• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je běžné když vysavač rozpálí zásuvku na 70°C?

Started by Petr D, 01.03.2014, 16:03

previous topic - next topic

Petr D

01.03.2014, 16:03 Last Edit: 01.03.2014, 16:50 by Miroslav Minařík

U vysavače Miele 4212 se zahřívá pravý kolík.
Po 5 minutách provozu na výkon 750W na něm nelze udržet ruku, má cca 70°C.
Měřením jsem zjistil, že vysavač bere udávaný příkon.
Vysavač jinak funguje normálně.
Je to normální?

Jiří Buben

Normální to není. Pravděpodobně je ve vidlici nebo blízko ní přechodový odpor. Pokud to dělá jen v jedné zásuvce, mohlo by se jednat i o závadu na oné zásuvce. Jestliže to dělá na více zásuvkách pak pomůže výměna přívodní šňůry k vysavači za novou s dostatečným průřezem a příslušné kvality.
Vše zvládne zjistit a opravit schopný elektrikář na kterého vám doporučuji se obrátit.
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Jiří Schwarz

Quote from: Jiří Buben on 01.03.2014, 17:02
.... Jestliže to dělá na více zásuvkách ....

Ani by mě nepřekvapilo, kdyby to bylo ve vidlici špatně zalisované. Už jsem se s tím setkal.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

František Šohajda

Quote from: Jiří Schwarz on 01.03.2014, 17:12
Ani by mě nepřekvapilo, kdyby to bylo ve vidlici špatně zalisované. Už jsem se s tím setkal.

Už jsem opravoval asi 5 zásuvek od automatických praček (různé typy) .....špatně zalisován jak L tak N vodič ve vidlici.... :-\
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Václav Třetí

02.03.2014, 06:37 #4 Last Edit: 02.03.2014, 06:43 by Václav Třetí
V poslední době velice častý stav u dovozových flexošňůr a u přístrojů větších příkonů, kde jsou použity. Vidlice se přiškvaří k zásuvce tak, že není jak to rozpojit, než hrubým násilím. Problém se nejčastěji vyskytuje u praček a myček, občas též klasické samostatné trouby, el. kamínka a a radiátory, kávovary a fritovací hrnce. Většinou se jedná o spotřebiče s příkony 2kW a více.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Marek Laube

Quote from: Václav Třetí on 02.03.2014, 06:37
. Problém se nejčastěji vyskytuje u praček a myček, občas též klasické samostatné trouby, el. kamínka a a radiátory, kávovary a fritovací hrnce. Většinou se jedná o spotřebiče s příkony 2kW a více.

U tohoto bych se chtěl pozastavit, od jaké hodnoty příkonu by se měly spotřebiče vyhnout zásuvkovému připojení a raději je připojit na samostatně jištěný obvod pomocí svorkovnice ?

Václav Třetí

Těžko říct a těžko připojovat kávovar na pevno. Spíše je třeba se zamyslet, proč zásuvky a vidlice označené 16A/250V mají problém se 750 nebo 2000W, když by měly vydržet více jak 3500W.

Já osobně pamatuji ještě doby, kdy bývaly běžné zásuvky a vidlice 10A/250V a vydržely mnoho let zatěžování 2kW bez vypálení. Když dnes takovou součástku potkám a rozeberu ji, bývá mnohdy po 40 až 50 létech provozu v lepším stavu než ty nové. V čem je rozdíl? Ve způsobu myšlení konstruktéra, dnes to vydržet dva roky a kousek, dříve to muselo vydržet "věčně"! Když vidím starou zásuvku 10A a porovnám mohutnost a kvalitu kontaktů, kde jsou použity pružinky ke zlepšení a dlouhodobému udržení dostatečného přítlaku a nosná část je z teplotně stabilní elektrokeramiky, tak bych ve srovnání s většinou nových výrobků ta označení 10 a 16A prohodil.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Marek Laube

To Václav Třetí:

Ono je to i o tom, že i u těch "slavných" prodlužováků jsou malé průřezy vodičů. Běžně 0,75-ky a proudovou zatížitelnost mají psánu 10 A.  (zle)
Chtěl bych vidět oněch 10 ampér alespoň pět minut v provozu.

František Šohajda

Třeba namátkou rychlovarné konvice....
Tam je na 0,75 kabel 2400 W spotřebič, ale je tam spočítaná délka na cca 60 cm.....Když dáte 70 cm už to nevyhovuje !
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jiří Schwarz

Quote from: František Šohajda on 02.03.2014, 12:59
Třeba namátkou rychlovarné konvice....
Tam je na 0,75 kabel 2400 W spotřebič, ale je tam spočítaná délka na cca 60 cm.....Když dáte 70 cm už to nevyhovuje !

Na vzduchu to vypadá jinak, než když nechcete aby se ten kabel někde povaloval a tak necháte nějaký ten závit na spodku podstavce...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!

Marek Laube

Pravda je, že například ta konvice "neběží" nějak extrémně dlouho, ale u nás v práci jsem viděl na "třípsu" zapojenou lednici a dost často 2000 W přenosné topení.

Jiří Schwarz

Quote from: Marek Laube on 02.03.2014, 13:51
Pravda je, že například ta konvice "neběží" nějak extrémně dlouho, ...

I to může být tak trochu důvodem, že výrobce do návodu napíše, že je spotřebič určen pro použití v domácnosti. Přece jen několikačlenná rodina konvici tam nezatíží, jako když někde v kavárně běhá číšník s kávičkou nebo čajem "bez přestávky".