• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak rozchodit "3kW soustruh" na 16A 3F jističi char.B?

Started by Jirka La, 29.04.2015, 20:36

previous topic - next topic

Jirka La

29.04.2015, 20:36 Last Edit: 30.04.2015, 11:59 by Miroslav Minařík

Do řadové garáže jsem si pořídil soustruh S28 - poháněný 3kW elektromotorem, ozubená kola, převodovka.
Hlavní 3F jistič pro všechny garáže má bohužel jen 16A s char. B.
Po zapnutí motoru tento jistič okamžitě vypadl.
Tou dobou v okolních garážích nikdo nebyl, takže neběžely jiné spotřebiče.

Na vině hádám bude proudový ráz při spuštění motoru (jak je zapojený nevím).
Myslíte, že pomůže softstartér, motorový spouštěč, přepínač hvězda-trojúhelník nebo něco podobného. To jsou věci, které se mi podařilo vygooglit.
V úterý dojde elektrikář, ale mně to vrtá hlavou TEĎ a jsem zvědavý co se s tím dá dělat, popř. jestli někdo řešil podobnou situaci.

František Janeček

Nejdříve zkuste ofotit štítek motoru a zapojení svorkovnice motoru.U toho soustruhu byly motory na různá napětí.Měřil jste izolační stav motoru?Kdo ví kde to stálo a může být mokré, nebo poškozené vinutí motoru.Potom teprve má cenu uvažovat, co s tím.Motorovým spouštěčem si nepomůžete.Nemá na proudový ráz při spouštění žádný vliv. :)

Jirka Š. Svejkovský

Jenom tak mimochodem, soustruh v garáži, není to užití stavby v rozporu s vydaným kolaudačním rozhodnutím?

Správní delikt dle Stavebího zákona č. 183/2006, §180 odst. 1, písmeno g), za což lze uložit ve správním řízení pokutu až 500.000 Kč.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

František Šohajda

Tazatel se ptá na jistič, ne na pokutu ! ;D ;D ;D
Kterou může obdržet.... (beach)

RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Petr M

Quote from: František Šohajda on 30.04.2015, 13:41

Spíš by se měl ptát, co mu na tu hračku řeknou ti, co s ním sdílí elektroměr. Dobrá duše reportující úřadům se vždycky najde, pokud má pocit, že někdo má něco na jeho účet...
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Jiří Schwarz

Quote from: František Šohajda on 30.04.2015, 13:41
...

Jak jsem napsal v jiném vláknu - i zde platí zásada není žalobce - není soudce

Nejsem soustružník, ale mám dojem, že u relativně menšího soustruhu dochází při některých pracích k častějšímu zastavování a spouštění, pro některé činnosti se používá i "běh zpátky".
Pokud se tohle neřeší převodovkou, ale spínáním, resp. přepínáním motoru, využití přepínače Y/D by nebylo příliš praktické, i když obecně pro rozběh motoru je přínosem.
Obvod pro SoftStart už je lepší myšlenka, ale horší je to s cenou.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

František Janeček

S28 má pouze stykač pro spuštění hlavního motoru, stykač pro čerpadlo, pro oba motory tepelná relé a pojistky a trafo.Motor jde trvale, reverz a rozběh vřetene jsou mechanicky ovládanými  spojkami.Takže nejvhodnější by byl softstarter.Jak už jsem psal výše, chce to nejprve zkontrolovat motor. :)

Jirka La

Pánové, zdravím, zde štítek:

Jak je motor zapojen se vydám zjistit za chvíli, vyfotím, nahraju.

Izolační stav motoru - zjistím si, co to je a pak se to pokusím změřit (nejsem ani elektrikář ani soustružník). Nechci to rozvádět, ale nikdy by mě nenapadlo, že bych nesměl mít v garáži soustruh  Hodinářský soustruh by vadil taky? Nebo stolní? A třeba vrtačka nebo flexa by byl taky problém? :P Jo a podružný elektroměr nebo jak se tomu říká má každý ve své garáži, takže nelze hovořit o tom, že by soustruh jel na cizí účet.

Jirka Š. Svejkovský

Jirka La: Byla-li stavba zkolaudována jako garáž, předpokládá se, že budete provádět pouze jednoduché práce související s automobilem. Například výměnu žárovek, pneumatik, možná svíček. Soustruh do toho fakt nepasuje. Ale nebojte se, já vás udávat určitě nebudu, jenom jsem upozornil na možný střet se zákonem (prostřednictvím horlivého souseda).

Jenda_12345: váš dotaz jsem nepochopil ani co do obsahu, ani co do umístění v tomto vlákně.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jan Bocek

Quote from: Jirka La on 29.04.2015, 20:36

Do řadové garáže jsem si pořídil soustruh S28 - poháněný 3kW elektromotorem, ozubená kola, převodovka.
Hlavní 3F jistič pro všechny garáže má bohužel jen 16A s char. B.
Po zapnutí motoru tento jistič okamžitě vypadl.
Myslíte, že pomůže softstartér, motorový spouštěč, přepínač hvězda-trojúhelník nebo něco podobného.

1. Zkontrolujte, zdá je motor zapojený ve hvězdě. Na svorkovnice se to pozná, že jsou propojky jen v jedné řadě vodorovně.
2.  Motor  podle štítku je na 3x400V zapojený do hvězdy.  nelze zde použit přepínač Y/D.
3.  Pokud vypadl společný jistič 16/B, tak pro Vaši garáž je jistič asi větší hodnoty, anebo s charakteristikou C nebo D
4.  Řešení navýšit hlavní jistič, anebo změnit jeho charakteristiku bude zřejmě neprůchodné
5.  Pokud je motor správně zapojený, bude řešením Softstartér anebo frekvenční měnič.
6.  Ale nejdříve je nutné prověřit správnost zapojení a změření záběrového proudu, který by neměl být větší než 14A po dobu cca 15 sec.
7.   Poslední možností také může být, že hlavní jistič 16A/B má po své životnosti. Zkušený elektrikář může tento problém vyřešit.

A ozvěte se jak to dopadlo......i my jsme někdy zvědaví.
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Jirka La

Tak kdyz uz jsem se s tim fotil :-)

1) hvezda sedi
2) dobre vedet (jsem laik)
3) mate pravdu, elektrikar mi namontoval jako hlavni garazovy 3x25A, asi stejne jako ja netusil, ze hlavni je jen 3X16A  >:(
4) navyseni by bylo dobre, ale kvuli jednomu soustruhu tolik administrativy a dalsich penez + vetsi pausal?
5) RADA NAD ZLATO, dekuji. Frekvencni menic mam, tak to kdyztak vyzkousim. Jinak soustruh je z kovodilny, velmi dobry stav, byvaly majitel zakoupil CNC za 2 MEGA  :D Videno na vlastni oci, bomba.
6) proveri v utery elektrikar ... snad
7) nestraste :-) vsechno v te skrince vypada docela nove

URCITE SE OZVU

Ohledne uzivani stavby. Jsem opravdu neskutecne prekvapeny, protoze by me ani ve snu nenapadlo, ze by snad uradum mohlo vadit, ze jsem si do SVE garaze dal SVUJ soustruh. Mezi nami, je tam chudak jen tak slozeny z paletaku na spalcich, takze ani o nejake instalaci nelze mluvit. Mimochodem, vice se bojim, aby ho nejaky extra prizpusobivy neprizpusobivy pricmoudly pritahovac zeleznych a nezeleznych kovu nepremistil jinam

P.S. Pokud je hlavni jistic 3x16A-charB, pomohlo by, kdybych si do garaze nechal dat 3x16A-charA - to by snad mohlo zabranit vypadavani hlavniho, ktery je v zamcene skrince a o klice si clovek musi jit rict?

Jiří Schwarz

Quote from: Jirka La on 30.04.2015, 19:17
...
Ohledne uzivani stavby. Jsem opravdu neskutecne prekvapeny, protoze by me ani ve snu nenapadlo, ze by snad uradum mohlo vadit, ze jsem si do SVE garaze dal SVUJ soustruh.
...

Spousta lidí netuší, že když je to zkolaudované jako garáž, nebo dokonce skupinová nebo řadová garáž, že je omezeno kolik tak smí skladovat PHM, kolik jiných ropných látek, kolik jiných hořlavin jako např. barvy a ředidla...
Dokud se nic mimořádného nestane (nebo dokud se nenajde nějaký snaživý bonzák), takové 3 kanystry benzínu nebo zásoba barev na jarní úpravu a údržbu chatky není v garáži vyjímkou...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jirka La

PHM, plyny a cokoliv horlaveho/vybusneho aj. bych pochopil, protoze pri pripadnem pozaru, ktery samozrejme nelze vyloucit, ohrozuju majetek ostatnich, minimalne tedy tech, co maji sousedni garaze ..... aaaaaaabr soustruh?  :) :) :) No hlava mi to nebere.

František Janeček

30.04.2015, 19:39 #13 Last Edit: 30.04.2015, 19:45 by František Janeček
Máte-li frekvenční měnič, není co řešit.Nastaví se dostatečně dlouhá rozběhová rampa  a jistič vám padat nebude.Selektivitu jištění změnou jističe za jistič se stejným nominálním proudem a jinou charakteristikou nezajistíte.Při použití vhodného frekvenčního měniče s vhodným nastavením vám však na 99,9% problém s padáním jističe odpadne.Budou také nutné změny v zapojení rozvaděče stroje.Ale to vám zde kolegové také zoškliví. :) :D

Jirka La

Jo tak zosklivi  :) Mne stacilo, kdyz jsem otevrel elektroskrin/rozvadec? soustruhu a kouknul na "streva", samy stykac, porcelanove pojistky, myslim ze i trafo, desitky metru dratu atd.

Vsechno bych to nejradeji vykuchal a zapojil "jednoduse" menic - motor a smytec, protoze zde alespon trosku vim, co a jak zapojit, ale ten "oldschool" je pro me spanelska vesnice.

No, nejak to dopadne, v nejhorsim jistic zase vypadne.

František Janeček

Quote from: Jirka La on 30.04.2015, 20:09
Jo tak zosklivi  :) Mne stacilo, kdyz jsem otevrel elektroskrin/rozvadec? soustruhu a kouknul na "streva", samy stykac, porcelanove pojistky, myslim ze i trafo, desitky metru dratu atd.

Vsechno bych to nejradeji vykuchal a zapojil "jednoduse" menic - motor a smytec, protoze zde alespon trosku vim, co a jak zapojit, ale ten "oldschool" je pro me spanelska vesnice.

No, nejak to dopadne, v nejhorsim jistic zase vypadne.

Asi je toho pro vás španělská vesnice víc. :D

Jan Bocek

....ale zase takový naleštěný S28 a když se zabere jemná kroutící špona s dobře nabroušeným nožem, není to radost chodit do garáže jako do "trucovny"? (bigbb)
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Jirka La

"Asi je toho pro vás španělská vesnice víc."
Tag urciteeee, jeste ze mame internety a gogel.

"....ale zase takový naleštěný S28 a když se zabere jemná kroutící špona s dobře nabroušeným nožem, není to radost chodit do garáže jako do "trucovny"?"

Spony minimalne jako detsky malicek budou litat ... alespon doufam. Na stolnim Sieg SC4 to nema ty spravne grady. Dalsi vec je, ze jsem se dostal do faze, kdy nestaci v aute sklopit zadni sedacky nebo pripojit vozik, ale je nutne volat autodopravu. Ale to trucovani se pak dostane na uplne jiny level  8)