• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Může HDO způsobit blikání LED?

Started by bero, 26.11.2013, 12:17

previous topic - next topic

Patrik Mlynar

Som zvedavy, co na to zastanci zasahov do vyrobkov a elektroinstalacie vseobecne len autorizovanou osobou.

Inak tie led ziadna slava, kondenzator ako obmedzovac prudu a plus plno LED v serii, porucha jednej z nich zhasne celu "ziarovku".

Miestny elektrotaliban zacne citovat svate normy  ....

Jiří Schwarz

Jaký je ten "vazební kondenzátor"? On by mohl mít přesně opačný vliv - pro 216Hz bude mít 4x menší menší impedanci než pro základních 50Hz... A kdyby s indukčností trafačky, nějakého spotřebiče s transformátorem a přívodů ještě tvořil rezonanční obvod pro 217Hz, by to bylo ještě zajímavější...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

vp1

Vazební kondenzátor (který je na střídavém proudu) má na sobě napsáno CBB22 400V 1 05 J. Co to přesně je, jsem nezjišťoval. Elektrolyt to není (a pro střídavý proud ani být nemůže).

Jinak ano - máte pravdu - to mě nenapadlo. Impendance vazebního kondenzátoru bude pro 216,66Hz čtyřikrát menší. Takže pokud signál HDO má úroveň několika voltů (podle technika distribučního podniku), takže řekněme třeba 5V, tak poměr rušení (HDO 216Hz)/napájení (220V 50Hz) bude 5/220 = 2.3%. Pokud ale zohledníme čtyřikrát nižší impedanci pro 216Hz, tak ten poměr naroste na 20/220 = 9.1%. To vysvětluje, proč to blikání je tak markantní, vlezlé a rušivé.

K tomu samozřejmě přistoupí ještě fakt, že LED-ky budou na napěťové spičky reagovat nelineárně, tzn. interferenční napěťová špička o 9.1% nezpůsobí momentální nárůst lumenů o 9.1%, ale nejspíše ještě o dost více.

Fuk Tomáš

Quote from: vp1 on 29.09.2015, 22:02
Vazební kondenzátor (který je na střídavém proudu) má na sobě napsáno CBB22 400V 1 05 J. Co to přesně je, jsem nezjišťoval. Elektrolyt to není (a pro střídavý proud ani být nemůže).
Kondenzátor 1 µF/400 V, metalizovaná polypropylenová folie.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

vp1

Jenom pro upřesnění - zapojení toho LED světla je v hrubých rysech podobné tomuto:

http://ok1ike.c-a-v.com/soubory/led_lampa.htm

C1 je ten vazební kondenzátor, C2 je ten elyt, jehož kapacitu jsem zvýšil.

Jinak kompletní "vhled" do dané situace, kde jsou nelineární prvky, by vyžadovalo simulaci - výše uvedené teoretické úvahy jsou velmi "nahrubo". Z průmyslovky (30 let ago) si pamatuji na program SPICE (https://en.wikipedia.org/wiki/SPICE). Existuje dodnes, už tedy pěkně fousatý program. Tzn. na-inputovat do něj dané zapojení, nastavit na vstup 220V 50Hz plus 5V 216.66Hz a odsimulovat alespoň 2/16 sekundy, tzn. aby byly vidět alespoň dvě za sebou jdoucí interferenční špičky.

Kdybych mohl být znovu na průmyslovce, vzal bych si to jako středoškolskou odbornou činnost. Bohužel teď nemám čas :-(

Joscer

A foto upravy bude?

Quote from: Milan Hudec on 28.11.2013, 13:19
Je divný, že si málokdo koupí menší boty aby ušetřil, ale pořád se řeší žárovky (dance)

Mensi boty stoji vsak na pultu uplne stejne, jako vetsi boty :-)
Chytrý napadne špatný názor, hlupák jeho autora.

vp1

Fotografie přiloženy jak požadováno.

Jinak abych předešel poznámkám viz výše (zásahy pouze autorizovanou osobou atd). Tedy myslel jsem, že tohle je odborné fórum elektrotechniků. Nicméně:

DISCLAIMER: Zásahy do elektrického zařízení smí provádět pouze odborně způsobilá osoba. K tomu nutno získat souhlas výrobce, dále souhlasy EZÚ, policie, hasičů, pojišťovny, faráře, pro jistotu i imáma (budoucnost je blbec), tchýně, manželky, Vlády, Parlamentu, Senátu, Prezidenta a Evropské Unie. Pokud cokoliv z toho nemáte, NESMÍTE TUTO ÚPRAVU PROVÉST! Mé příspěvky popisují čistě po odborné a popisné stránce, jak jsem daný problém vyřešil já. K této úpravě nikoho nenavádím, nezaručuji funkčnost jinde, za jakékoliv způsobené škody nepřebírám zodpovědnost.

Jiří Schwarz

Quote from: vp1 on 01.10.2015, 15:37
... myslel jsem, že tohle je odborné fórum elektrotechniků.
...

Odborné fórum ano, zaměřené na elektrotechniku ano, ale typická bastlírna ne.
Takže moc tu nejsou preferované nápady jako upravit výrobek, jak doplnit nějakou funkci výrobku, udělat jej odolnějším před něčím, s čím výrobce nepočítal nebo co podcenil...

Není problém poradit, pokud víme. Ale nechceme amatéry inspirovat k činnostem, které jsou nebezpečné nejen pro ně, ale především pro jejich okolí.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!

vp1

OK, rozumím. Fórum je veřejné. Nicméně jsou časopisy (AR, USS, ...) nebo knížky, kde jsou také návody na věci na 220V. A prodavač v obchodě nezjišťuje, zda jste odborník na elektro a smí vám to prodat. Pokud tedy dnes máme svobodu, tak k tomu se váže i zodpovědnost, a neodborník by tedy měl mít zodpovědnost se nepouštět do věcí, které jsou nebezpečné sobě nebo svému okolí.

Že ta světla jsou zapojena do 220V a že 220V je životu nebezpečné napětí - to snad nikdo, ani neodborník, nemůže vážně tvrdit, že nevěděl ...

Dobře - pokud toto fórum tento směr nechce, je to něco jiného a musím to respektovat. V tom případě se omlouvám a příspěvky prosím nechte smazat. Na problém s blikáním LED tedy nutno najít jiné řešení.

Fuk Tomáš

Quote from: vp1 on 01.10.2015, 22:52
OK... Na problém s blikáním LED tedy nutno najít jiné řešení.
Například používat LEDkové zdroje s měničem.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jiří Schwarz

Já bych zkusil ještě tazatele trochu "nasměrovat".
Jsou světelné zdroje stmívatelné, ty dost výrazně reagují na každou změnu v síti.
A tak když to na jednom místě vadilo, vybrali jsme světelné zdroje, které nejsou stmívatelné a podle výrobce mají svítit od 100 do 250V. 
Samozřejmě to není cenově "Low End vše za 39,-"