• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je hnědá a černá dobře zapojená na modrou a hnědou?

Started by Charles, 11.11.2014, 18:34

previous topic - next topic

Charles

11.11.2014, 18:34 Last Edit: 11.11.2014, 18:57 by Miroslav Minařík
Prosím o kontrolu zapojení světla.
Má jednu žárovku.
Vypínač je jednotlačítkový.
Svítí, ale jen jestli je to tak v pořádku.

Jiří_Hrubý

Charles

Ludvík Kubík

Pokud by byl ten hnědý vodič z pevné elektroinstalace zapojen na volnou svorku vlevo, pak by s tím žádný RT neměl mít problém. Trochu mi vadí to řemeslné provedení.

Milan Hudec

Vyjadřovat se jen dle barev nejde, a nějak mě tam nesedí obyčejná čoko, pro tato zapojení je alespoň pro mne etalonem keramická svorka.

Charles

Díky za odpovědi, vyměním za keramickou svorkovnici. A hnědou dám Do třetí pozice. Jinak ten černý ukazuje napětí v pořádku (zkoušečka plně svítí), ale ten hnědý taky trochu zkoušečku rozsvítí. Je to tak v pořádku? Nebo je možné že tam byl dříve dvojvypínač?

Ludvík Kubík

Ano, instalace byla připravena pro dvojvypínač a tomu odpovídající svítidlo.

Charles

Díky moc. Když jsem dům koupil, už tam byl jen jednovypínač a tomu odpovídající světlo. Když tam tedy nechám zapojení tak jak je, jen svorkovnici vyměním za keramickou a hnědý drát s ničím nespojím, bude to v pořádku?

Ludvík Kubík

Zdeněk Mazač

Zkoušečka je fázovka? Jste si jist, že je to síť TN-C?

Vít Rotrekl

A co když, je na zelenožlutém vodiči PE a na hnědém N? Fungovat to bude, ale správně to není...
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Petr M

Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Milan Hudec on 11.11.2014, 21:26
pro tato zapojení je alespoň pro mne etalonem keramická svorka.

Pro laika bude bezpečnější použít Wago 224-101
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jiří Novotný- Stryker

Vyjadřovat se jen dle barev nejde, a nějak mě tam nesedí obyčejná čoko, pro tato zapojení je alespoň pro mne etalonem keramická svorka.

Vysvětlíte mi prosím důvod? V dnešní době neznám svítidlo, kdy by nebyla použita tato plastová (různého provedení).   :o

Ludvík Kubík

Quote from: Vít Rotrekl on 11.11.2014, 23:51
A co když, je na zelenožlutém vodiči PE a na hnědém N? Fungovat to bude, ale správně to není...

To je dost nepravděpodobné: Jinak ten černý ukazuje napětí v pořádku (zkoušečka plně svítí), ale ten hnědý taky trochu zkoušečku rozsvítí.

Milan Hudec

Quote from: Jiří Novotný- Stryker on 12.11.2014, 08:30

Vysvětlíte mi prosím důvod? V dnešní době neznám svítidlo, kdy by nebyla použita tato plastová (různého provedení).   :o

Odvod tepla, vhodnost pro Al vodiče, pro mne sázka na jistotu, pokud to jen trochu jde, tak drek plastovek měním za keramiku.

Vít Rotrekl

Quote from: Ludvík Kubík on 12.11.2014, 08:49
To je dost nepravděpodobné: Jinak ten černý ukazuje napětí v pořádku (zkoušečka plně svítí), ale ten hnědý taky trochu zkoušečku rozsvítí.

Vy jste to měřil? Tak potom OK. To že fázovka svítí i na hnědém vodiči, klidně může naznačovat, že je to vodič N. Dokud to nezměřím zkoušečkou/měřákem tak si tím rozhodně nemůžu být jistý.

A určitě by to nebyl jediná instalace, kde je po hnědém vodiči posláno N. Ale tady bych to celkem i  očekával. Ze dvou undicií. 1) je to kabel CYKY 3x1,5, takže to nebude úplně moc stará instalace. 2) Proto, že je 3x, tak si nemyslím, že be ten kabel tam dával někdo jen tak s plezíru aby byl jeden drát do rezervy....

Ale mohu se plést. A pravdu budete mít Vy.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Jiří Novotný- Stryker

Odvod tepla, vhodnost pro Al vodiče, pro mne sázka na jistotu, pokud to jen trochu jde, tak drek plastovek měním za keramiku.

Kolik tam toho přebytečného tepla asi bude? Vážně myslíte, že tolik, že by až docházelo k tavení oné "čokolády" ?  :o