• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je třeba samostatný chránič pro sporák?

Started by Vojtěch Čechal, 13.03.2015, 22:20

previous topic - next topic

Pavel Horský

Quote from: Fuk Tomáš on 16.03.2015, 16:54
Řekl bych, že statistiky tento závěr nepotvrzují.
Až si koupíte sporák, který po výpadku napájení nespolupracuje, dokud mu nenastavíte hodiny, možná změníte názor. Ostatně na spotřebič, jehož samovolné spuštění může způsobit problém, prostě dotykové ovládání nepatří.
Když vám začne řvát alarm a vylítnou pojistky zrovna v okamžiku, kdy držíte zvednutou rozpálenou pánev s přehřátým olejem, nadáváte si do blbců a přemýšlíte, jak to rychle zchladit, tak to je ten pravý adrenalin.

(jednicka) (jednicka) (jednicka) (drinks) ...... aneb, nic se nemá přehánět. Zde vznikl názorný příklad toho, že se u sebelepších výmyslů musí především přemýšlet.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Milan Hudec

Když si vzpomenu na studentská leta a dvouplotýnkáč na sáhodlouhé prodlužce a zásuvce TN-C, kterým se i přitápělo, safra že jsem vůbec přežil (dance) (dance) (dance)

Nicméně jsem se na základě nynějších zkušeností usadil pro sporáky na samostatném PCH typu a charakteristiky A/G a dalším "ochranném" vodiči CYA 10, sporákové vypínače moc rád nemám, myslím že nepřináší nijakou přidanou hodnotu a ušetřené peníze raději investovat do zmíněného řešení.
Pokud je rozvaděč v blízkosti (5-10m), doporučuji trubku a poddajný přívod H07 RN přímo z rozvaděče.

Tím nechci říct, že bych zavrhoval jiná řešení.

Václav Třetí

Quote from: Pavel Horský on 15.03.2015, 18:08
Když už dám jako vývod ze sporákovky husí krk, pak to udělám tak, aby byl skrytý ve zdi a jeho vyústění bylo mezi trubkami od bojleru.

Delší husí krk na přívodu k boileru nevidím rád, tak maximálně několik cm na průchod kabelu z krabice sporákovky na povrch zdi, pak již pouze kabel se slaněnými žilami a v takové délce, aby vznikla odkapová smyčka v nižším bodě, než je dolní okraj sporákovky. Setkal jsem se již s případem, že mírně kapající boiler tekl zrovna tak "šikovně", že voda stékala po kabelu do husího krku a tím až do sporákovky, kde vytékala kontrolním okýnkem pro doutnavku, protože víčko bylo dokonale utěsněné několikanásobným zamalováním okraje malbytem.

Quote from: Jiří Schwarz on 16.03.2015, 08:00
Kabel ukončený vidlicí se objevuje u některých bojlerů, z toho s čím jsem se setkal, bych si dovolil dojít k názoru, že je to spíše u "menších výkonů".
Pokud je tam vidlice+zásuvka, pak bych u zásuvky chtěl vidět chránič.

Já bych to nepřisuzoval ani tak výkonům, ale spíš výrobcům, osazený přívodní kabel s vidlicí se vyskytuje často u dovozových boilerů.

Quote from: Jaroslav Hasala on 15.03.2015, 22:57
Já jsem si tak nějak zvykl připojovat boilery přes zásuvku 230V.
Některé typy boilerů jsou dokonce i přímo od výrobce vybaveny vidlicí 230V.

Také to tak obvykle dělám a považuji to v mnoha případech za lepší než použití sporákovky nebo jiného spínače  (např. Stiskem vypni - tahem zapni). Vypnutí je vidět již z dálky, což si zejména pochvalují instelatéři při opravách a výměnách boilerů.

Quote from: Milan Hudec on 16.03.2015, 19:26
Nicméně jsem se na základě nynějších zkušeností usadil pro sporáky na samostatném PCH typu a charakteristiky A/G a dalším "ochranném" vodiči CYA 10, sporákové vypínače moc rád nemám, myslím že nepřináší nijakou přidanou hodnotu a ušetřené peníze raději investovat do zmíněného řešení.
Pokud je rozvaděč v blízkosti (5-10m), doporučuji trubku a poddajný přívod H07 RN přímo z rozvaděče.

Použít delší kabel min. průřezu 5x2,5qmm se slaněnými žilami v trubce nepovažuji za výhodu, stejně ho po létech nikdo nevytáhne a nevymění. Kabel ve zdi stárne daleko pomaleji, než část za sporákem, která bývá narušena nečistitami z vaření a je jí třeba vyměnit daleko častěji. Pokud se nepoužije sporákovka (já osobně ji nepovažuji za zbytečnou, v některých případech, pokud si ji vymíní v návodu na instalaci výrobce, je dokonce nutná), tak doporučuji sporákovou vývodku se svorkovnicí.

A konečně se dostávám k původnímu dotazu. Na pevně připojený sporák nevidím nutnost použití chrániče, ovšem pokud je záměr vytvořit instalaci na vyšší bezpečností úrovni a s vyšší spolehlivostí, tak určitě použít samostatný chránič.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Jan Franěk

Ještě trochu doplním, abych do to zavedl malinko "zmatku".  ;)   Jsou instalace, kde bude chránič přímo povinný. Třeba co se dřevostaveb týká a podobně. Například v OKÁLe, roubence a podobně. Mnoho nízkoenergetických domů, je také z hořlavých materiálů.  Tedy opět nelze jednoduše paušalizovat.  (norm)
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Petr M

Řekl bych, že statistiky tento závěr nepotvrzují.

V tomto případě bych, spíš než statistice, věřilrovnici

elektrika + voda + laik = chránič

Až si koupíte sporák, který po výpadku napájení nespolupracuje, dokud mu nenastavíte hodiny, možná změníte názor. Ostatně na spotřebič, jehož samovolné spuštění může způsobit problém, prostě dotykové ovládání nepatří.

S tím dotykovým ovládáním máte pravdu, jenomže ono je jednodušší hodit kapacitní snímače pod sklo, než do toho skla vrtat a pak řešit krytí ovládacích prvků.

Hodniny ve sporáku jsou zhovadilost, ty musel vymyslet nějaký pitomec, aby bylo co napsat na krabici a bylo tam víc funkcí (vaření a plynulá reglace výkonu asi nestačí)...  (zle) A pokud se zákazníci nenaštvou a neomlátí tovýrobci o hlavu, tak to tam prostě budou dávat.

Když vám začne řvát alarm a vylítnou pojistky zrovna v okamžiku, kdy držíte zvednutou rozpálenou pánev s přehřátým olejem, nadáváte si do blbců a přemýšlíte, jak to rychle zchladit, tak to je ten pravý adrenalin.

Jo, to je fakt, tohle jsem nedomyslel.

Na druhou stranu detekce kouře, která začne napřed decentně dvoutónově pípat (hlasitost jako minutka) a bez reakce (např. tlačítkem) po jedné minutě vypne jističe a hlasitě přivolá obsluhu, by občas nebyla od věci.

manželka už letos 2x odběhla něco řešit a měli jsme uhelnou polívku, takže řeším, jak tomu předejít... Ideální by asi bylo vypínání přívodu ke sporáku podle EZS.
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Václav Třetí

Jestli by nebylo spolehlivější a jednodušší manželku naučit, že dělat tři věci najednou je blbost. Děvčata mají z nějakých nepochopitelných důvodů pocit, že jsou dokonalejší než my tím, že umí dělat tři věci najednou, ale poněkud jim uniká, jak to někdy dopadne.
Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Petr M

Quote from: Václav Třetí on 17.03.2015, 09:33
Jestli by nebylo spolehlivější a jednodušší manželku naučit, že dělat tři věci najednou je blbost. Děvčata mají z nějakých nepochopitelných důvodů pocit, že jsou dokonalejší než my tím, že umí dělat tři věci najednou, ale poněkud jim uniká, jak to někdy dopadne.

Už jsem kapituloval. Asi to skončí PIR čidlem a pokud se během půl hodiny nemihne v kuchyni a pojede sporák, tak ji to akusticky pozve ke kontrole. A pokud se do deseti minut nedostaví, tak vyrážečka a hotovo.

A může si stěžovat, jak chce. To bude odplata za její narážky, že se dokážu soustředit na dvě věci jenom v případě, že jsou sevřený v podprdě.
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Václav Třetí

No pak už nezbývá než jí dát připálený kastrol vypískovat a vydrbat do běla a žádné kupování nových.

P.S. Klasik by řekl přehnout přes koleno a naplácat na zadek, jenže dnes to naráží na lidská práva a ještě by se to mohlo minout účinkem, některá děvčata by to mohla brát jako milostnou předehru.
Václav 3

Pavel Horský

Quote from: Václav Třetí on 17.03.2015, 10:15
No pak už nezbývá než jí dát připálený kastrol vypískovat a vydrbat do běla a žádné kupování nových.

P.S. Klasik by řekl přehnout přes koleno a naplácat na zadek, jenže dnes to naráží na lidská práva a ještě by se to mohlo minout účinkem, některá děvčata by to mohla brát jako milostnou předehru.

Taková děvčata však jednoduše rozeznáme. Zpravidla jsou oděné v černém latexovém oblečku, u pasu pouta a v ruce bičík.  :D
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Petr M

Quote from: Pavel Horský on 17.03.2015, 11:27
Taková děvčata však jednoduše rozeznáme. Zpravidla jsou oděné v černém latexovém oblečku, u pasu pouta a v ruce bičík.  :D

Ne, to jsou ty, co dají na zadek chlapovi.  (norm)

Ty, co si nechají naplácat, poznáme podle jelit po zvednutí sukýnky...  ;)

Milan Hudec

To Václav 3, víte o nějakém konkrétním sporáku  vyžadujícím v návodu onen vypínač, cvičně nemohu žádný najít.