• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 18:27

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je napětí mezi N a PE v zásuvce cca 4V v pořádku ?

Started by Zbyněk Doležal, 17.02.2014, 20:32

previous topic - next topic

Milan Hudec

Quote from: Miroš Jan on 19.02.2014, 20:16
Milane, díval si se na parametry toho multimetru?
Já prostě takto levným multimetrům, nevěřím. :D

Ale to já také ne, ale ze zkušeností z paneláků vím, že se tam na nějaký ten Volt prostě hrát nemůže, viz můj předchozí příspěvek.

Jan Alin

Kudy? Zkuste nakreslit. U nás vy bytě si to nedovedu nějak představit. Stoupačky (elektrické nikoli vodovodní, tak se jim u nás prostě říká) jsou v TN-C a PE v mém bytě nemá jiné propojení s PE v bytě souseda než přes potenciál společné PEN ve stoupačce. Voda plastová, pospojení není.

Milan Hudec

Quote from: Jan Alin on 19.02.2014, 20:33
Kudy? Zkuste nakreslit. U nás vy bytě si to nedovedu nějak představit. Stoupačky (elektrické nikoli vodovodní, tak se jim u nás prostě říká) jsou v TN-C a PE v mém bytě nemá jiné propojení s PE v bytě souseda než přes potenciál společné PEN ve stoupačce. Voda plastová, pospojení není.

Pokud není pospojení, tak asi nikudy, ještě mne napadá propojení prostřednictvím rozvodů "datařiny", ale úvahy o "kondenzátorech" ponechám raději zkušenějším elektronikům :)

Jan Alin

Tak data k sousedovi také nemám ale na jeho wifi se běžně připojuji. :-)
To ovšem to napětí v zásuvce neudělá. Tazatel to má doma skoro stoprocentně a je to buď v instalaci, nebo v měřáku.

Miroš Jan

Páni kolegové.
Pokud je pro vás údaj, který změří multimetr za pár stovek, relevantní k tomu, abyste se tím zabývali, tak to potom pardón. Jestli používáte při revizní činnosti takovéto sr...ky, se na mně nezlobte, ale jak potom můžete změřeným údajům věřit?
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Jan Alin

Quote from: Miroš Jan on 19.02.2014, 21:09
Páni kolegové.
Pokud je pro vás údaj, který změří multimetr za pár stovek, relevantní k tomu, abyste se tím zabývali, tak to potom pardón. Jestli používáte při revizní činnosti takovéto sr...ky, se na mně nezlobte, ale jak potom můžete změřeným údajům věřit?

Podebatovat o problému z tepla domova neuškodí, ovšem že bych tam za své zajel se svými přístroji abych zjistil, kde je zakopaný pes, to asi ne. Tvrdit, že tam problém být nemůže jen kvůli levnému přístroji si také netroufnu.

Miroš Jan

Quote from: Jan Alin on 19.02.2014, 21:17
Podebatovat o problému z tepla domova neuškodí, ovšem že bych tam za své zajel se svými přístroji abych zjistil, kde je zakopaný pes, to asi ne. Tvrdit, že tam problém být nemůže jen kvůli levnému přístroji si také netroufnu.

Jmenovče, podívej se na údaje k tomu multimetru!
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Jan Alin

Také se mě doma válí dva takové levné kousky, jeden digitál a jeden ručkový, nemohu říct že by nesloužily. Pro seriozní práci to není, ale když se použije rozum, dá se s tím naměřit dost. Je ale fakt, že je používám spíš pro měření napětí pří opravách v autě nebo pro malá napětí. Do zásuvky jsem si s nimi troufl jen párkrát.  :)
Ono vůbec měření a jeho přesnost je v dnešní době problém, ale to by nebylo na veřejnou debatu.

Jiří Schwarz

Doporučuji jeden pokus - jednoduchý multimetr a kategorie Low End (ten, co má 2 rozsahy pro měření střídavého napětí, zpravidla 200V a 750V) přepnout na měření 200V AC a změřit napětí na 9V baterii. Pokud naměříte na 9V baterii 18V (střídavých?), co si o tom myslet?

A komu to nestačí, najde si nějaký kabel, kde je nezapojená žíla a v kabelu je na dalších žílách 230V ze sítě TN. A zkuste změřit indukované napětí na nezapojené žíle proti zemi. Po ustálené nesmyslů ukazuje přístroj 0 (nebo hodnotu blížící se Nule). A najdete odvahu si sahnout na "drát", kde vám multimetr naměří "Nulu", když fázovka tam svítí?
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Milan Hudec

Quote from: Miroš Jan on 19.02.2014, 20:16
Milane, díval si se na parametry toho multimetru?
Já prostě takto levným multimetrům, nevěřím. :D
Já zas věřím tomu, že pokud nastoupím s perfektní výbavou proti Federerovi hrajícímu s hrnkem plecháčkem, tak stejně prohraju[/ (dance)quote]

Václav Třetí

20.02.2014, 09:27 #28 Last Edit: 21.02.2014, 09:20 by Miroslav Minařík
Dá se udělat i další pokus. Přístroj na rozsahu 750V ( u některých jen 600V), držím v ruce a připojím ho do zásuvky např. černým vodičem na N a červeným na L, zapamatuji si naměřenou hodnotu,   poté vodiče komutuji a odečtu opět naměřenou hodnotu. U levných přístrojů chybí uvnitř stínění a kapacita mezi mou rukou a vnitřními obvody přístroje způsobí mezi těmito dvěma měřeními někdy rozdíl 20 až 30V.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Petr M

Kdysi jsem potřeboval na cestách něco změřit v autě a nejjednodušší bylo ukořistit v hobbymarketu u cesty koupit takový malý bazmek. Kupodivu se údaj lišil o 10% podle toho, jestli jsem přepínač přesunul na rozsah zleva nebo zprava  (zle) Od té doby těmhle krámům neříkám "měřák", ale "odhadovač" a věřím jim jenom typ použité baterky.

A v AC obvodech nevěřím při měření napětí ničemu, co má vstupní odpor v megaohmech. Kapacita mezi žílama v kabelu je prevít. Vadaska je v určení, jestli je něco pod napětím, přesnější.
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Pavel Horský

Zde se hodnotí horečnatě nahodilá situace a přitom zde ještě není odpověď na to, zda jde o instalaci v TN-C nebo TN-S. V TN-C bych se divil, že by pán něco naměřil.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Petr M

Nevíme ani, jestli to bylo AC nebo DC. V příadě DC si dokážu představit "správně vlhkuodolně" napojený Cu dráty na Al přívod...
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Pavel Horský

Quote from: Petr M on 20.02.2014, 13:36
Nevíme ani, jestli to bylo AC nebo DC. V příadě DC si dokážu představit "správně vlhkuodolně" napojený Cu dráty na Al přívod...

Si děláte asi srandu, že. DC v zásuvkách ve stabdardním panelákovém bytu? No to snad nemyslíte vážně?
Revizní technik E1B

Vratislav Fugl1

Quote from: Pavel Horský on 20.02.2014, 16:14
Si děláte asi srandu, že. DC v zásuvkách ve stabdardním panelákovém bytu? No to snad nemyslíte vážně?

Asi myslel , jak byl přepnutý měřák , ... ;)
Cesty Páně a elektrického proudu jsou nevyzpytatelné!

Jiří Schwarz

Quote from: Pavel Horský on 20.02.2014, 16:14

Představ si, že bych si to dokázal nějak "zdůvodnit". Nevíme kdo se na tom rozvodu "podepsal"a jak, Al, Cu a možné Fe, spoj ve vlhku může mít nějaké elektrochemické napětí a pak se vraťme k tomu, co jsem už psal - levný multimetr na AC rozsahu naměří i DC napětí, ale zobrazí cca dvojnásobnou hodnotu!

Ale to chce "vidět na vlastní woči a přezkoušet vlastním měřákem", takhle na dálku je to jen hádání...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Pavel Horský

Quote from: Vratislav Fugl1 on 20.02.2014, 17:07
Asi myslel , jak byl přepnutý měřák , ... ;)

TO mě nenapadlo. Jinou možnost bych si nerad připouštěl  (zle)
Revizní technik E1B