• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Hrozí nějaké nebezpečí při snížení hodnoty jističů?

Started by koty roman, 23.11.2013, 19:03

previous topic - next topic

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Ižák Ctibor on 24.11.2013, 15:42
Navrhnite majiteľovi, že si elektriku budete platiť sám. Predpokladám, že potom bude  súhlasiť s pôvodnými ističmi.  ;)

Myslím, že i tuto variantu majitel zvažoval a narazil na cenu realizace.

Jinak doporučené hodnoty jištění jsou v ČSN 33 2130.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

František Šohajda

Quote from: Miloš Kotek on 24.11.2013, 17:32
Je to jen nedorozumění, špatné pochopení záporu: "se nesníží bezpečnost".

Tedy dle mého názoru. ;)

Jistě.... ;)
I dva právníci mají na znění zákona 3 návrhy....
U elektrikářů je to samé !.... ;D ;D ;D
Jeden RT to napíše tak, druhý RT to napíše jinak....!

PS:Pokud jistíte CYKY 3x2,5 jističem 4 A místo 16A  tak nehrozí žádné nebezpečí ??ne??
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: František Šohajda on 24.11.2013, 20:00

PS:Pokud jistíte CYKY 3x2,5 jističem 4 A místo 16A  tak nehrozí žádné nebezpečí ??ne??

Ne. A je to dokonce obvyklé u dlouhých vedení.

Revizní technik by měl uvést rozpor s ČSN 33 2130, ale protože tato závada není ohrožující, nebude mít vliv na výsledný verdikt.

Jiná situace by byla v případě napájení třeba zařízení EPS, ale to není tento případ.

solimek

Quote from: František Šohajda on 24.11.2013, 20:00
Jistě.... ;)
I dva právníci mají na znění zákona 3 návrhy....
U elektrikářů je to samé !.... ;D ;D ;D
Jeden RT to napíše tak, druhý RT to napíše jinak....!

PS:Pokud jistíte CYKY 3x2,5 jističem 4 A místo 16A  tak nehrozí žádné nebezpečí ??ne??

Možná to tak nevyznělo, ale já jsem se vás zastával. :-[

František Šohajda

QuoteNe. A je to dokonce obvyklé u dlouhých vedení.

nemyslím si vzhledem k otázce, žebude v malém bytě vedení CYKY 3x2,5 dlouhé 3 Km..
;D ;D ;D

QuoteMožná to tak nevyznělo, ale já jsem se vás zastával. Jsem v rozpacích

Tak to jsme si nerozuměli, omlouvám se..... (poklona)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: František Šohajda on 25.11.2013, 07:18
nemyslím si vzhledem k otázce, žebude v malém bytě vedení CYKY 3x2,5 dlouhé 3 Km..
;D ;D ;D

Jistě, ale naznačil jste nějaké nebezpečí, při snížení jištění ... Měl jste na mysli nějaké konkrétní?

František Šohajda

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 25.11.2013, 07:48
Jistě, ale naznačil jste nějaké nebezpečí, při snížení jištění ... Měl jste na mysli nějaké konkrétní?

Já jsem psal snížení nebezpečí.....
Třeba požáru.....může být "vyšší" imedance vedení a pod....

zerotest

To:František Šohajda  Posláno: 23.11.2013, 19:57
,,Na snížení nepotřebujete žádnou revizi!!'' Kde jste na to přišel? Kde to je napsáno?
Snížení jištění je z elektrotechnického hlediska nesmysl. Kromě důležitosti bezpečnosti je tu i druhá neoddělitelná stránka a tou je provozu schopnost. Kde jste dali rozum tyto dvě části rozdělovat a tak hloupě se o tom dohadovat. Kolik běžných spotřebičů zapojíte do zásuvky jištěné B6A? Varná konvice 2000W-ne, mikrovlnná trouba 2200W-ne, pračka 2600W-ne, některé PC-IT-ne... tedy běžné  spotřebiče ne. K čemu je zásuvka když nejde použít k napájení běžně používaných spotřebičů?
K původní otázce: jakou máte smlouvu ohledně užívání-energie..., záloha atp. Pokud se nedá domluvit, tak je lepší se odstěhovat.

zerotest

To:Miloš Kotek  Posláno: Dnes v 14:57
Já za to nemůžu, že je to pravda.
Jinak zdejší články si kopíruji do Wordu a dělám v nich poznámky, a na ty chyby pak poukazuji při školeních. Zkuste si vzít jeden článek a dohledat v něm uvedené tvrzení v normách a zákonech, a jestli tam nenajdete rozpor, tak bych se moc divil, a prosím upozorněte mě na tento příspěvek diskuze.
V čem je hrubka? Jsem technik a mohl jsem se splést.

Milan Hudec

To Zerotest, zatímco jistič 16A má vnitřní impedanci cca.8mOhmů, tak jistič 1A má 1,5Ohmů, Vy necítíte ten rozdíl?, já ano.

váš argument se zásuvkou a konvicí je sice pravdivý, nicméně jsme stále jen na studené vodě, a nic moc se neděje.
Jiný případ je snižování jištění u zařízení, kde jeho výrobce jištění předepíše, třebas podjištěná EZS (shodí jistič po vybití baterie sirénou), dále PBZ vzduchotechnika - motor se neroztočí, jelikož někdo svévolně sníží jištění atd. atd.
Zkrátka i malý kašpárek (jistič) může zadělat na velký problém, na velikosti i směrem dolů prostě záleží, tečka.

Jaroslav Borovec

Zerotest jak jinak, než BAN. Bohužel i ten Kolesa pochopil proč BAN dostal. Ten aspoň umřel bez BANu, ovšem u Zerotesta je to asi už třetí.

František Šohajda

25.11.2013, 18:35 #29 Last Edit: 25.11.2013, 18:40 by František Šohajda
TO:zerotest
Proč nechtějí rozvodné závody při snížení jističe revizi?? Jen k vůli vám??
že by jen tak pro srandu ?
Asi budete chytřejší jak pracovníci distributora!To vám neberu!
Tady se to bere tak, že už výchozí revize byla udělána....a snížení není žádné nebezpečí
el. instalace, ba naopak je zlepšení!!
Že si nezapnete vysavač, vařič, konvici ,mikrovlnku není zde relevantní !
Tady mluvíme o instalaci....
V nemocnicích máme zásuvky 3x2,5 do 15 m délky a jsou běžně jištěny, projektovány,revidovány  s jističi 6A ! (dance) (dance) (dance) (dance)
Při kontrole TIČRu dokonce pochváleno! Jsou to běžné zásuvky, žádná specialita!!
Že by se tam nic nazapojilo, to by tam nemuseli být ! ;D ;D ;D
Nevím kde máte napsáno že zásuvka na 16A nemůže být na 6A jistič ? (doh)
Nevím kde děláte jaká školení ? :'(

A dál a dál vysvětlení!!

solimek

Quote from: František Šohajda on 25.11.2013, 18:35
V nemocnicích máme zásuvky 3x2,5 do 15 m délky a jsou běžně jištěny, projektovány,revidovány  s jističi 6A !

Takto ano. Pokud by si ale někdo řekl: tak dobře, bude tam 6A jistič, natáhnu tam tedy jen 3x1,5 CYKY, tak to už je problém. Neboť někoho dlašího v budoucnu by také mohlo napadnout, že tam osadí 16A jistič, když jsou to přeci zásuvky. Bohužel jsem se s tím už také setkal. Ve zdi, pokud vychází impedance smyky, to taky ještě nemusí být problém. Při jiném uložení nebo v dřevostavbě už to problém je.

Jiří Schwarz

Quote from: František Šohajda on 25.11.2013, 18:35
....
V nemocnicích máme zásuvky 3x2,5 do 15 m délky a jsou běžně jištěny, projektovány,revidovány  s jističi 6A ! (dance) (dance) (dance) (dance)
Při kontrole TIČRu dokonce pochváleno! Jsou to běžné zásuvky, žádná specialita!!
Že by se tam nic nazapojilo, to by tam nemuseli být ! ;D ;D ;D
Nevím kde máte napsáno že zásuvka na 16A nemůže být na 6A jistič ? (doh)
...

Pokud tady padl argument, že nějaké provedení a jištění doporučuje ČSN 33 2130 (ed.2), tak sama norma cosi naznačuje, když platí především pro "domovní rozvody"
Pokud nepředpokládám připojování silnějších spotřebičů, je jištění zásuvek jističem např. 6A jistou cestou k minimalizaci nežádoucích výpadků. I když spolehlivé selektivity zpravidla nedosáhneme, ale každý krok k omezení problému může být vítaný.
A jestli "slabší jištění" může přinést nějaké nebezpečí? Já si umím představit jedno - nějaký patlal neřeší proč to tak je, ale hledá jak to obejít!
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

František Šohajda

QuotePokud tady padl argument, že nějaké provedení a jištění doporučuje ČSN 33 2130 (ed.2), tak sama norma cosi naznačuje, když platí především pro "domovní rozvody"

Rozumím.... o:-)
Ale pokud vodič  Cu 2,5 odjistím 4 A bude to špatně nebo dobře?? Pro vodiče??
Místo 16 A....? Jen teorie? ;)

solimek

Quote from: František Šohajda on 25.11.2013, 19:45
Rozumím.... o:-)
Ale pokud vodič  Cu 2,5 odjistím 4 A bude to špatně nebo dobře?? Pro vodiče??
Místo 16 A....? Jen teorie? ;)

Bude to samozřejmě v pořádku. Jistič 4A/B má sice větší vnitřní odpor, ale také dovolená impedance smyčky pro tento jistič je podstatně vyšší, nežli pro jistič 16A. Kde je problém?

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Miloš Kotek on 25.11.2013, 18:45
Takto ano. Pokud by si ale někdo řekl: tak dobře, bude tam 6A jistič, natáhnu tam tedy jen 3x1,5 CYKY, tak to už je problém. Neboť někoho dlašího v budoucnu by také mohlo napadnout, že tam osadí 16A jistič, když jsou to přeci zásuvky. Bohužel jsem se s tím už také setkal. Ve zdi, pokud vychází impedance smyky, to taky ještě nemusí být problém. Při jiném uložení nebo v dřevostavbě už to problém je.

Tak to už je trošku paranoia, nemyslíte? Slovy stopařova průvodce, je to problém někoho jiného.

solimek

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 25.11.2013, 19:55
Tak to už je trošku paranoia, nemyslíte? Slovy stopařova průvodce, je to problém někoho jiného.

Vy jste se nesetkal s 1,5 kou na zásuvkách? Vážně?

Nebo o čem se tu chcete bavit. Když to všichni všechno známe, zabalíme to, ne? Já o tom ale nejsem přesvědčen. Stále například narážím na to, že kdekdo má představu, že přes chránič za žádných okolností neprojde více nežli 30 mA. A může se to vysvětlovat dokolečka.