• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Zrevidujete protažení přívodu venkovní terasy z vnitřního obvodu?

Started by Petr B., 04.09.2015, 10:45

previous topic - next topic

PetrB920

Pedant jsem v tom, aby ta instalace vyhovovala z hlediska bezpečnosti, byť v nestandardním provedení. A nebylo to jen na dobré slovo známého, ale i s razítkem. Jinak chápu teda, že byť to není standardní tak to neznamená automaticky stopku revizi a bude na konkrétním RT a posouzení na místě, tohle jsem potřeboval vědět - dekuji.

Ještě mi dovolte pár dotazů:
"Petr M: Po novu, chránič musí být na všechny zásuvky s laickou obsluhou."
Znamená to teda, že si před tou revizí mám rovnou všechny zásuvkové okruhy doplnit PCH nebo se to posuzuje dle norem platných v době výchozí revize kde tam ty chrániče nejsou?

"Petr M: pokud nemáte venkovní zásuvku a zapojoval jste v garáži třeba sekačku, patří mochra, který ji dal bez chrániče, kopnout do zadku zepředu"
Je to tak - PCH je jen na koupelnu a záchod, výchozí revizí při kolaudaci 2008 to prošlo (nutno zmínit že ji zařizoval stejný dodavatel developera který dodával samotnou elektroinstalaci)

Ad malá plastová rozvodnice - může, prosím, někdo povolaný ještě objasnit jak je to s tím štítkem výrobce, typovou a kusovou zkouškou? O tomto jsme s elektrikářem vůbec nemluvili tak jen jestli je potřeba si to pro revizi nějak pohlídat též, jinde na fóru jsem našel že
"na plastový tří modulový kryt se nemusí dělat nic viz. ČSN EN 60439-1 ed.2 čl.11."
IP65, měl by tam být chránič, 3A jistič a rádiový přijímač pro spínání světel (pro bezdrátový vypínač)

Patrik Mlynar

Na moj vkus robite z toho prilisnu vedu, elektrikar to uz mohol mat za pol dna hotove a tu sa este stale diskutuje na sposob kolko anjelov sa zmesti na spicku ihly.
Miestny elektrotaliban zacne citovat svate normy  ....

Vít Rotrekl

Možná mě někteří kolegové sežerou, ale asi bych si uměl představit a takovéhle řešení:
- pro zásuvky v garáži (ze kterých bude napojena instalace na terase) doplnit proudový chránič, případně vyměnit jistič za kombinovaný jisitčochránič, s Idn 30mA.
- vedle zásuvky osadit krabičku s jedním jističem B 3A/1 pro světla na terase (nevíme jestli ta zásuvka je u země, nebo v nějaké "normální výšce" (osobně v prostorech jako je garáž, dávám zásuvky cca 125cm od země středem)
- v zásuvce udělat "odbočku" na jisitč, ze kterého bych napojil světla v pergole
- zásuvky v pergole natáhnout rovnou z těch zásuvek v garáži, za předpokladu, že se osadí pro tyto zásuvky chránič
- případně lze chránič + jističe pro zásuvky a světla dát až místo/vedle zásuvky ze které je plánováno napojení

I když považuji za vhodnější řešení které navrhl Petr M. Tedy zásuvky vytáhnout ze zásuvky v garáži, ke dvěma zásuvkám přidat dvě nebo tři není nic proti ničemu, pochopitelně doplnit chránič. Světla vytáhnout ze světelného obvodu v garáži. Pár metrů lišty v garáži by neměl být nějak estetický problém. Spíše může nastat problém při přivrtávání lišty, že se trefí nějaký kabel ve zdi.

To PetrM: Pokud se nepletu tak povinnost osazovat chrániče pro všechny zásuvky je normativně požadováno od roku 2007, tedy domek kolaudovaný v roce 2008, může mít projekt starý klidně i 2-3 roky, takže by ten chybějící chránič nemusel být nedostatek. I když to rozhodně neobhajuju. Co si tak vybavuju, tak jsme osazovali chránič jako standart, už někdy koncem 90tých let. Tedy v době kdy jsem končil školu, a začínal se živit prací.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Milan Illek

Quote from: Vít Rotrekl on 04.09.2015, 22:21
Pokud se nepletu tak povinnost osazovat chrániče pro všechny zásuvky je normativně požadováno od roku 2007, tedy domek kolaudovaný v roce 2008, může mít projekt starý klidně i 2-3 roky, takže by ten chybějící chránič nemusel být nedostatek.

Ale stará -4-41 platila až do 1.2.2009. Takže bez problému.  ;)

Petr M

Quote from: Milan Illek on 06.09.2015, 00:06
Ale stará -4-41 platila až do 1.2.2009. Takže bez problému.  ;)

Pokud platí souběžně nová a stará, je potřeba se rozhodnout podle toho, co je lepší. Primárně by mělo být voleno bepzčnější řešení nebo nová norma, pokud není problém.

A co si pamatuju, tak stará 4-41 vyžadovala chránič pro
- staveniště, Idn do 30mA
- použití venku, Idn do 30mA

A vzpomínám si, jak nám na školení k vyhl. 50 školitel oznamoval, že se zjendodušila situace kolem chráničee a zmizela past v podobě zásuvky pod oknem, ze které domácí tahá prodlužku ven - že chrániče budou všude, pokud nebude explicitní důvod ho tam nedat.

Ať už se z garáže vytáhne pordlužka k filtraci bazénu, pro sekačku nebo třeba pro svářečku a flexu při přípravě armování plotu, minimálně jedna z těch podmínek použití chrániče je splněná  (norm)

A i podle staré normy je v domu nějaký chránič. Pokud by byly zásuvky za ním, tak je bezpečnost vyšší, než v normě, i kdyby na to požadavek nebyl.  (norm)

A za sebe mohu říct, že v RD bych dal 30mA chránič minimálně na následující místa, i kdyby to norma nepožadovala:
- Koupelna, všichni víme proč
- Pračka a myčka, tam je to při poruše o hubu
- Bojler, protože unikající proud se jinak to pohledu laika těžko zjišťuje
- Kuchyň, potože tam se pracuje i s tekoucí vodou, i s elektrospotřebiči a něco od elektriky je drženo i v ruce
- Sklep, už jenom kvůli vlhkosti a možnosti zaplavení
- Dílna a garáž, protože tam je vždycky jenom krůček k nějakým poškozeným kabelům nebo spotřebičům, často se odtud tahá elektrika prodlužkou ven atd.
- Venkovní zásuvky, přeháňka umí přijít sakra rychle
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...