• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jaké zvolit vedení k elektrickému vrátnému?

Started by Pavel Strnad3, 23.11.2014, 18:37

previous topic - next topic

Pavel Strnad3

23.11.2014, 18:37 Last Edit: 23.11.2014, 18:50 by Miroslav Minařík

Mám v plánu modernizaci zvonku na brance.
Branka je vzdálena od domu zhruba 40m.
V plánu je pro vzdálenost instalace video či audio vrátného s možností dálkového otevírání dveří.
Využil jsem na listopad celkem hezkého počasí  a od branky jsem vykopal v pochozí části pozemku kabelovou rýhu do hloubky 60cm.
Už před výkopem jsem váhal, zda použít kabel CYKY 5x1,5 či tcepkpfle 3x4x0,6(0,8).
Teď se poohlížím po systému a u většiny čtu požadavky pro větší vzdálenosti (25m a výše) žíly většího průřezu (1,5mm2).

Pro který kabel se mám rozhodnout, u kabelu TCEKFLE mne láká vidina 12 žil, které by se v budoucnu daly popřípadě použít, u CYKY zase převažuje průřez žil.
Doposud nevím, jestli systém budu instalovat teď nebo až na jaře, proto bych měl v zemi něco univerzálního.

Vít Rotrekl

Natáhněte oba dva. A pak se uvidí. Co kdyby tam pak přišla ještě brána na pozemek.

U těch slaboproudých kabelů si pro zvětšení průřezu(průměru) pomáhám tak, že jako jeden vodič použiju oba vodiče z páru, na obou koncích zkroucených do sebe.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Jan Alin

Já tohle dilema doma vyřešil položením KOPOFLEX 50. Bylo to cca 15m a už se to hodilo  :).

Michal Čeleda

Kopoflexa je nejlepší nápad. Do ní se natáhne kabel podle požadavku zvoleného systému. Jen bych možná dle situace nahradil 50 dvěma 40. Systémy mívají různé požadavky, některým stačí 2 vodiče, některé potřebují několik twistovaných, některé i koax pro video.

Ludvík Kubík

Přesně tak, zakopejte tam kopoflex a tam pak zatáhněte kabel (y), které doporučuje výrobce DDS (třeba i koax). CYKY 5x1,5 je pro dveřní videotelefon naprosto špatně a TCEPKPFLE není rovněž to nejlepší řešení. Venkovní jednotka s kamerou a IR přisvícením má za provozu odběr tak 150mA, na to stačí do 50m vodiče 0,5 napájení a 0,22 obraz a zvuk, ale záleží na výrobci a technologii, pro kterou se rozhodnete.

Radek Paos

proč naprosto špatně? jde třeba i o úbytek napětí...
Od 15.9.2014 titul "Nejlepší bavič diskusí" Děkuji redakci za udělení

Vít Rotrekl

Protože kabel CYKY není úplně nejvhodnější na posílání "datové" komunikace. Ale na dveřní zámek se může dobře hodit..
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)