• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

16.01.2026, 09:23

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak zabezpečit chráničku proti vnikání vody?

Started by Jirka Klíma, 15.09.2014, 10:14

previous topic - next topic

Jirka Klíma

15.09.2014, 10:14 Last Edit: 15.09.2014, 10:28 by Miroslav Minařík
Potřebuji připojit vrtanou studnu do elektrické sítě na 230V. Vykopal jsem výkop, položil do něj chráničku (plastová jako Kopoflex, průměr 4 cm; v obrázku červená), která ústí do skruže studně a končí cca 50 cm nad zemí. Na druhé straně chránička končí u zdi chaty, kde je do ní zasunuta užší chránička (průměr cca 2,5cm; na obrázku šedá), která prochází skrz zeď dovnitř. Skrz obě chráničky vede  jeden zatahovací drát. Většinu výkopu jsem zasypal, nechal jsem otevřenou část u napojení obou chrániček. Po víkendových deštích se v této části vytvořila vodní laguna a voda se dostala do chráničky. Zatím nevadí, v zimě by mohla chráničku poškodit.
Voda z chráničky nemůže odtéct, ale dá se odsát. Chtěl bych se zeptat, jak vyřešit napojení chrániček a zamezit vnikání  vody? Vykopávat chráničku ze země se mi zatím nechce.

Jiří_Hrubý

Protipožární pěna, samopojitelná páska, smršťovačka s lepidlem, použití redukce...

Radek Paos

tohle jsem v jisté podobě řešil a došel k závěru (tedy ostatní došli:), že stejně vodě nezabráníte,  napříkald zkondenzované. Navíc je-li výkop v 80 cm, měl by být skoro v nezámrzné hlubce, takže by se nic stát nemělo. Počítám, že vody tam nemáte tak, že je to úplně zaplavené. Možná by ještě vedle odsádí pomohlo vzít třeba houbu a párkrát ji protáhnout chráničkou (ale je to jen nápad).
Od 15.9.2014 titul "Nejlepší bavič diskusí" Děkuji redakci za udělení

Jirka Klíma

Díky za dosavadní odpovědi. Ona ta chránička je v hloubce cca 45 cm, protože níž začíná skála :( Proto také jsem zvolil chráničku, aby se vykompenzovala ta hloubka (nad tou chráničkou je ještě mechanická ochrana z dlaždic).
Jinak jsem zkoušel protahovat obyčejný hadr (ze silnějšího textilu) a vytřelo se to celkem slušně.

Radek Paos

asi bych to pak nechal - pokud tam voda bude kondenzovat, tak stejně ji nebudete vytírat každý rok. Na druhou stranu, asi tam nezamrzne toli, aby to totálně roztrhala nebo poškodila kabel - i když je led ostrý, tak IMHO obepne kabel, ale neprořízne. Ale je to jen můj laický pohled.
Od 15.9.2014 titul "Nejlepší bavič diskusí" Děkuji redakci za udělení

Vojtěch Běhunčík

Chránička by měla mít trasu ve spádu ... a šachta na nižším konci by měla být odvodněná (drenáž, trativod ...).