• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Existuje dvojitý přepínač s aretací a bez aretace v jednom?

Started by Jakub S., 23.11.2014, 18:14

previous topic - next topic

Jakub S.

23.11.2014, 18:14 Last Edit: 23.11.2014, 18:16 by Miroslav Minařík

Potřeboval bych v koupelně dvojitým střídavým přepínačem ovládat světlo a ventilátor tím způsobem, že by světlo mělo aretaci a ventilátor byl bez aretace a ihned vyskočil popř. s nějakým zpožděním ...
Vyrábí se vůbec taková součástka?

Jiří_Hrubý

Takže vypínač na světlo a tlačítko na větrák? Koukněte na Unicu, tam se to dá snadno poskládat.

Vít Rotrekl

Existuje. Schneider electric -> přístroje pro domovní instalaci -> UNICA. Oni totiž "dvojité" spínače mají řešeny tak, že je každý samostatný kus. A v tom "půleném" provedení mají v podstatě všechny spínače.

Jinak u ABB toho lze téže dosáhnout. Musíte mít kalsický strojek řaz.5 a druhý strojek řaz 1/0 (tlačítko) a pružinku přehodit s jednoklapky do dvojklapky. Ale pozor, myslím, že to je možné pouze u strojků, které mají šroubovací kontakty. U těch "nových" bezšroubových to nejde. Chybí tam totiž takový výstupek na kterém drží ta pružinka co strojek vrací zpět.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Michael Tejčka

Ale existuje v bezšroubu.
Konkrétně na všech bezšroubech jsou výstupky, teď jsem se byl kouknout ve skladu a mám v bezšroubu 98 procent spínačů abb (šrouby používám jen na přehozy v hlíně).
Šroubové mají výstupek proti důlku, bezšrouby dva výstupky proti sobě, pérko plně kompatibilní (akorát se samotné blbě shání, pár jich mám uložených z vykradených žaluziáků).
Vezme se klasícká 5ka a vrazí se tam pérko z tlačítka (které se tímto degraduje na vyp.řaz.1.)-.
.... taky už se tak často šroubovákem v uchu nešťourám, ale punk poslouchám pořád ....

Vít Rotrekl

Díky. Ale u některýho jsem ten výstupek a postrádal.... A už jsem si vzpoměl. Byla to 6+6 v IP44, potřeboval jsem dvojtlačítko v IP44. A nějak se to nepovedlo.
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Erhard Mareček

Tak tohle zrovna řeším, potřebuji dvojtlačítko IP44, nejlépe Tango. Na netu jsem to zatím nenašel, pouze jednotlačítko.

Vít Rotrekl

No, ale to nejde dohromady s rámečkem IP44... :( Teda alespoň si to myslím... nicméně to mohu zkusit.

Lukáš Rotrekl

Ne nefunguje to spolu. Už jsem to  kvůli něčemu zkoušel a je tam nějaký mechanický rozdíl (už si nepamatuju jaký), kvůli kterému to nefunguje.
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Erhard Mareček

To Michal Meloun:
To je ono, také jsem to našel ale není to IP44.

Erhard Mareček

Koupil jsem 5 v IP44 Tango od ABB a strojek 1/0+1/0. Strojky jsou stejné, ten pro vyšší krytí má navíc drápky. Takže to jde přehodit.  :) Jenom ten zbylý můžeme vyhodit.  :(

Michael Tejčka

nebo prodat jinde jinak ... záleží na úhlu pohledu a situaci ...
.... taky už se tak často šroubovákem v uchu nešťourám, ale punk poslouchám pořád ....