• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Nejsou dva zásuvkové okruhy v nové garsonce málo?

Started by PetrBaned, 15.04.2015, 17:43

previous topic - next topic

Pavel Horský

Quote from: Vobinuška on 16.04.2015, 15:58
když si vás někdo pozve na revizi zásuvky tak chcete vidět návod od pračky?

Já chci především vidět projektovou dokumentaci. Pokud není, reviduje někdo jiný. Nemám s tím problém.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Petr M

Quote from: Vobinuška on 16.04.2015, 15:58
když si vás někdo pozve na revizi zásuvky tak chcete vidět návod od pračky?

Určitě bych chtěl vidět papíry od vestavěných spotřebičů a od "nábytku" jako osvětlená skříňka s umyvadlem a zásovkou skoro pod kohoutkem... A pokud tam je požadavek na samostatný okruh nebo cokoliv jinýho a není to dodrženo...
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Milan Hudec

Ano a sebou povolení k domovní prohlídce a při nalezení přenosného přímotopu 2,2kW předělat všechny zásuvky na samostatné okruhy, což takhle rozlišovat mezi komfortem a skutečně rizikovým stavem?

PetrBaned

... no přiznám se že tuto diskuzi jsem otevřel spíš jako zveřejnění faktu, co dokáže udělat elektrikář který se tímto řemeslem živí jako zaměstnanec a jako "fušku" dokáže udělat takovou šílenou instalaci. Pokusím se upřesnit ten stav.
...ta garsonka je v půdní vestavbě
...jasně hodnota hl. jističe není žádná sláva s ohledem že v objektu jsou dvě garsonky a jeden dvoupokojový byt.
.... ohledně projektu jsem to psal proto, protože stavba je hotova a projekt investorka neměla, zacož jsem ji vyčinil, ale to je vše co se dá dělat.
...a nejhorší problém je elektrikář ...je to manžel nějaké její známé, která pracuje ve státní správě a investorka si ji nechce rozhněvat .... tak jsem ji řekl OK tak máte teoreticky nefunkční elektroinstalaci, která dle mne nemůže dostat kladnou revizi. Uvedení do funkčního stavu obnáší cca.10.000,- a znovu rozsekání zdí ...

prostě okusuji tu stůl...víte že jsem "vysírač" a zastánce že ledacos se dá přehlídnout...ale toto mi opravdu hlava nebere, jak to může někdo s kvalifikací udělat.

...já dnes i v bytě kde mají připojený el. sporák na jednu fázi a v bytě mají jen 1f. přípojku doporučuji při rekonstrukci dotáhnout do kuchyňě CYKY 5x2,5 ...prostě sporák (várná deska) jde připojit na 240V ale nepoběží nikdy na 100% (ale to je již řešeno jinde)

ale přeci elektrikář "znalý" nemůže udělat zásuvku na sporák, a z ní napájet ještě horní zásuvky (kde 100% bude min. várná konvice) a k tomu el. bojler.

Až se mi dostane do ruky revizní zpráva tak sem hodím její znění  ;)

PetrBaned

Quote from: Jiří Novotný- Stryker on 16.04.2015, 18:44
Pokud mě někdo pozve na revizi dvou zásuvkových okruhů a budou provedeny korektně, nevidím důvod, proč je nezrevidovat.
Směšujete zde dvě věci dohromady!
Revize zásuvkových okruhů a řekněme nedostatečně provedenou elektrifikaci bytu.
S tou první problém nemám, druhá náleží projektantovi.

...hups tento přístup mne nenapadl. Ale je otázka jestli to že bojler, nemá vlastní jistič...pračka nemá vlastní jistič...sporák nermá vlastní jistič..je korektní provedení elektroinstalace.

OK u revize vám budu tvrdit že ta zásuvka za kuchyňskou linkou není na sporák ...budu si vařit na plynové bombě...ale myslím že tu zásuvku v koupelně a tu u el. bojleru už neokecám.... nebo snad jo?

Pavel Horský

Před cca třemi týdny jsem byl pozván na revizi mini rodinného domku (56m2). Vnitřní rozvody v pořádku, ale rozvaděč IP40 ve fasádě z vnější strany domku, bedna 36 modulů v níž se krčily čtyři jističe bez chrániče, bez hl. vypínače. Domek vytápěn přímotopy, ohřev TUV bojlerem.......... Nechtěl jsem se ihned otočit na patě bez toho, abych se podíval pod kryt rozvaděče. A to jsem asi neměl dělat, neboť jsem se ihned dost rozčílil. Vypadl na mě chuchvalec vodičů a neodizolovaných kabelů, prostě prasárna nejvyššího řádu.
Na otázku, kdo to provedl jsem dostal odpověď, že kamarád, co dělá na údržbě v jedné podbořanské firmě. On za to prý moc nechtěl, cena byla ve větší míře deputátního charakteru v podobě několika piv.
Majitel nemovitosti stál jak opařený s obrovským údivem ve tváři a zmohl se jen na jedinou větu..."ale ono mi tu všechno funguje".
Jak dopadla oprava (úprava) elektroinstalace nevím. Od té doby mě nikdo nekontaktoval.

Minulý týden jsem byl u klienta v jedné vsi poblíž Podbořan. Elektroinstalaci podkroví mu prováděl jeho známý z ulice, opět údržbář v průmyslu. rozvaděč narván k prasknutí, že nešel ani zavřít, chránič jen na koupelnu......no masakr.
Byl povolán opravdový elektrikář, který dal vše dohromady, ale že to byla údajně nadliská práce.

A tak bych mohl pokračovat dál a dál, až bych tu Mirkovi zaplnil veškerý volný datový prostor.

Co s tím? Vybít tyto vysírky? Opravdu nevím.

A to už jsem z několika úst slyšel..."ten Horský si pořád vymýšlí samé píč...ny, nejraději by nás sedřel z kůže, toho si neberte, ten vám revizi jen tak nenapíše"  (dance)
Revizní technik E1B

Jan Franěk

A jak jsi to Pavle řešil? Někam  jsi to nahlásil?  ;) no nic  (drinks) (drinks)

Osobně  beru podobnou instalci (z původního  dotazu), jako podvod na zákazníka. Ten je omezen na samotném  užívání této instalace, o nějakém  komfortu nemluvě.
Udělat  nezávislou revizi, sepsat závady a majitel bytu se musí  sám  rozhodnout, jestli do toho chce "šťourat " nebo ne. Jinak je to ztráta času, peněz  a mlácení  prázdný slámy. Po kolikátý  už.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Jiří Novotný- Stryker

Držím palce, ale v dnešní době žít s touto nálepkou, není ekonomicky zrovna nejšťastnější  ;D

Jiří Novotný- Stryker

Osobně  beru podobnou instalci (z původního  dotazu), jako podvod na zákazníka.

A jak víte, že je to podvod na zákazníka? Pokud bylo za mrzský peníz jediným kritériem funkčnost, tak tu zákazník dostal. Byl v tomto hodnocení dané situace opatrný, pokud neznáme všechny okolnosti.

Pavel Horský

Quote from: Jiří Novotný- Stryker on 17.04.2015, 12:01
Držím palce, ale v dnešní době žít s touto nálepkou, není ekonomicky zrovna nejšťastnější  ;D

Revize nejsou mým hlavním zdrojem obživy, tak z toho nemám žádné deprese.  (dance)
Revizní technik E1B

František Šohajda

Quote from: Jiří Novotný- Stryker on 17.04.2015, 12:06
Osobně  beru podobnou instalci (z původního  dotazu), jako podvod na zákazníka.

A jak víte, že je to podvod na zákazníka? Pokud bylo za mrzský peníz jediným kritériem funkčnost, tak tu zákazník dostal. Byl v tomto hodnocení dané situace opatrný, pokud neznáme všechny okolnosti.

Třeba to byla velmi výhodná koupě pro oba dva zůčastněné!! ;D ;D ;D
Česky řečeno, za málo peněz, hodně muziky! ;D

(Myslím provedení jednoduché a levné instalace)

Quote from: Pavel Horský on 17.04.2015, 13:20
Revize nejsou mým hlavním zdrojem obživy, tak z toho nemám žádné deprese.  (dance)

On se zase najde nějaký "levný" revizák a posvětí TO! (zle)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Pavel Horský

Quote from: František Šohajda on 17.04.2015, 13:21

On se zase najde nějaký "levný" revizák a posvětí TO! (zle)

Bohužel to tak chodí a chodit bude.
Dokud nebude pár revizáků veřejně exemplárně potrestáno, nic se nezmění.
Revizní technik E1B

PetrBaned

Quote from: Jan Franěk on 17.04.2015, 11:55
A jak jsi to Pavle řešil? Někam  jsi to nahlásil?  ;) no nic  (drinks) (drinks)

Osobně  beru podobnou instalci (z původního  dotazu), jako podvod na zákazníka. Ten je omezen na samotném  užívání této instalace, o nějakém  komfortu nemluvě.
Udělat  nezávislou revizi, sepsat závady a majitel bytu se musí  sám  rozhodnout, jestli do toho chce "šťourat " nebo ne. Jinak je to ztráta času, peněz  a mlácení  prázdný slámy. Po kolikátý  už.

Ano přesně že je omezen na užívání a komfort=0

ale ikdyž jsem investorce vyčetl že je to i její chyba že si nezaplatila elektroprojek, který by stál méně než vyřešení současné situace, tak to stále nemění nic na tom že je mi ji líto že má nekomfortní a nebojím se říci i nefunkční instalaci. Ale neberu tedy některé ty názory že si to zákazník "objednal" ..je to laik a elektrikář by snad měl investorce vysvětlit že dva zásuvkové okruhy jsou málo. Sakra jsem rozpálen do běla !! Když už neudělal v patře podružný rozvaděč, tak snad ty dva přívodní kabely mohl do toho patra dotáhnout ..je to cca. 2x15 metrů ...žádná velká investice...ale teď když jsou udělaný podhledy a vše nachystáno na bydlení je to na "malou rekonstrukci" za cca. 10tis . No nic srdíčko jsem si vylil ..a už vás v určitých názorech chápu.,..,.

Milan Illek

V tomto vlákně se projevují značné informační šumy na to, co je účelem revize a jejího závěru, viz ČSN 331500. Je to konstatování, zda je elektrická instalace z hlediska bezpečnosti schopna provozu. Neposuzuje se, zda např. vyhovuje návodu na připojení pračky. To si musí zodpovědět ten, kdo instalaci navrhl, ne RT. RT však může (měl by) majiteli sdělit svůj názor na pochybnou kvalitu díla.  :(

Jiří Novotný- Stryker

Konečně někdo, kdo to pochopil!  :)
RT není nic po jakémsi komfortu, či užitné hodnotě, to je obsahem dohody mezi objednatelem a zhotovitelem a kritizovat něco, o čem víme zhola prd, není min. rozumné .
Třeba takto znělo zadání (přání investora) a jeho rozhodnutí, coby toho, kdo drží peníze je jen a jen pouze jeho zodpovědností.
Až bude řádná projektová dokumentace, tak prosím, tu kritizujme.

Jan Franěk

To Illek a Stryker.

Naprosto s vámi souhlasím, ale v dotazu zcela jasně zaznělo, že s tím to stavem nejsou spokojeni a rádi by to nějakým způsobem řešili. Proto se zde to řešení hledá. Nejde o nic jiného, než pomoci tazateli s řešením problému.

Jinou věcí je to, že prý nemáme řešit projekt, který je i v tomto případě, tak říkajíc alfou a omegou všeho. Není nic jednoduššího, než zkontrolovat projektovou dokumentaci, sepsat rozpory mezi ní a skutečností a pak jen žádat nápravu stavu. Samotnému mi přijde, že pokud nemáme projekt řešit, je zde něco špatně už od začátku. Stejně jako to, že zde jsou jen dva okruhy, což nemá sice vliv na bezpečnost, ale na užívací hodnotu rozhodně ano.

Jak jsem psal. Vše je a bude pouze o tom, jestli investor opravdu stojí o narovnání stavu. Pak se bude hledat kde problém vznikl, kdo za to nese odpovědnost a kdo to nakonec případně zaplatí. Protože neznáme všechny podrobnosti této kauzy, můžeme se jen dohadovat, na čí straně je pravda a kdo by to nakonec zaplatil.
Podle mých zkušeností se do toho boje stejně investorovi chtít nebude, maximálně tak si tady popláče v diskusích a spokojí se se současným stavem. V opačném případě by tam už byl pozvaný místní RT a hledalo by se řešení.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Radek Kroutil

Řešíme tu dle mě právě vztah investor-stavební firma.
Pokud investor zadal práci, dle čeho firma spočítala cenovou nabídku?
Zde jistě vyhrála nejlacinější firma a to se někde musí projevit. A pokud má investor smlouvu, může se na ní otáčet. Nová instalace dle platných ČSN a už jsme na min 5zásuvkových okruzích (Boiler, sporák, myčka, pračka, zbytek zásuvek).
Nehledě na to, že asi nemá bojler přes HDO, jinak by mohli vařit pouze 8hod denně a to ještě na několik částí ;D

Já osobně bych takovouto revizi nepustil, výchozí revize má být bez závad a absence PD závada je. A dále ČSN 33 2130ed.2

Rev.tech. E2/A, elektroinstalace, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb.
tel: 603234575
Email: elkr@elkr.cz
www.elkr.cz

Joscer

A elektrická instalace v (nikoliv novém avšak plně vybaveném) bytě 3 + 1 se 2 zásuvkovými obvody je schopna provozu??

Vypadá velmi nechutně, když přijde jeden řemeslník a teď začne plivat: které pras... tohle dělalo? Po něm přijde další a zase: které pras... tohle dělalo?

Myslím, že chtít po elektrikáři vymýšlet co a jak je jako chtít po optometristovi provést operaci oka ( už jí také možná viděl, tak ji zmákne) a pokud někdo (investor) udělal chybu, tak mu měl zakladatel vlákna poradit před - po bitvě a platbě je každý generál. Kde byl rádce? Chtěl to snad dělat on sám?

Jiný případ z minulého týdne: 1KK, pojistek a okruhů mraky rozvaděč jak pro fabriku a přívod 3F x 25A (17,2kW) a dvouplotýnka připojena jen na 230V, a žádné další el. výkonové spotřebiče - opravdu vtipné, vše zaplatil investor, všichni spokojeni... Dokud investorovi někdo neřekne, že naletěl :-)

Sladká nevědomost. Pokud to neohrožuje život, nač kazit investorovi radost? Vyreklamovat podobné věci většinou nejde z více důvodů a jedním z nich je nejasné zadání. V případě tohoto vlákna pak byla možná na 1. místě cena.
Chytrý napadne špatný názor, hlupák jeho autora.