkém obalu, tím vyšší zisk.

Ale to tato diskuse nezmění, situace se bude naopak ještě zhoršovat.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Miloš Michalov

Původně jsem si to chtěl celé nechat navrhnout a zapojit jedním doporučeným revizákem, který rekonstrukce bytů dělá. Byl u mě v bytě, dal jsem mu půdorys a řekl co všechno chci. Řekl mi odhad ceny s tím, když udělá drážky i když je udělám sám. Domluvili sme se, že drážky udělám sám, aby to bylo levnejší. V příloze přikládám rozpočet, který jsem obdržel mailem - cena je stejná, jako odhadnutá ústně, když drážky sám dělat nebudu. Kvůli ceně a kvůli tomu jak "rozpočet" vypadá, jsem na této diskuzi. V ceně by měl být i projekt, zapojení TV a LAN v bytě, atd. Ale jako technik (NE elektrikář) jsem s takovým rozpočtem nebyl spokojený a začal jsem se tomu věnovat více. Srovnání s obědem v restauraci je asi trošku mimo...ale to je věc názoru.

Jan Hájek

Standardní postup je:

1/ Projektová dokumentace
2/ Realizační dokumentace - určení výrobců a značek
3/ Vypracování položkového rozpočtu a odhad množství práce
4/ Nacenění jednotlivých položek v poptávce
5/ Realizace
6/ Kontrola, revize

Bod 1 a 2 může dělat stejná osoba, pak již je vhodné, pokud každé dělá někdo jiný.

PS: Ta nabídka co jste sem vyvěsil na ten můj příměr s obědem sedí jak ...... na hrnec.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

David Hruda

Cena dobrá, otázka je, co za ni dostanete.  ;)
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Zdenek Rajmont

Máte jednoduchou možnost - poptat konkurenci.
Ať si tu píší kolegové co chtějí, je po drahé.
Kdybych takto nakupoval služby, už bychom dávno zkrachovali.
www.rajmont.cz

Miloš Michalov

Tak jestli si takto představujete rozpočet nebo cenovou nabídku, tak se divím, že dostanete vůbec nějakou práci.