• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je požné použít hnědý vodič jak pracovní N?

Started by Petr Šrom, 23.07.2014, 14:56

previous topic - next topic

Petr Šrom

23.07.2014, 14:56 Last Edit: 23.07.2014, 18:37 by Miroslav Minařík

Je připojení dle nákresu je možné?
Jedná se o hnědý vodič jako N.

Marek Laube

Jestli je to na obrázku nahoře třífázový přívod, tak spojení hnědého L a modrého N vodiče možné určitě není. Při tomto spojení by byl zkrat.
Jestli to je vnitřní zapojení, tak to nechte, jak to je!

Honza Krepl

Tohle není přívod - takto je označen originální vývod z indukční desky a pokud se nepletu tak tato deska je i s vývodem výrobek, který určitě má prohlášení o shodě a připojovat se má dle pokynu výrobce :-(  takhle dodává vývod z indukční desky třeba electrolux-  má dokonce hnědá L1, černá L2, šedá N1, modrá N2 a zž jako PE....

Známý si dovezl AEG a jelikož se mu nechtělo čekat až dojedu z práce tak si to zapojil sám a rovnou barvičku na barvičku.... deska vyslala kouřový signál směr Tlumačov (největší kovošrot v okolí)  :P

Jiří_Hrubý

Posílený N. Na desce bude na štítku 400V 2N s tou třetí fází se pak počítá pro troubu.

Lukáš Rotrekl

No, když ho odpojíte a zapojíte na fázi, tak než zapnete jistič, zavolejte. Chci to vidět. Spousta zákazníku, kteří si připojovali varnou desku sami, viděla prý krásné světelné a zvukové efekty a já ještě neměl tu čest  ;D
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Honza Krepl

Na jednu stranu je v návodu jasně napsáno, že desku má zapojovat osoba s potřebnou kvalifikací a pouze dle přiloženého schématu.... na stranu druhou desky jiných výrobců kabel nemají a svorkovnice samotná má klemy, které umožňují několik variant zapojení, což mi přijde praktičtější.

Ale dle svědecké výpovědi lyša byla a rana, že si aktér cvrkl do textilu  ;D

Jaroslav Hasala

Připojení indukční varné desky
Nikdy nerozdělujte hnědý a modrý vodič, jedná se o pracovní vodič N!

Co konkrétně na tomhle není jasné?  ::)

Že má vodič hnědou barvu, to nemusí přece nutně znamenat že MUSÍ jít o fázi, zejména u spotřebičů.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Daniel Hudzík

Nejak postradam zmysel debaty.. vyrobca jasne pise ako sa ma doska zapojit, obrazok je jasny aj 5rocnemu dietatu, ktore rozozna farby, tak o com chcete diskutovat?
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Petr M

Mám pocit, že si dotyčný pán přečetl návod na připojení až po zapojení sporáku a teď hledá argumenty na svou obhajobu a vytřískání peněz z výrobce...  :D

Barvy definuje norma, ale v návodu výrobce je to jinak. Návod výrobce má vyšší právní sílu než norma, takže smůla  >:D
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Martin H.

Myslím si, že keby výrobca chcel, dodali by mu špeciálny kábel s dvoma modrými vodičmi.

Quote from: Petr M on 24.07.2014, 08:16
Mám pocit, že si dotyčný pán přečetl návod na připojení až po zapojení sporáku a teď hledá argumenty na svou obhajobu a vytřískání peněz z výrobce...  :D

Pri kombinácii ružová-fialová-tyrkysová by ľudia čitali návody.  :D

Jaroslav Hasala

Toto zapojení je u indukčních varných desek celkem obvyklé.
Pravda, většinou bývá spojený modrý a šedý vodič, ale v podstatě je to stejné.

Od výrobce je to taková "pastička", nachytalo se to poměrně dost lidí, zkušené elektrikáře nevyjímaje ...
Proto je důležité číst návody  (norm)

Petr M

Quote from: Martin H. on 24.07.2014, 08:35
Myslím si, že keby výrobca chcel, dodali by mu špeciálny kábel s dvoma modrými vodičmi.
Pri kombinácii ružová-fialová-tyrkysová by ľudia čitali návody.  :D

Jasně, dodali. Za dvojnásobek standardní ceny a s minimálním odběrem dejme tomu 10km. Když bude u sporáku 2m přívodní kabel, musel by vyrobit 5 000 sporáků. Při prodeji 1000ks ročně zásoba na pět let za cenu dvojnásobnou jenom kvůli barvičkám... S tím nápadem by byl manažer rychle hotový: "Dejte tam standard, dopište to do návodu a už se o tom nesmyslu nebudeme bavit. Stejně to musí zapojovat někdo s odpovídající kvalifikací."
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Jaroslav Hasala

Připomínám, že zde nejde o část pevné instalace, ale o spotřebič.
A u spotřebičů je s barvami vodičů nakládáno podstatně volněji.

Martin H.

Quote from: Petr M on 24.07.2014, 08:54
Jasně, dodali. Za dvojnásobek standardní ceny a s minimálním odběrem dejme tomu 10km. Když bude u sporáku 2m přívodní kabel, musel by vyrobit 5 000 sporáků. Při prodeji 1000ks ročně zásoba na pět let za cenu dvojnásobnou jenom kvůli barvičkám...

Neviem. V dnešných "krízových" časoch sa viac vychádza odberateľom v ústrety. Pravdepodobnejšie mi pripadá, že to neskúšali.

Josef Dolejšek

Quote from: Petr M on 24.07.2014, 08:54
Jasně, dodali. Za dvojnásobek standardní ceny a s minimálním odběrem dejme tomu 10km. Když bude u sporáku 2m přívodní kabel, musel by vyrobit 5 000 sporáků. Při prodeji 1000ks ročně zásoba na pět let za cenu dvojnásobnou jenom kvůli barvičkám... S tím nápadem by byl manažer rychle hotový: "Dejte tam standard, dopište to do návodu a už se o tom nesmyslu nebudeme bavit. Stejně to musí zapojovat někdo s odpovídající kvalifikací."

Quote from: Martin H. on 24.07.2014, 11:01
Neviem. V dnešných "krízových" časoch sa viac vychádza odberateľom v ústrety. Pravdepodobnejšie mi pripadá, že to neskúšali.

Z vlastní zkušenosti dávám za pravdu Petrovi M.

Milan Hudec

Slyšel jsem konspirativní teorii o zvýšení prodeje díky odrovnaným ks.

Honza Krepl

V případě který sem popisoval byl do akce povolán servisák Electroluxu, který provedl opravu u zákazníka - cena desky 16000 - oprava 5000 bez dopravy takže spíš než prodeji to možná prospívá servisnímu oddělení  ;)

Petr M

Quote from: Honza Krepl on 24.07.2014, 14:27
V případě který sem popisoval byl do akce povolán servisák Electroluxu, který provedl opravu u zákazníka - cena desky 16000 - oprava 5000 bez dopravy takže spíš než prodeji to možná prospívá servisnímu oddělení  ;)

Ale náhradní desku musí někdo vyrobit, osadit, otestovat, zamontovat a prodat.

Quote from: Martin H. on 24.07.2014, 11:01

Myslíte, že kvůli 100m kabelu s výrobní cenou řekněme 5Kč/m, kterou vyrobí za 10 minut, někdo zastaví 2x linku kvůli změně barev na zákaznickou kombinaci, pak kvůli změně zpátky, zavede v logistickým systému nový druh kabelu, bude explicitně hlídat, aby se neztratil do běžné produkce a nepřipočítá si k tomu ani kounu? Kabelovna není charita a manažera výroby, který by to schválil, by vedení firmy asi dobře "odměnilo"...

Viděl jsem v dokumentaci ke kabelům přímo nabídku vlastní barevné varianty, ale bylo tam napsáno "... při odběru od x km, cena dohodou."