• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak uzemnit hospodářskou budovu připojenou k rodinnému domu?

Started by Ovčákzhor, 24.08.2015, 21:35

previous topic - next topic

Ovčákzhor

24.08.2015, 21:35 Last Edit: 24.08.2015, 23:58 by Miroslav Minařík

Mám novej dům s ekvipotenciální svorkovnicí a chráničem.
Z domu je CYKY 5J 2,5mm2 připojená stodola (cca 50m), jištěná v domovním rozvaděči 3x20A.
Ve stodole je malý rozvaděč s jištěním 3x16A pro cirkulu, 1x16A pro rádio a jiné do zásuvek zasouvatelné jednofázové stroječky a 1X6A pro světla.

Stodola nemá hromosvod a elektrikář mi tvrdí, že ani není třeba, poněvadž okolo jest dvě sta let stará lípa a ještě starší dub.

Ve stodole je "profi bedna" elektrického ohradníku pro bekavce, jejíž výrobce uvádí, že jest nutno zemniti min. 10m od uzemnění všech budov - splněno.

Problém spočívá v tom, že jediný uzemněný předmět ve stodole su ja, když koštuju slivovici.

Nemám rád nedodělávky a blbce - co to udělá s chráničem v chalupě, když stodolu vybavím regulérním uzemněním, hromosvodem a na zmíněného blbcelektrikáře pošlu svého věčně nadrženého berana?

Miroslav Minařík

Quote from: Ovčákzhor on 24.08.2015, 21:35
... blbcelektrikáře pošlu svého věčně nadrženého berana?

Tak jsem se dozvěděl, že náš kolega je blbec. A dodal jste mu k jeho práci vypracovaný a odsouhlasený projekt? Pokud ne, pak prosím važte slova v místech kde jsou samí elektrikáři. Notabene když po nich chcete poradit, že?
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Patrik Mlynar

Preco by malo uzemenenie v stodole alebo kdekolvek inde negativne ovplyvnovat chranic ?
Chapete princip cinnosti chranica ?
Miestny elektrotaliban zacne citovat svate normy  ....

Jiří Schwarz

Jak to uzemnit?
Jsou jistá pravidla, která minimalizují rizika.

Ale abych zadarmo radil někomu, kdo o mě možná řekne něco neslušného, co se mi nebude líbit?
Nechci!
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jan Franěk

Jaké bylo zadání? Malá cena a bez "drahého" projektu? Jestli ano, jste spoluviníkem tohoto stavu.
Pokud by byla vypracována projektová dokumentace a tedy jasné zadání, nemohlo by k tomuto dojít. Pokud ano, měl by jste nárok na reklamaci a nápravu stavu a říci, že kolega si toho vašeho berana zasloužil.

I když za to ohánění se stromy namísto hromosvodu  :-\ 
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Mirek Vašák

Tak se mi zdá, že tu někomu chybí smysl pro humor a vyhrál první cenu ve "skoku na špek". Celá ta otázka nic jiného nenapovídá včetně přezdívky.

Radek Červený

Pánové, člověk se učí celý život. Kolikrát jsem už pročítal soubor 62305, ale o lípě jsem tam nikdy nic nezahlédnul.

Tak se tu mějte hezky, jdu pečlivě číst....... (dance)
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Lukáš Rotrekl

Nene, 62305 to není, ale na to jak chránit stromy před bleskem jakási metodika existuje. Mluvilo se o ní i zde na elektrice. Ale je fakt, že se v ní spíše řeší, jak chránit před bleskem ten strom a nikoliv stromem něco jiného.. Ale to nevadí, bude to podobné..  ;D
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Milan Hudec

Je zajímavé že programy pro analýzu rizik si s myšlenkou vysokých stromů pohrávají a to dokonce bez rozlišení tvaru koruny, listnáč/jehličnan, nemluvě o typu kořenového systému atd., co je však opomenutí neomluvitelné je skutečnost že automaticky nezvyšují počet úderů, což se dá ve většině případů očekávat.

Maroš Klein

Quote from: Milan Hudec on 26.08.2015, 06:51
...co je však opomenutí neomluvitelné je skutečnost že automaticky nezvyšují počet úderů, což se dá ve většině případů očekávat.

Očakávať sa dá samozrejme úplne všetko, ale pripustíme kvôli tomu ,,aktívne ESE" stromy priťahujúce blesky, alebo ponecháme náhodný výber samotnému blesku a štatistike počtu búrkových dní?  :)

Milan Hudec

Že stromy přitahují blesky je natolik známá skutečnost, že je snad i povinností projektanta s tímto počítat.

Maroš Klein

Samozrejme.
Ja len že nemusím v súvislosti s pasívnym stromom a  ,,logikou ESE" výraz ,,priťahuje". ;)

Pavel Horský

Pánové, já se vám divím, že se vůbec zabýváte  uvedeným tématem.
Kretén, který se neumí představit, skrývá se za debilním nickem a ještě pohaní elektrikáře, si pozornost prostě nezaslouží. Naučte se nerýpat  v každém ledabyle položeném hovnu.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Milan Hudec

Naopak, strom je velice aktivní a na rozdíl od ESE v úžasném frekvenčním pásmu.

Jiří Schwarz

Setkal jsem se s názorem, který nedokážu vyvrátit.
Ale to by bylo na delší výklad a možná někde úplně jinde...
V podstatě jde o to, že strom nebo něco jiného, co není "dokonale uzemněno", bude mít na svém vrcholu "větší potenciál než dobře uzemněné předměty", opačné polarity než nabitý mrak... A proto blesk "rád" najde vodivou cestu pro zapálení výboje právě přes nedokonale uzemněný "předmět", ale tím na něm tak "vyskočí potenciál", že přeskočí vedlejší výboje všude okolo...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Maroš Klein

Už som to tu písal, že ak bude silná vôľa, nie je problém rozbiť okrem atómu aj celú 62 305-ku.  :D
To p.Horský:  (jednicka)

Petr M

Quote from: Milan Hudec on 26.08.2015, 07:56
Naopak, strom je velice aktivní a na rozdíl od ESE v úžasném frekvenčním pásmu.

Akorát jednorázově. Dva stromy = dvě bouřky a pak zvednout stodolu, podložit základovým zemničem,...  :D
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Vítězslav Vaněk

Já jsem slýchal že blesky přitahuje buk a to  ve formě ,,žene-li se bouřka prchej z bukového lesa'' :-\
Sláva