• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Lze použít kabel CGSG 3x2,5 pro domovní instalaci?

Started by tretrek, 07.05.2014, 11:32

previous topic - next topic

tretrek

07.05.2014, 11:32 Last Edit: 07.05.2014, 11:44 by Miroslav Minařík

Mohu použít kabel CGSG 3x2,5 (popřípadně  1,5) doma na zásuvkový a světelný okruh? Kabel by byl uložen za sádrokartonem, takže žádné omítky.

Petr M

Ne. A existuje pro to hned několik velmi dobrých důvodů.
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Miroš Jan

Quote from: tretrek on 07.05.2014, 11:32

Mohu použít kabel CGSG 3x2,5 (popřípadně  1,5) doma na zásuvkový a světelný okruh? Kabel by byl uložen za sádrokartonem, takže žádné omítky.

Pro správné použití, existují takzvané katalogové listy výrobce, které jasně specifikují správné užití výrobku.Takže pokud má výrobce uvedeno toto : 
Použití: Pro šňůrová vedení, pohyblivé přívody spotřebičů a zařízení pro střední mechanická namáhání v prostředí obyčejném, studeném i horkém, vlhkém i mokrém.
Tak je to snad jasné
:)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Petr M

A pokud nemá výrobce těch zásuvek, jističů a kabicových svorek u produktu napsáno použití pro slaněný vodič, máme další důvod použít něco jinýho.
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Jirka Š. Svejkovský

Skoro pokaždé, když dostanu informaci, že "to dělal švára, on je elektrikář na šachtě", tak na mě ze zdi jukne gumák.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Mirek Čech

Na šachtě tak maximálně CYKCYDY a NSSHCGEOEU-V
Mirek

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Mirek Čech on 07.05.2014, 23:57
Na šachtě tak maximálně CYKCYDY a NSSHCGEOEU-V

Kabel 6kV bych na zásuvky asi netahal.

Teď jsem mrknul do projektíku na rekonstrukci drtiče na DNT. Silovina H07RN-F a ovládačka JZ-600-Y-CY.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Mirek Čech

Tyhle se běžně používají na 500 V jako propoje mezi stykačema
Mirek

Mirek Čech

Quote from: Mirek Čech on 08.05.2014, 10:20
Tyhle se běžně používají na 500 V jako propoje mezi stykačema
A ovládání kde je JB PK2 a nebo cysy
Mirek

Jiří Schwarz

Quote from: Mirek Čech on 08.05.2014, 10:24
A ovládání kde je JB PK2 a nebo cysy

PK2 je vojenský telefonní kablík?
Když tady v pohraničí byla jistá vojenská posádka "spřátelené armády", kablíkem PK2 se toho natahalo... Třeba celá garáž nebo zahradní chatka...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Mirek Čech

08.05.2014, 10:33 #10 Last Edit: 08.05.2014, 10:44 by Mirek Čech
Zelená dvoulinka s tuhou izolací kvůli slané vody a mechanickému poškození takže asi nějaký armádní přežitek ale viděl jsem i modrou a šedou a ty měly v sobě ocelové lanko.Jinak já tím mám natahané antény pro KV.
Ještě pro úplnost pro napájení signálu pro pásy a osvětlení čerpání  dáváme NSSHÖU 4x4
Mirek