• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

15.01.2026, 13:24

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaké byste měli výhrady k veřejnému osvětlení na sloupě nn?

Started by Miroslav Minařík, 01.06.2015, 14:32

previous topic - next topic

Miroslav Minařík

Jaké byste měli výhrady k veřejnému osvětlení na sloupě nn?
Trošku netradiční souhra veřejného osvětlení a rozvodu nn na ulicích v belgickém Mechelenu. Podle posledních informací se však veřejný rozvod nn již ukládá do země a tento sloup zůstane jako vzpomínka na staré belgické rozvody.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Lebeda87

František Janeček

Podobným způsobem bylo děláno VO na vesnicích normálně.Na konzoli bylo  izolátorů 5 místo 4, pátý drát bylo VO a nula byla společná.Možná by to někde ještě mohlo být tady a nemuselo by se pro fotku až do Belgie. :)

Miroslav Minařík

Tak já opravdu takový výložník s véóčkem ještě neviděl. A prý už nejsem nejmladší :-)
.

....

Lukáš Rotrekl

Co by jsme k tomu mohli mít za výhrady? Konstrukce vypadá dostatečně pevná, jištění odbočky pro svítidlo bude pravděpodobně ve světle, nebo nebude potřeba.
Nebo máš na mysli něco konkrétního?
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Milan Nekvinda

U nás na vesnici je to docela běžný jev.
Zapojené je to jak popisuje kolega František Janeček výše.

Miroslav Minařík

Quote from: Milan Nekvinda on 01.06.2015, 18:54
U nás na vesnici je to docela běžný jev.
Zapojené je to jak popisuje kolega František Janeček výše.

Ano, toto je běžný jev.
.

....

Petr M

Spíš je divoká ta přípojka, jenom tak hozená přes lana... Ale nějak jsem nepochopil těch sedm drátů. Že by TN-S už od trafa a dva dráty pro lampu? Nebo 3+PEN rozvod +3x L pro světla?
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Lukáš Rotrekl

4 spodní lana jsou silnější, tedy tipl bych 3 fázová soustava + střední vodič
3 horní jsou slabší, tam bych tipoval 2x L + N pro světla (buď dva jištěné okruhy nebo noční vypnutí poloviny světel)
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Vít Rotrekl

Ještě by to  mohl být rozhlas... Nemohl. To by jeden drát chyběl...
Když jsem na to kouknul lépe....
4 dráty pro síť
3 hodrní dráty pro VO, buď jak píše brácha, případně je ještě varianta, že je to kousek na napájecím bodem a na dalším podpěrným bodě je to odbočený jinam.
Tedy 1x N pro VO, L1 pro VO a L2 pro VO...
A možná taky i jinak
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Ižák Ctibor

V zahraničí sa stretnete aj s tým, že hore je 22kv, pod ním nn rozvod na tých istých stĺpoch. Pokiaľ sú aspoň na stĺpoch a uchytené vodiče, ešte je to ako-tak. Pozrite ale rozvody v takom Vietname, alebo na Kube,kde hromada káblov včetne nn internet telefón a ktovie-čo ešte sú miestami  len chaoticky hodené
cez strom, prípadne balkón a podobne. V Hanoji som pred mesiacom pri jednom stĺpe napočítal rôzne káble odseknuté, ktoré viseli na rohu ulice z niečoho, čo sa za stĺp dá považovať len z veľkou fantáziou cca 30, ešte som ích tam z švagrom chytal , či nie sú pod napätím. Mimo to , tam bolo prinajmenej 100 káblov ťahaných všetkými smermi a 36 ks elektromerov.  Niečo mám aj nafotené, ale podobné fotky sa tu už občas objavili. 
Najkrajší pocit je hrejivý pocit pri srdci z dobre vykonanej práce.

Pavel Horský

Žádné výhrady nemám. Podobných konzolí bylo po vesnicích celkem dost. Není na tom nic proti ničemu.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Petr M

Quote from: Ižák Ctibor on 02.06.2015, 16:07
V zahraničí sa stretnete aj s tým, že hore je 22kv, pod ním nn rozvod na tých istých stĺpoch.

Tenhle případ to nebude. Jak na to líp koukám, ne ty horní je připojený světlo, navíc izolátory n aVN by asi byly trochu jiný a neležel by na ních kabel...
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Zdeněk Mazač

Problém s tím nemám, je to v cizí zemi /i když máme evropské normy s národními dodatky/ a hlavně, nemusím se pod to podepsat

Piszkos Munkak

V Řecku normální stav, dřevěný sloup nahoře vodorovná konzola s 22kV, do sloupu na svislo přišroubované izolátory 400V + v.o. i s lampou. Je to tzv. All in one  :)