• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Vydrží jistič standardního panelákového bytu ještě varnou desku navíc?

Started by Lienhard, 10.05.2014, 07:31

previous topic - next topic

Lienhard

Koupená 4 plotýnková varná deska s výkonem 6kW s přívodní flexi šňůrou 230V
MORA.
Mohu ji použít v panelovém bytě při dlouhodobé opravě plynu?
Co se stane budu-li prát a pustím rychlovarnou konvici?

Miroslav Minařík

Záleží na hodnotách předřazených jističů a spotřebičů současně spuštěných. Jaké máte hodnoty jističů? Hlavní jistič a pak ty ostatní.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Lukáš Rotrekl

Standardní panelový byt má hlavní jistič 15A - 25A 1f,  pár paneláků z porevoluční  dobu mělo i 25A 3f.  (S tím jsem se potkal jen  jednou)

Pokud je plotýnka vybavena flexošňůrou, zřejmě bude zapojena tak, aby její odebíraný proud nepřekročil 16A (standardní  zatižitelnost zásuvek).

Otázky zní:
jaký tedy máte hlavní jistič před elektroměrem?
jakým jističem jsou jištěny zásuvkové okruhy v bytě?

To jestli s tím pojede pračka, trouba, ..... už lze "ošetřit" kázní uživatele.
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Vít Rotrekl

Troufnu si tvrdit, že standartní panelákový rozvod to neuveze.
Ale jsou paneláky, kde jsou hl. jisitče trojfázové 25A. Např v Brně v bohunicích, v Novém lískovci...
Nebyl bych si úplně jistej tím, že ta varná deska bude nějak "ošetřena" aby nebrala více než 16A. Vůbec bych se nedivil, kdyby to bylo v deste zapojeno jako 2f a 2N + Pe (celkem běžné zapojení indukčních desek).

Takže pro tazatele: Pokud nebudete schopen identifikovat co máte za jističe, tak pozvěte elektrikáře ať vám na to mrkne.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Lukáš Rotrekl

Quote from: Lienhard on 10.05.2014, 07:31
Koupená 4 plotýnková varná deska s výkonem 6kW s přívodní flexi šňůrou 230V
MORA.

Spousta lidí umí psát, ale málokdo číst....  ;)
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Vít Rotrekl

Já číst umím! Myslel jsem, zapojení v desce! Fáze na dvě svorky, nula na dvě svorky! Kdy jsi naposledy připojoval nějakej sporák?

EDIT: Ještě připojuji z jednoho návodu MORA...
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Lienhard

Jistič před elměrem B20A, zásuvka samostatná  B16A, kabely 2,5 Cu.

Vít Rotrekl

Těžko říct, jak to je zapojené uvnitř (desky). Může to fungovat, ale taky nemusí.

Lienhard

ještě dodám, že jde o 1+1 a přívod do bytu je CYKY 3C x 6mm

Jiří Schwarz

Jistič B20/1 je pro "desku" a nějaké drobné spotřebiče.
- na okruhu, kde bude deska, by neměl být nic dalšího (nějaký odběr v desítkách W by šel...)
- pokud pojede "deska" na plný výkon, není tak rezerva na používání rychlovarné konvice, mikrovlnky, pračky,...

Provozovat by se to dalo, ale s jistými omezeními, které lze řešit "dohodou", nebo technicky - přednostním relé.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

ACEOF ACES

Pravděpodobně bude možné provozovat současně dvě plotýnky na varné desce, případně krátkodobě tři, pokud nebudou v provozu další výkonné spotřebiče.