• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jaký zvolit průřez pro 25A/3f 40m v zemi?

Started by VK85, 30.06.2014, 13:10

previous topic - next topic

Milan Illek

Quote from: viperking on 01.07.2014, 09:47
dle http://fei1.vsb.cz/kat420/vyuka/BC_FBI/Prednasky/dimenz_bc.pdf
ad str. 3. tabulka z normy.  3f/ zem  = 31A  při 20stupních ( to by mě fakt zajimalo místo v CZ kde je 20stupnu v zemi 70 cm hluboko .

Můžete si zatížitelnost přepočítat na jiné hodnoty než referenční (ČSN 332000-5-52 ed. 2) a kde je 20 stupňů vám může být šumafuk.

Petr M

Quote from: Jan Franěk on 01.07.2014, 11:50
Ale pozor. Jde pouze o teoretický výpočet, který nezohledňuje skutečnou zátež. Jen možnou maximální hodnotu. Nestrašte kolegové zase zbytečně tam, kde to není nezbytně nutné.
Skutečné ztráty by byly zcela jinde.

Buďme férový. Vždyť si to může snadno spočítat žák 7 třídy na základní škole a snadno vám tento výsledek vyvrátit.

Přesto tyto ztráty vznikají a stojí ,,šetřílky" nemálo prostředků. To je pravdou.

Vyšel jsem z hodnot tazatele, těch 6kW jsem pochopil jako nějaký průměr...

Ale ono nejde jenom o ztráty v kabelu. Takový upadený PEN, to je ve srovnání s levnějším kabalem drahá sranda... A pamatuju si, že v bývalé práci jsme měli stroje s odběrem 2kW jednofázově připojený kabelem 3x6 - právě kvůli mech. odolnosti... Při tom by na tenhle výkon na pár metrech po žeříku stačila i 1,5ka. Ona katalogová zatížitelnost není všechno, co musí kabel splnit... Zkratky typu "230V, 1kW = (automaticky) CYKY 3x1,5" v praxi hodně často neplatí.
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Milan Hudec

40m je tak akorát pro úvahu zda nejít do TT, a pro úvahu, zda si při kopání trochu více nezamakat a zvolit hlubší uložení kvůli lepšímu chlazení a tím pádem menším ztrátám.

Maroš Klein

Reálne je to dobrá teória pre fajnšmekrov. :)
Straty v nejakých nepriaznivých podmienkach napr. aj tých 4x4 budú niekde okolo 0,5 až 0,7%. V pomere k reálnym spotrebám a mesačným platbám v RD je to zanedbateľná suma ( v priemere možno 15 centov), kde ako-tak zaujímavá úspora by stála vééľmi veľa peňazí v platbách za energiu.  :)
Vhodné tak pre nepretržité prevádzky s veľkým odberom, ako to v príklade uvádza napríklad SICHR.
To už nech si ľudia riešia radšej počet senzorových svietidiel. ;)

Petr M

Quote from: Maroš Klein on 04.07.2014, 06:08
To už nech si ľudia riešia radšej počet senzorových svietidiel. ;)

To byl doufám jenom vtip.U kabelu jsou jenom ty pořizovací náklady a neplatím za to, že šetřím  (norm)

Budu mít v domu 20 senzorových svítidel. Senzor potřebuje nějaký napájení, řekněme 0,5W. To je trvale 10W příkonu, cca 88kWh za rok. Úspora za cca 500 ročně (zle)  a to nepočítám nastavený doběh, kde třeba na WC se svítí ještě řekněme tři minuty po posledním pohybu (zavření dveří zvenku) a člověk platí a platí...
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Milan Hudec on 03.07.2014, 20:20
zvolit hlubší uložení kvůli lepšímu chlazení a tím pádem menším ztrátám.

To nějak souvisí s vyšší vodivostí při nižší teplotě? Já vždycky myslel, že je poměrně bezvýznamná.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Maroš Klein

Quote from: Petr M on 04.07.2014, 07:00
To byl doufám jenom vtip.

Nie, prečo?
Ja som nenapísal inštalovať, ale riešiť.
Odpovedal ste si teda sám a správne.
Ináč ako odborník ste mi sympatický a určite nielen mne, len občas trochu "speedy". ;) Predpokladám mladší ročník. Bárs by bolo takých viac. :)
P.S. Bežne 0,9W.