• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Proč zahradní sekačka při standardních otáčkách nemá sílu sekat?

Started by maaca, 05.11.2014, 18:33

previous topic - next topic

maaca

Zahradní sekačka tovární výroby 230V/1500W.
Při zapnutí se pomalu roztáčí, potom dosáhne správných otáček (soudě dle zvuku), ale při najetí do trávy, byť nízké, se zastaví.
Prostě "nemá sílu".
Je chyba v motoru nebo v kondenzátoru?

Jiří_Hrubý

Obojí je možné a bez měření takhle na dálku neurčitelné...

Ludvík Kubík

Klidně to může být závada v elektroinstalaci, kam do zásuvky sekačku připojujete, nebo i v prodlužovacím přívodu. Pokud jste toto již vyloučil, tak bych to odvezl do opravny.

MrPeter

Bez nějakýho kloudnějšího měření se toto od počítače nedá posoudit. Může být poškozené vinutí, kondenzátor, přechoďák v zásuvce - poškozenej kabel/svorky/vypínač, nebo může být i přetržený rotor. Už jsem se s tím setkal - motor se z vnějšku tvářil dobře, ale byl měkkej jak bláto.

David Frýba

Já bych začal odpojením kondenzátoru a změřením jeho kapacity,pokud tam nějakej je,nespecifikoval jste typ motoru.

Václav Třetí

Problémy mohou být i mechanického rázu, vadná ložiska, špatně fungující brzda.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Jozef BABJAK

Presne tak, až po vylúčení mechanických závad by som podozrieval elektro časť. Vyčistiť, skúsiť rukou, či sa volne otáča, nezadiera, ak je čo, premazať.

Jiří Schwarz

Quote from: Jozef BABJAK on 06.11.2014, 14:24
... skúsiť rukou, či sa volne otáča, nezadiera, ak je čo, premazať.

To není tak jednoduché.
Pokud je tam správně fungující brzda, tak by se to bez napájení lehce otáčet nemělo.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Radek Kroutil

50m buben z hobbymarketu s vodiči 0,5mm to bude dle mne ten pravý důvod....
Rev.tech. E2/A, elektroinstalace, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb.
tel: 603234575
Email: elkr@elkr.cz
www.elkr.cz