• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

16.01.2026, 07:15

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Záleží na pořadí prodlužovaček s různým průřezem vodičů?

Started by Jirka2504, 21.08.2014, 06:41

previous topic - next topic

Jirka2504

Na chalupě jsem potřebovat natáhnout cca 30 m prodlužky (pro krátkodobé zapojení vrtačky, úhlová brusky apod.) No a tak jsem spojil 3 různé prodlužovačky, abych dosáhl potřebné délky. Při té příležitosti mně napadlo, zda záleží na pořadí těch prodlužek. Jestli je třeba lépe dát nejdřív ty s větším průřezem vodičů nebo naopak tu s nejmenším. Nebo jestli je to úplně jedno. Myslím kvůli úbytku napětí nebo k čemu to dochází  :)

Jiří Schwarz

Pokud by se něco "odbočilo" pro nějaký spotřebič a další vedení pokračovalo dál, je rozumné začít nejvyšším průřezem.
Pokud je to jen pro připojení na úplném konci, je to jedno jaké bude pořadí.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Petr M

Prodlužka se v obvodu jeví jako malý odpor. A na tom se ztratí napětí. Jsou za sebou, takže se rozdíl napětí jednoduše sčítá.

Když bude mít např. jedna úbytek 1V, druhá 5V a třetí 2V, jsou možnosti:
1+5+2 = 8
1+2+5 = 8
5+1+2 = 8
5+2+1 = 8
2+5+1 = 8
2+1+5 = 8

Samozřejmě za předpokladu, že vším teče stejně velký proud (bez odbočení na cestě)
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Jan Kelbich

V tomto jednoduchém případě na tom nezáleží. Ale spojování více prodlužovaček bych nedoporučoval, kvůli přechodovým odporům na kontaktech. Ty se budou totiž také sčítat. A zvlášť nepříjemné to může být na ochranném vodiči. Zvláště je-li to venku, nebo nedej někde na stavbě. Pro tyhle případy je rozumné napájet přes chránič.
Digital IC design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechniku