• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

16.01.2026, 07:28

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak je to s jističi v podružné rozvodnici s ohledem na charakteristiku a proud?

Started by Radek Paos, 14.08.2014, 11:50

previous topic - next topic

Radek Paos

Pročetl jsem zde pár příspěvků na téma selektivity a proudu jističů a není mi jasná jedna, resp. dvě věci. Když mám dejme tomu hlavní jistič 16B, tak je mi jasné, že v podružné mohu mít jen menší, než 16. Ale mohu mít pak třeba v podružné jistič 4C? A může být součet jističů v podružné rozvodnici roven nebo větší 16?
Od 15.9.2014 titul "Nejlepší bavič diskusí" Děkuji redakci za udělení

Jiří Schwarz

Zpravidla bývá součet jmenovitých proudů okruhových jističů až několikanásobkem jmenovitého proudu hlavního jističe. Možná jste se setkal s výrazem činitel soudobosti. Ten v podstatě vyjadřuje jaká část celkového instalovaného příkonu poběží v nějakou dobu.
Selektivita je obecně dost problém, jistič C4 nebo C6 "obecně" nevidím jako problém za hlavním (předřazeným) jističem B16
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jirka Š. Svejkovský

Dodržet selektivitu za jističem před elektroměrem, je často velký problém a asi bych ho neřešil. Jistič C6 (max. 60A) už s jističem B16 (min. 48A) selektivní moc nebude.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

ACEOF ACES

Při nízké impedanci je dodržení selektivity v oblasti zkratových proudů u běžných jističů téměř nemožné, vybaví ten rychlejší nebo současně.

Radek Paos

díky, chápu. Tedy snad. takže vlastně asi 4C by bylo k ničemu, protože by nejprve zareagoval jistič v hlavním rozvodu?
Od 15.9.2014 titul "Nejlepší bavič diskusí" Děkuji redakci za udělení

Jirka Š. Svejkovský

Spíš je to tak, že to stejně nevyřešíte a nechal bych to plavat. Od určité impedance je to loterie, který z jističů spadne dřív. Podmínka pro vypnutí jističe B16A zkratovou spouští (tedy max. 2 Ohmy) je splněna prakticky všude.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

ACEOF ACES

Quote from: ACEOF ACES on 14.08.2014, 13:07
Při nízké impedanci je dodržení selektivity v oblasti zkratových proudů u běžných jističů téměř nemožné, vybaví ten rychlejší nebo současně.

To platí pro proudy ve zkratové oblasti jističů.

Pro proudy v oblasti nadproudů a přetížení, lze vhodnou volbou jističů, selektivity dosáhnout.