• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

15.01.2026, 13:22

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je možné použít dvojitou nástěnnou krabici pro Tango i ve svislém směru?

Started by Radek Opluštil, 19.05.2015, 14:26

previous topic - next topic

Radek Opluštil

Rád bych v bytové jednotce v panelovém domě vyměnil staré nástěnné krabice pro lištové rozvody za krabice se zakulacenými rohy pro rámečky a zásuvky Tango. Staré krabice jsou vždy v kombinaci 1/2 kryt - 1/2 dvojzásuvka nebo obě poloviny s krytem (pod nímž je jen věneček). Každý e-shop i stránky výrobce Kopos Kolín ovšem uvádí, že nástěnné krabice pro řadu Tango se dají použít jen ve vodorovném směru. Celkem mě to zaráží, jelikož vnitřní uspořádání krabice je souměrné a nezdá se mi, že by svislý směr něčemu vadil. Rámečky se na tyto krabice dají koupit ve vodorovném i svislém směru. Mátě někdo podobnou zkušenosti s použitím těchto krabic?

Lukáš Rotrekl

Horní a spodní strana rámečku tango jsou zakulacené, levá a pravá rovné a taky nejsou čtvercové, byť tak na první pohled působí..... Proto narozdíl třeba od Sola existují rámečky ve variantě svislé a vodorovné...
Myslím, ale že jsem někde viděl tuto krabici pro svislý dvojrámeček....
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Jiří Schwarz

Některé "nové" krabice jsou ze slabého a relativně měkkého plastu a není to moc dobré řešení pro zásuvky, které se často používají, resp. kde se často něco připojuje a odpojuje.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Čestmír Kubáček

Použít jde všechno. Ale pokud dáte krabici na 2 tango strojky svisle, musíte stejně použít vodorovný rámeček, a dát ho na svislo - zásuvka bude tím pádem otočená o 90°. Nehledal jsem, nevím jestli jiný výrobce než kopos dělá i svislé krabice. Ideální řešení je kašlat na Tango a použít Swing, a klasické lištovací krabice. Výsledek bude hezčí.

Radek Opluštil

Dobře, děkuji vám za informace, odpoledne jsem už něco pohledal a použiji nakonec krabice pro zásuvky Swing/Classic do kterých dám zásuvky a vypínače Swing. Jen mě mrzí, že dvojzásuvky Swing nemají clonky, mají je jen v provedení Swing L, které však podle všeho nebude vypadat dobře na použitých krabicích. Škoda, že se nedělají i "hranatější" krabice pro Swing L.

Ještě jednou díky všem za názory a připomínky.

Jirka Š. Svejkovský

Máte doma děti, že vyžadujete clonky? Podle mě se bezpečí rošťáků dá zajistit i jinými způsoby. Chránič je jeden z nich.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Radek Opluštil

To samozřejmě ano, ale v bytě je TN-C, jsem tam v nájmu a rozbíjet celý byt (jádro je zděné, lišty by se nejspíš daly nátáhnout celkem lehce) se mi vážně nechce. Je pravda, že děti zatím nemám, ale brzy plánuji a chtěl jsem to nějak zabezpečit. Nevadí, dám jednoduché zásuvky místo dvojitých a bude, ty v nabídce s clonkami jsou.