• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

15.01.2026, 09:05

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak je to se vzděláním u vyhlášky 50 v případě rekvalifikačního kurzu?

Started by Ondřej Paluska, 18.07.2015, 00:15

previous topic - next topic

Ondřej Paluska

Aktuálně mám vzdělání ÚSO (ekonomika).
Dělám dálkově učňák - obor elektrikář.
Nyní již budu dělat závěrečné zkoušky.
Plánuji si budoucnost a přemýšlím nad následující věcí.
Ve vyhlášce 50 jsou jednotlivé délky praxe uvedeny rozdílně k různým druhům vzdělání (SO, ÚSO atd.). Jak je to s člověkem, který má ÚSO v neelektro oboru a elektro jen výuční list.
Zajímají mě v tomto případě roky uvedené u ÚSO nebo u vyučení?

Jiří Buben

Započítává se praxe pouze u oborů elektro. Takže i když máte ÚSO ale není to elektro obor, tak pokud budete mít výuční list v oboru elektro, pak jsou pro vás směrodatné délky praxe pro vyučení.
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Miroslav Minařík

Quote from: Jiří Buben on 18.07.2015, 12:41
Započítává se praxe pouze u oborů elektro. Takže i když máte ÚSO ale není to elektro obor, tak pokud budete mít výuční list v oboru elektro, pak jsou pro vás směrodatné délky praxe pro vyučení.

Nutno podotknout, že praxe nikoliv v supermarketu jako pokladní, ale praxe potvrzená firmou podnikající v oboru.
A dnes se již praxe často potvrzuje jinak, než pouze prokazováním délky pracovního poměru! Pozor na to!
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Ondřej Paluska

Ok :) To, že praxe musí být z oboru, je mi samozřejmě jasné.
Obor, který studuji, je prezentovaný jako Střední odborné vzdělání s výučním listem, takže nikoli vyučení, ale SO. Učitel rovněž mluvil o tom, že toto studium je v podstatě jednoletá nástavba k maturitě (na dálkové studium přijímali pouze lidi s maturitou), takže kdo ví, co nakonec dostanu za papír.

Miroslav Minařík

Jestli je to ten kurz v které se vynechávají obecné předměty a zaměřuje se vše na elektrotechniku, pak vím, oč jde. Jak je to s praxí vám musí odpovědět právě ta škola!
Analogicky odvozeno vy jste zákazník školy a měl byste vědět co je předmětem dodávky služby. A kdo jiný to má vědět, než dodavatel. Tedy škola.

Neptejte se učitele. Ptejte se na vedení školy. Situace s vyhláškou 50/1978Sb. se stále vyvíjí. Sám bych v tom chtěl mít jasno.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Ondřej Paluska

Ano, jedná se přesně o tento druh studia. Jelikož jsou prázdniny, vedení se mi nedařilo zkontaktovat. Stále mi to vrtalo hlavou, zkusil jsem se tedy zeptat tady. Informuju se potom ještě u vedení.

Jirka Š. Svejkovský

Pokud bude vaše studium odměněno výučním listem, jedná se o střední odborné vzdělání. Zkontrolujte si, zda se jedná o obor 26-51-H/01 (všeobecný elektrikář), popřípadě 26-51-H/02 (slaboproud) nebo 26-51-H/03 (silnoproud).

Délka studia se odvíjí od organizace školního roku. Běžní "deňáci" absolvují každý půlrok cca 3 až 4 odborné předměty zakončené písemným testem a jednu až dvě práce z praktické přípravy. Pokud to stihnete za rok, nevidím problém.

Někdy se toho studentům uzná víc, třeba absolventům příbuzných oborů (telekomunikace a podobně).
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

František Šohajda

QuoteNěkdy se toho studentům uzná víc, třeba absolventům příbuzných oborů (telekomunikace a podobně).

ANO...
Hlavně v " PC "  technických oborech...Dříve to nebývalo.
Dnes je hodně elektriky, hlavně napájení v oborech kolem počítačů....tam moc nikoho nechtějí pustit (servrovny apod..) tak si to dělají sami a musí mít "50"ku...
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Ondřej Paluska

Ten obor si dělají hlavně zaměstnanci nějakých elektro firem, kteří jen sedí v kanceláři (fakturanti, operátoři...). Ve třídě je takových asi 10. Prý z toho zaměstnavatelé mají nějaké výhody, když zaměstnávají jen lidi s 50tkou. Takže jsou vlastně zaměstnavatelem nuceni rok na škole absolvovat. Něco takového povídali. Co je na tom pravdy nevím.
Pak je tam například člověk, který dělá servis rentgenů, člověk co dělá PC sítě atd. A pak spousta lidí, kteří to studují jen z důvodu, aby si rozšířili obzory, nechystají se tím profesionálně zabývat, což mě docela překvapilo.

Jinak se jedná o obor 26-51-H/01. Na ISŠT Benešov. Jedna z mála škol, která má toto dálkové studium zdarma.