• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

15.01.2026, 07:41

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Mohu ovládat ventilátor akukamen (230V) pomocí termostatu (3V)?

Started by Jan Měchura, 20.07.2015, 10:05

previous topic - next topic

Jan Měchura

Současná situace:
V mém bytě je nyní sporák připojený na 3x230V/16A a plynový kotel s čerpadlem 230V/10A. Ke kotli vede též dvoulinka od termostatu na 2xAA baterie. Všechny zakončení jsou pěkně pohromadě v kuchyni.

Můj záměr:
Chci zrušit plyn a sporák. A nainstalovat akukamna s ventilátorem 6kW v obýváku. Chci je ovládat stávajícím prostorovým termostatem. Jde mi o to, abych co nejméně tahal nové kabely po bytě. Takže chci prodloužit stávající pětižílu (pro topení) a ze zásuvky v kuchyni vyvést trojžílu (pro ventilátor) do obýváku.

Mohu v kuchyni vyvést kabel ze zásuvky pro kotel (zrušený) a přidělat tam nějaký stykač, který bude spínaný těmi 3V z termostatu?

Miroslav Minařík

3V budou napájení pro termostat.
Ty nikam neposíláte.
Termostat má bezponciální kontakt kterým ovládáte další relé nebo stykač.
Práce pro elektrikáře!
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Jiří Schwarz

"Technik" má rád "technický" výkres, který je srozumitelnější než nějaké povídání obsahující nepříliš technické, ale spíše slangové výrazy.
kotel a akumulační kamna mají trochu jiné požadavky na "blokování", s dodavatelem energie to máte vyřešené?

A dnes jsou na slušné úrovni různé kódovací mechanismy, takže bych se "nebál" řešit spínání nějakým "bezdrátovým" termostatem.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Václav Třetí

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář

Pavel Horský

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jan Měchura

* Vařit se bude na plynu  :) . Ten kotel blokovaný není, ten je plynový a půjde pryč

* Dovolím si zde nevěcnou odbočku a pomluvím trochu plyn. Plynový kotel je drahý. Člověk musí platit kominíka a revize. Revizák si vzal 700 Kč za 30 minut a konstatoval, že sopouch komínu je příliš nízko. Kdo to tu kolaudoval toho bych zabil.  A když jsem pak v Prosinci mistru plynaři volal, že potřebuju servis tak mě naštvaně odmítl, že ať si tam dělá servis ten kdo dělá revize, že tohle pro něj není kšeft. V tu chvíli jsem tak ztuhnul, že jsem ani nevzpoměl, že tu revizi tam dělal právě on. Sehnat dobrýho plynaře je u nás ve Sříbře téměř nemožné. A splnit předpisy  (norm) na instalaci té obludy skoro taky. Byt je malý. Probíhá zateplení. Tak risknu tu elektriku.

* S ČEZem probíhá vyřizování žádosti.

*  "Termostat má bezpotenciální kontakt kterým ovládáte další relé nebo stykač."
Znamená to, že stykač posílá ty svoje voltíky naopak termostatu ? Je tam totiž jen slabej drát  :o . Já to pochopitelně svěřím firmě. Jen chci vědět co mě čeká. Jestli rozkopu celej byt  :'(

* Ty bezdrátové termostaty sou fajn. Já se jich nebojim. Ale ten co tam teď mám, stál peníze a jsem na něj zvyklej. Nechci ho měnit.

* Technický výkres nemohu poskytnout, neb nejsem elektrikář. V příloze je moje malůvka :P

František Janeček

Napište typ termostatu a uvidí se. Vetšinou mají kontakt, který může spínat ventilátor AKU sám bez stykače.Pak by se vám to zjednodušilo :)

Petr M

Quote from: František Janeček on 21.07.2015, 11:15
Napište typ termostatu a uvidí se. Vetšinou mají kontakt, který může spínat ventilátor AKU sám bez stykače.Pak by se vám to zjednodušilo :)

Po zvonkové dvojlince asi ne, ale SLEV s relátkem by neměl být problém.
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

František Janeček

Omlouvám se, přehlédl jsem, že si tazatel namaloval nějakou zvonkovou dvojlinku mezi kotlem a termostatem.Asi ani s tím kotlem to nebylo to pravé ořechové.Mohl to mít teď jednodušší. :)

Jan Měchura

* Tak jsem se nasoukal pod kotel a vidím, že omluvit se musím já.
Od termostatu vede ke kotli dvojlinka s docela velkým průměrem. Vypadá to jako dráty ke světlům. Je tam černá a hnědá žíla. Za krabičkou termostatu to nešlo poznat. Parametry toho drátu se dají nějak změřit ?

* Parametry termostatu jsou:
Max. zátěž 230V / 5A odporová

* Co je to SLEV s relátkem ?

Petr M

Termostat by to měl utáhnout, teď jde o vedení.

U té "dvojlinky" nerozhoduje průměr, ale izolační pevnost, typ, uložení a průřez jader.

Klasika, kterou instalatéři s oblibou používají, je H03VV-F - je to levný, měkký, takže se s tím dobře dělá, tenký, takže šetří práci a sádru,... Ale tento kabel není určený k zabudování do zdi a s tímto použitím bych do něj 230V raděj nepouštěl.

http://www.prakab.cz/fileadmin/content/prakab/Vyrobky/Instalacni_vodice_a_kabely/Instalacni_flexibilni_kabely/H03VV-F.pdf
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Vít Rotrekl

Quote from: Jan Měchura on 22.07.2015, 12:48
Vypadá to jako dráty ke světlům. Je tam černá a hnědá žíla. Za krabičkou termostatu to nešlo poznat.

Mohla by to byt Cyky 2Ax1,5, pripadn podle noveho znaceni Cyky-o 2x1,5. Pokud ano, tak poni pusti 230V neni problem.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Jan Měchura on 22.07.2015, 12:48

* Co je to SLEV s relátkem ?

Pravděpodobně SELV (Safety Extra Low Voltage - bezpečné malé napětí), které bude spínat relé.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B