• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

15.01.2026, 10:33

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak zapojit pokladní zásuvku na samostatný zdroj?

Started by Michal Spurný, 29.06.2015, 20:04

previous topic - next topic

Michal Spurný

29.06.2015, 20:04 Last Edit: 29.06.2015, 20:16 by Miroslav Minařík

Jak zabezpečit samostatné napájení cívky v pokladní zásuvce?
Přikládám fotku mechanismu, kabel bych chtěl napojit na zvonkové tlačítko,
ale řeším zdroj el. energie pro impuls do cívky,
aby zásuvku otevřel.

Roman Šafránek

Všechny pokladní zásuvky které jsem viděl měly cívku na 24V. Impuls tam posílala pokladní tiskárna (nebo pokladna). Pro otevření by vám měl tedy stačit zdroj 24V přes tlačítko připojený k pokladní zásuvce.

Je otázka, jaký smysl takové řešení má - zásuvku je většinou možné ručně otevřít mechanickou páčkou umístěnou zezadu poblíž cívky, případně je možné ji otevřít pootočením klíče. Tlačítko nedává moc smysl...

Michal Spurný

Zdravím Romane, předem děkuji za odpověď.

Jde o to, že jsem pokl. zásuvku na tento princip již používal. Na boku zásuvky měla připevněné zvonkové tlačítko a tímto se také tak otevírala. Důvod? Ať se to možná nezdá, tento způsob je při samostatném používání zásuvky pohodlnější a hlavně při frekventovanějším používání rychlejší na obsluhu, nežli neustálé pootáčení klíčkem, který navíc v "zámku" drží tak tak a div nevypadne.

Nejsem vyučený elektrikář ani nějaký expert přes el., ale kdyžtak mě opravte. Stačí tedy jednoduše cívku pokl. zásuvky propojit se zdrojem (např. obyčejným napájecím adaptérem) prostřednictvím např. zvonkového tlačítka? Díky