• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

15.01.2026, 04:10

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak znovu zapojit ovládání elektrokotle podle barev vodičů?

Started by SJirka, 27.08.2015, 12:47

previous topic - next topic

SJirka

27.08.2015, 12:47 Last Edit: 27.08.2015, 18:02 by Miroslav Minařík

Před malováním a rekonstrukcí pokoje jsem odmontoval ovládání od elektrokotle ze zdi.
Samozřejmě jsem si to pro opětovné zapojení vyfotil, ale bohužel na telefon, o který jsem přišel.
Ze zdi mi teď koukají dva dráty, černý a hnědý.
Ovládání má zezadu tři zdířky pro připojení.
Potřeboval bych poradit, kam dát černý a kam hnědý drát?
Schéma ovládání je na přiloženém foto ...

Patrik Mlynar

COM znamena common, cize spolocny.
NO znamena Normally open, cize rozpojene.
NC znamena Normally closed, cize spojene.

Kotol kuri, ak ma dva vodice spojene, klimatizacia zase chladi, ked ma spojene. To je dovod, preco vyrobca dava na vystup prepinacie rele. Dalsia moznost je SW konfiguracia v nejakom menu.

Nemate tam co pokazit, zapojte NO a COM, potom nastavte pozadovanu teplotu na vyssiu  ako v miestnosti a kotol musi  zopnut. Tie kontakty by mali byt bezpotencialove, cize nejake brnivo trasive prihody by hrozit nemali.
Miestny elektrotaliban zacne citovat svate normy  ....

Lukáš Rotrekl

Ale tomu, že vás to nemůže dokopat nevěřte 100%. Jsou kotle, které do termostatu posílají 230V a čekají je zpět..... Bezpotenciálový kontakt není od toho, že by na něm nebyl žádný potenciál, ale že tento to napětí negeneruje, ale jen spíná.
Lepší pro toto se mi zdá a teď si neuvědomuju, jestli to používají na Slovensku nebo jsem to pochytil u někoho z anglicky mluvících kolegů, používat aktivní a pasivní výstup. 
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Patrik Mlynar

Snad by aj ten, kto ma problem s nazvami ako NC / NO zvladol zapojit baterku, odpor a led diodu alebo ziarovku, pripadne lacny smejd multimeter v piskacom mode na kontakty termostatu a ofuknut ho fenom na overenie funkcnosti. To je bezpecne a navyse sa nieco nauci ...
Miestny elektrotaliban zacne citovat svate normy  ....

Jaroslav Hasala

Standardně se to zapojuje na svorky COM a NO. Na polaritě přívodních vodičů (černý, hnědý) nezáleží.

Předpokládám tedy, že jde o termostat napájený bateriemi.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz