• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

14.01.2026, 20:40

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Může samovolně vybavit proudový chránič při poklesu napětí v síti?

Started by Pekara Jiří, 13.12.2013, 13:59

previous topic - next topic

Pekara Jiří

Už delší čas řeším problém z nízkým napětím ze sítě(ve špičce cca 205V-210V). Je možné že při tak nízkém napětí může chránič samovolně vypnout.

Tomáš Žabka

Osobně se domnívám, že velikost napájecího napětí by na funkci chrániče vliv mít neměla, chránič reaguje na unikající proud, který vyhodnocuje pomocí součtového transformátoru, v případě nižšího provozního napětí bude unikající proud o trochu nižší (platí Ohmův zákon), ale jiné ovlivnění bych neočekával.
Vše se dá nějak vyřešit, vždy jde jen o to najít optimální řešení daného problému.

Projektant a revizní technik E1A, E1B.

Fuk Tomáš

Existují napěťově závislé proudové chrániče, které při podpětí v síti vypínají.
Kdybyste uvedl typ, tak bychom se mohli dostat dál.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

František Šohajda

Quote from: Fuk Tomáš on 13.12.2013, 14:26
Existují napěťově závislé proudové chrániče, které při podpětí v síti vypínají.
Kdybyste uvedl typ, tak bychom se mohli dostat dál.

205 V min. to by měl ještě udržet !
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jiří Schwarz

Quote from: František Šohajda on 13.12.2013, 14:47
205 V min. to by měl ještě udržet !

Ano.
Ale nevíme jak krátký je pokles a čím to tazatel měřil, naměřit krátkou špičku nebo pokles multimetrem, který má "aktivní usměrňovač" není jednoduché.
Mám tu jeden zásuvkový chránič, chtěl jsem ho na jednu aplikaci a ten někdy "stíhal spadnout" při výpadku než se stačila přepnout "obyčejná UPS".
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jirka Š. Svejkovský

Teď jsem nakoukl do normy. Chrániče se testují při 85% napětí sítě. Musí tedy být funkční od 195,5V. Funkčně závislé i nezávislé na napětí.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jiří Schwarz

To je jasné.
Ale není mi jasné, když bude pokles cca na 75% jmenovitého napětí, jak rychle může - má - musí chránič zareagovat...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jirka Š. Svejkovský

Podle mě nemusí a ani nemá. Od toho tam není. Ještě bych to pochopil u závislého -- přestává chránit, tak je lepší ho vypnout.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Fuk Tomáš

Při 75% už nemusí správně fungovat testovací tlačítko (o tom hovoří ten čl. 9.16).
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)