• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak se správně zapojuje zásuvka ve starém dvouvodičovém rozvodu?

Started by Peta K, 04.02.2015, 13:23

previous topic - next topic

Peta K

Na baraku mam klasicky stary rozvod tzn. dvouvodič (fáze L a pracovní a ochranný PEN).
Chtel jsem tedy pridat jednu zásuvku kabel jsem udelal jak je to u starych zásuvek tak jsem k nove zásuvce natahl fazi a N jenze po zapojeni zkouseckou funguje ale pokud tam něco zapojim faze mi skocí na nulak a jde mi proud do obou direk.
Pristroj vytahnu tak je vse zas dobře.
Poradi někdo v cem je chyba?

Václav Třetí

Poradím vám - zavolejte elektrikáře nebo revizního technika, protože již z toho, co jste napsal, je vidět, že tomu moc nerozumíte.

Problém nemusí být pouze v tom, co jste do rozvodů dodělal. Víc se asi takhle poradit nedá, dvojdrátová instalace může být stará 20 let nebo také 80, může být hliníková nebo měděná a to je zásadní rozdíl! Pro zjištění závady je to třeba vidět a proměřit, takhle zdálky je možno pouze konstatovat, že je někde přerušený nebo nedokonale napojený vodič PEN, což je jedna z nejnebezpečnějších závad, kde hrozí zabití el. proudem nebo požár.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Jiří Kubík

Quote from: Václav Třetí on 05.02.2015, 10:16
... může být hliníková nebo měděná a to je zásadní rozdíl! ...

Nepřehánět  - jinak souhlas.

Jiří Schwarz

Když "...fáze skočí na nulák...", je to na vyšroubování hlavních pojistek do doby, než to zkontroluje nějaký odborník!

Nevíme z jaké doby je elektroinstalace, asi nejhorší variantou nemusí být "hliník", ale ještě starší rozvody v povlakových trubkách, vodičem z nějaké tvrdé měděné slitiny, s izolací, která se rozpadá a už dávno se nedají rozeznat nějaké barvy, aby se dalo identifikovat který vodič je L a který PEN...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

David Hruda

Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

David Frýba

QuoteKdyž "...fáze skočí na nulák...", je to na vyšroubování hlavních pojistek do doby, než to zkontroluje nějaký odborník!
Abyste věděl, proč jsou varování tak závážné.Za předpokladu, že máte zásuvku správně zapojenou dle
Quotedvouvodič (fáze L a pracovní a ochranný PEN).
a vaše měření jsou taky správná, po připojení spotřebiče I. třídy se vám propojkou PE-N v zásuvce dostane vámi měřená fáze
Quotezapojim faze mi skocí na nulak a jde mi proud do obou direk
na kostru spotřebiče.Krom pomíjivé drobnosti, že spotřebič nebude funkční.

Václav Třetí

Quote from: Jiří Kubík on 05.02.2015, 10:34
Nepřehánět  - jinak souhlas.

Quote from: Václav Třetí on 05.02.2015, 10:16
... dvojdrátová instalace může být stará 20 let nebo také 80, může být hliníková nebo měděná a to je zásadní rozdíl!

Takto to bylo myšlené.

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Milan Illek

Odpověď:
Nová zásuvka ve starém dvojvodičovém rozvodu se připojuje třemi vodiči.  :)

Petr M

Spíš bych řekl, že jakákoliv zásuvka s připojuje odpovídajícím nástrojem v rukách někoho, kdo na to má odpovídající kvalifikaci a ví, co dělá.
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Miroš Jan

Quote from: Milan Illek on 06.02.2015, 11:06
Odpověď:
Nová zásuvka ve starém dvojvodičovém rozvodu se připojuje třemi vodiči.  :)

Proč by se 1 zásuvka, přidaná do sterého dvouvodičového systému, měla připojovat  třemi dráty?

Osobně to takto nedělám. Pokud bych už přidával jednu jedinou zásuvku, do dvouvodičového systému, kabel použiju třikrát, ale zásuvku zapojím dvoudrátově.  ;)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

František Šohajda

Quote from: Miroš Jan on 07.02.2015, 15:12
Proč by se 1 zásuvka, přidaná do sterého dvouvodičového systému, měla připojovat  třemi dráty?

Osobně to takto nedělám. Pokud bych už přidával jednu jedinou zásuvku, do dvouvodičového systému, kabel použiju třikrát, ale zásuvku zapojím dvoudrátově.  ;)

Tak by se to mělo dělat !
Je to tak i odsouhlaseno ČÚBP.......měl jsem to i písemně.
Byl to písemný dotaz na ně !
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Milan Illek

Quote from: Miroš Jan on 07.02.2015, 15:12
Proč by se 1 zásuvka, přidaná do sterého dvouvodičového systému, měla připojovat  třemi dráty?

Aby bylo možné provést revizi. Ale chápu, že to tak nikdo nebude dělat. ;D

Miroš Jan

Quote from: Milan Illek on 07.02.2015, 17:03
Aby bylo možné provést revizi. Ale chápu, že to tak nikdo nebude dělat. ;D

Revizi čeho?
Té jedné zásuvky?
Tak to ani náhodou!
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Milan Illek

Milan Hudec

Zeptám se jinak- lze provést kladnou revizi na nově zřízenou zásuvku, byť připojenou 3vodiči, pokud vodič PEN před (zkusme se s úvahou zastavit u rozvaděče) nesplňuje dnešní požadavky?

František Šohajda

Revize se dělá pouze tehdy, když měním nebo doplňuji jištění !
Ne když doplňuji zásuvku do obvodu který už má jištění dané!,
nebo když doplňuji světlo na stávající okruh!? (dance)

Můžeme v zásuvkovém obvodu TN-C udělat TN-C-S ale tam musí být určité úpravy  s bodem rozdělení dle ČSN... ;D ;D     
Ne jen tak....
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Milan Hudec

Aha, takže když se přidá jedna zásuvka do TN-C, tak žádné měření a žádný revizák, ale když si před tuto zásuvku strčím boudičku s jističem a chráničem, protože si chci zvýšit bezpečnost, tak musí nastoupit revizák a revizi i možná nenapíše, protože na boudičce nebude štítek.
Nezdá se vám to postavený na hlavu :)

Lukáš Rotrekl

Čekal jsem, kdy s tím přijdeš po středeční debatě.....

Osobně bych se snažil tu zásuvka natáhnout novým kabelem z rozvaděče a osadit jištění dle platné legislativy.....

Asi bych se na nějaké bastlení ke stávajícímu dvoudrátu zákazníkovi vykašlal..... Snažil bych se vysvětli proč zrovna takto ne.....
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.