• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

15.01.2026, 07:43

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je možné použít prodlužovací kabel pro mobilní vířivou vanu?

Started by Kateřina Sklenářová, 22.07.2015, 13:16

previous topic - next topic

Kateřina Sklenářová

Koupila jsem mobilní vířivou vanu, přívodní kabel je dlouhý pouze necelý metr a vířivku není možné instalovat přímo u zásuvky (není zde vhodný podklad), návod zakazuje použití prodlužovacího kabelu, je možné přívodní kabel v nějakém servisu prodloužit, popř. jaká jsou rizika při použití prodlužovačky?

Miroslav Minařík

.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Petr M

Metrový kabel je zoufale málo. JEdná se o vadu výrobku, požadujte po prodejci nápravu. Pokud není délka kabbelu ve volně dostupné specifikaci a výrobek vám nepředváděl rozbalený, tak to neokecá.

Šmejdy je potřeba trestat, ne ještě dobrovolně platit za jejich lumpárny!  Delší kabel je korunová položka, ale v případě van a bazénů může jít o život.  (norm) Já bych si to rozhodně líbit nenechal.
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Jiří Schwarz

Pohyblivé přívody by se neměli "nastavovat, prodlužovat"... Je třeba celý přívod vyměnit za delší. Jenže to s sebou nese 2 "chybičky":
- jde o zákrok, který může výrobce nebo prodejce brát jako důvod neuznat záruku v případě nějaké závady
- zákrokem do výrobku se z právního hlediska stáváte novým výrobce a přebíráte veškerou zodpovědnost za funkčnost a především bezpečnost.

Použití prodlužovacího kabelu - předpokládám, že vana je spotřebič s ochranou ve třídě I. Potřebuje tedy pro svoji funkci pracovní vodiče L a N a pro bezpečnost provozu ochranný vodič PE. Použitím prodlužovačky přidáte jeden kontakt navíc, to už může zhoršit funkci a úroveň ochrany. Zásuvka má předepsané parametry pro správnou funkci ochrany automatickým odpojením v případě izolační poruchy, ale vložením dalšího vedení se už můžeme dostat za hranici.
I když to nechci doporučovat, dokázal bych "přimhouřit oko" při použití kvalitní prodlužovačky dlouhé "několik málo metrů", pokud to bude připojeno k okruhu, kde je proudový chránič.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Petr M

Quote from: Jiří Schwarz on 23.07.2015, 08:42
I když to nechci doporučovat, dokázal bych "přimhouřit oko" při použití kvalitní prodlužovačky dlouhé "několik málo metrů", pokud to bude připojeno k okruhu, kde je proudový chránič.

Jenomže tady jde i o krytí... Voda z vířivky nebo bazénu je potvora. A kde není krytí, tam se pak doplňková ochrana stane základní  >:(

V tomhle případě jednoznačně nakopat zadek prodejci. Ideálně zepředu. Pro venkovní spotřebiče je 5m kabel minimum, pokud nejsou určeny na použití s prodlužkou jako sekačka atd.

Btw, na prodlužku mám doma takový utěsněný "pouzdro", který kryje zásuvku s vidlidí s IP 55. Ale cena byla vyšší, než kolik by stál delší kabel prodejce.
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Jiří_Hrubý

Pak záleží i na vidlici na kabelu zásuvky. Přímá s gumovým lemem dokáže s vhodnou zásuvkou utvořit IP44 a při doplnění o zmiňovaný box by se dalo hovořit o krytí. U úhlové vidlice dochází v některých spojovacích boxech k lámání kabelu za vidlicí a úhlová vidlice navíc nemá v gumové zásuvce takové krytí.