• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je bezpečné spouštět cirkulárku motorovým spouštěčem?

Started by Hajnej z polabí, 08.10.2014, 17:46

previous topic - next topic

Hajnej z polabí

08.10.2014, 17:46 Last Edit: 08.10.2014, 21:56 by Miroslav Minařík
Je to bezpečné zapojení cirkulárky?
Přivezli mi cirkuli ze zrušeného skladu.
Nějaká ta HOP.
Motor 1440 ot/min, 4kW.
Měl jsem kdysi stejnou, ale s přepínačem Y/D a myslím 16A pojistkama v celku.
Zde je to přes 3fázový vypínač a motorový spouštěč GZ1 M16 9-14A.
Tedy napřímo.
Evidentně se s ní pracovalo, je i s kabelem, na konci 4kolík stejně jako naše zásuvky, 32A, je to tedy bezpečné?

Jiří Schwarz

Zajímá vás bezpečnost "elektrická" nebo obecně?
Z elektrického hlediska je dobré zkontrolovat parametry sítě v místě připojení, zkontrolovat přívodní kabel, zkontrolovat ochranný vodič, jeho celistvost a vodivost i při pohybu, natažení,...
Podle parametrů sítě a jištění se dá posoudit ochrana před nepřímým dotykem (ochrana před nebezpečným dotykovým napětím na neživých částech)
4-kolík u spotřebiče nebo stroje, který nepotřebuje N, ale jen L a PE vodiče nemusí být problém.
Motor s výkonem 4 - 5 kW by se dal zapínat bez rozběhu Y/D, pokud nemá velké mechanické zatížení při rozběhu.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jirka Š. Svejkovský

U cirkulárky bych se spíš zajímal o to, jestli má kryt kotouče, opatření proti zpětnému vrhu, nepoškozený kotouč (žádné praskliny vyřešené dírkou) ... Elektriku bych nechal na elektrikáři.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Petr látal

Stále je mi proti srsti ten zavádějící název motorový spouštěč u motorových ochran. Tyto přístroje nic nespouští, jen chrání proti přetížení a zavedl se u nich pochybný a zavádějící název.  ::)
Potřepání rukou elektrickým proudem není vůbec přátelské.

Vratislav Fugl1

Za to ovšem pan hajný nemůže, asi chtěl mít jistotu, že to může zapnout. Ostatně, četl jsem to ještě v "A", a tam byla myslím otázka formulována trochu jinak, alespoň na mne to tak působilo. Jinak třeba na  wéwéwé.elektro-svitidla.com/motorovy-spoustec-gz1-m16-ep1-m14-ean066302-skup20407.php  je toto názvosloví také uplatňováno. Co naděláme ....  
Cesty Páně a elektrického proudu jsou nevyzpytatelné!

Radek Červený

Další bod je automatické zajištění proti samovolnému spuštění pily při výpadku napájení a po jeho obnovení. Což asi motorovým spouštěčem nevyřešíte, ale záleží na typu.
Dají se koupit hotové tovární výrobky, co tuto ochranu již mají.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Jan Bocek

MS motorový spouštěč jen napovídá, že snese záběrový proud u asynchronního motoru, který může být cca 8-10 x větší než jmenovitý. Něco jako jistič s charakteristikou D. Po rozběhu slouží jako tepelná ochrana proti přetížení a má také zkratovou ochranu proti zkratu.

Již před 50. léty se takovéto spínače používaly, na příklad olejové Temaxy.
Zde bude spíše záležet, jaký máte jistič ve Vaši síti doma a zdá snese ten záběrový proud. Pokud je velký průměr kotouče, tak ten rozběh trvá i dlouho. Proto se instalovaly přepínače Y/D.

Je tady ale důležitý bezpečnostní bod, který již poslali kolegové:

Pro  pily dnes platí, že
Další bod je automatické zajištění proti samovolnému spuštění pily při výpadku napájení a po jeho obnovení.
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Jirka Š. Svejkovský

Tomu by mohl vyhovovat motorový spouštěč SM1 s podpěťovou cívkou N-SM1 a bočním kontaktem NPS11-SM1 ve skříni SI1-SM1-M. Tím dostanete pilu pod napětí, bude jištěná před nadproudem i zkratem a při výpadku dojde k jejímu odpojení od sítě.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Joscer

Zdravim.

Mate zkusenosti s spousteci SEZ? Konkretne se starsi radou MIS (ne novejsi MIS32)? Zda se mi pomerne prijemna doprodejova? cena okolo 400,- tak aby to nebyl drek (sez lustrove vypinace asi nic moc).

http://www.sez-cz.cz/produkty-motorove-spoustece-str-25-1-3-2.html

a podpetova spoust 400V je skoro jednou tolik ... (Lze pouzit i OEZ anebo musi byt stejny vyrobce)?
Chytrý napadne špatný názor, hlupák jeho autora.

Petr M

Obecně platí, že každý výobce má u doplňkových modulů jinou mechaniku  (norm) takže v tomhle patí, že jedna značka bere vše v celým rozvaděči.

Ty vypínače od SEZu jsem taky viděl. Děs běs. Firma, která dokáže vyrobit něco takovýho, nemá u mě dost důvěry na to, abych zkusil jakýkoliv prvek od nich, kteý má zajistit bezpečnost. Ehm..  jakýkoliv výrobek, protože i pitomý upadený šrubek může způsobit upadení krytu a nevyhovující krytí.

V tomhle sortimentu jsem si nějak zvykl na krabičky se zeleným potiskem (který se nepřebarvily na světle modrou a který nechtěly mít za rok půlku trhu). 10 let bez problémů a není důvod měnit  ;)
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...