• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

15.01.2026, 19:09

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Lze zapojit nástěnnou lampu do krabice po vypínači?

Started by 2LKarel, 03.04.2015, 20:58

previous topic - next topic

2LKarel

03.04.2015, 20:58 Last Edit: 03.04.2015, 20:59 by Miroslav Minařík
V krabici po vypínači mám 3 dráty - hnědý, modrý, zelenožlutý. Lze sem zapojit nástěnnou lampičku. V obchodě mi tvrdí, že ne, prý nemám "nulák".

Jiří Schwarz

Ve vypínači "nulák" být nemusí, to mají pravdu.
Barvy, která jste uvedl, naznačují, že u vás mohl dělat elektroinstalaci nějaký ignorant a v takovém případě se na dálku bez změření radit nedá.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Patrik Dedík

Jiří má pravdu. Ten kto to robil kašlal na farby vodičov, alebo sa chcel zbavit drátov. Podľa mna tam tiež "nulák" neni. Čo tam bol za vypínač 6? Treba zmerat a uvidíte no.
Elektrotechnik na riadenie činnosti, alebo na riadenie prevádzky E1/A
Projektovanie E2/A
El. inštalácie domov a bytov vrátane bleskozvodov

pdedik@centrum.sk

Lukáš Rotrekl

Nic méně díky šlendriánu toho ignoranta máte šanci to udělat správně i bez bourání  (dance), jen to pravděpodobně bude chtít otevřít příslušnou krabici světelného rozvodu a lehce přepojit.
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Jakub Sedláček

Pořád jsem si říkal co je špatně  ;D Však normální světelný okruh proveden smyčkováním. Pak mi to došlo. Pár vodičů chybí.  :o

Pokud by ten kabel byl v husím krku, asi by nebyl takový problém, uvést vše do stavu jaký má být.
"Neb člověk tvor zvířatům nadřazený jest, tedy tělem a duší oplývá, zoufalství propadnouti může"

Jan Franěk

Odpověď naleznete u svého elektrikáře, který zjistí přímo na místě stav, případně přepojí vodiče tak, aby to bylo možné.
V podstatě máte šanci 50/50, že to půjde. Odpověď se tedy nenajde na tomto fóru, ale během měření po krabičkách, přímo u vás doma. To by měl provést zkušený elektrotechnik, vybavený kvalitní  zkoušečkou, ne svítícím šroubovákem.  (norm)
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585