• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

16.01.2026, 05:35

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Zaměstná někdo ženskou v oboru elektro?

Started by eva-cz, 28.12.2014, 20:27

previous topic - next topic

eva-cz

28.12.2014, 20:27 Last Edit: 28.12.2014, 21:10 by Miroslav Minařík

Jsem v 9. třídě a rozhoduji se kam jít dál.
Nejvíce se mi líbí obor Mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení.
Tento obor se vyučuje na SŠT ZELENÝ PRUH v Praze.
http://www.zelenypruh.cz/subdom/skola/studijni-obory-4-lete/mechanik-instalaterskych-a-elektrotechnickych-zarizeni.

Elektro a technika mě baví a chápu to.
Další důvod proč tento obor je že technici jsou žádaní a moc lidí se tomu věnovat nechce alespoň z mého okolí.
Problém vidím ale v tom že bych nemusela sehnat zaměstnavatele který by byl ochoten zaměstnat holku.
Jak se na to díváte vy?
V Německu je to zcela běžné že se tam narazí na ženskou strojvedoucí, elektrikářku atd. A právě z Německa k nám přišel obor který jsem zmiňovala, to tak jen mimochodem :D

Miroslav Minařík

U nás před čtvrt stoletím v dílnách ženský běžně drátovaly rozvaděče.
Nevidím v tom žádný problém.
Samozřejmě předsudků je všude plno ale to postupně mizí s vymírajícími dinosaury ...

Ba naopak to může být skvělá konkurenční výhoda!
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Vít Rotrekl

Těžko si umím představit ženskou, jak celej drží v ruce kango nebo drážkovačku a dělá drážky. Stejně tak kopání výkopu.
Naopak, zase v nějaké administrativně technické činnosti si ženskou představit umím, příprava shánění materiálu atp... s tím, že ženský mají většinou větší smysl pro pečlivost, tak by to mohlo býti výhodou. Zase v této pozici je veliká nevýhoda pokud je člověk nepolíben praxí, tak je občas potřeba materiál co "na papíře" není a montér co má nějakou praxi za sebou, tak takovýhle věci nakupuje automaticky...
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Milan Hudec

Jenže ony mají něco ......... do sebe?

Vít Rotrekl

Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Milan Hudec

Quote from: Vít Rotrekl on 28.12.2014, 21:26
Ano, mají jisté přednosti :)

Když za mne budeš sekat drážku, platim pivo já, když za ni, bude ti potěšením ji na pivo pozvat

Jan Hájek

Jsem přesvědčen, že není problém, doba kdy se společnost dělila na muže a ženy je dávno ta tam, nyní postačuje rozdělení na ty schopné a ty druhé.
Vždy je ale důležité se snažit vybrat obor, kde není konkurence, tuto specializaci si zvolit jako hlavní a mít nějaké další, pokud by v té hlavní začalo být těsno.
Pokud byste se přesto setkala s předsudky, pamatujte si, že je mají hlavně lidé bez perspektivy a tak s nimi nemá moc smysl ztrácet čas.

PS: Kolegy bych rád upozornil, že vzhledem k 9. třídě nejsou jejich poznámky vhodné a v tomto případě bych při intervenci jejího otce možná i pomohl.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Jiří Schwarz

Quote from: Miroslav Minařík on 28.12.2014, 21:12
U nás před čtvrt stoletím v dílnách ženský běžně drátovaly rozvaděče.
...

Na telefonních ústřednách dělalo žen dost, opravy a seřizování voličů a podobné činnosti...
V Tesle Nýřany, kde části těchto ústředen montovali, dělali většinou ženy (asi jsem měl napsat dělaly)
Možná mají jiný přístup, možná jsou pečlivější...

Takže já v tom vidím jen jeden možný problém - spolužáci se o ni poperou  :D
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Milan Hudec

Hm, tak vážně, znám několik elektrikářek konajících cca. to o čem píše tazatelka, na rozdíl od H.Hájka nejsem přesvědčen že rovnoprávnost existuje, nebo že jí bude v budoucnu více, je to celkem risk, zkuste si chlapi představit jak v nějaké fabrice navlíkáte v ženském kolektivu nitě do stavů, fakt nevím.

Zdeněk Mazač

Rovnoprávnost nikdy nebyla a nebude i vzhledem k tomu, že i některé ženy si jí nepřejí  :)

Jirka Š. Svejkovský

28.12.2014, 22:35 #10 Last Edit: 28.12.2014, 23:13 by Miroslav Minařík
Elektrikářská branže je široká. Představa, že se každý elektrikář nutně musí poprat s kangem, je mylná.

U nás na severu pracuje revizní technička (Jarda Kořínek jí bude znát).

Umím si představit ženský ruce ve výrobě a oživování strojů, budou lepší, než ty chlapský.

A to nemluvím o malých napětích, v telekomunikacích.

Děvče, jděte do toho. Moc žen tam není, budete "pozitivně diskriminována" a jestli vás to opravdu zajímá, je to obor, který vás uživí.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B