• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

04.01.2026, 05:43

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak najít vadný vodič "vyhazující" jistič?

Started by tomatti, 04.09.2015, 12:08

previous topic - next topic

tomatti

04.09.2015, 12:08 Last Edit: 04.09.2015, 15:22 by Miroslav Minařík
Na chatě máme cca 15 let elektroinstalaci v mědi provedenou zkušeným profesionálním elektrikářem. Náhle začal vypadávat jistič zásuvkového okruhu.
Nikdy nebyl problém, že by okruh byl přetížený.
Obsluhuje 7 zásuvek, současně mohou být zapojeny varná konvice 1700W, TV, lednice malá (125l), a nějaké další drobnosti.
Celkově tedy žádný výkon, který by dával důvod k vypadávání jističe.
Závada se projevuje tak, že po zapojení jističe v době do cca 20 min vypadne, čas se mění.
Je jedno zda je nebo není zapojen nějaký spotřebič.
Při vypnutých všech spotřebičích vč. světel na ostatních okruzích, ... se na elektroměru nic netočí.
Prvním krokem bylo vyměnit jistič za nový, závadu to neodstranilo.

Druhý krok, kontrola všech propojovacích "krabic" - nikde žádné dotýkající se nebo uvolněné vodiče, nikde nic černého nebo spáleného.
Dále si nevím rady.
Podezírám některý z kabelů, že se neznámým způsobem poškodily vodiče v něm, ale je to pouze doměnka.
Kuny a jiné hlodavce vylučuji z "trestné činnosti".
Snad pokud je to vůbec možné mravenci, těch máme dostatek  :)

Co poradíte?
Máme nějak prověřit jednotlivé kabely od "krabice ke krabici"?
Jak a čím?

Zdeněk Friedrich

Quote from: tomatti on 04.09.2015, 12:08
Jak a čím?

Minimálně elektrikářem, vlastnícím měřák izolačních odporů na 500V :D.

Radek Červený

Zkušený elektrikář si jistě zvolí správný postup, jak místo poruchy v obvodu najít, jak podotkl kolega Friedrich, je potřeba aby měl i patřičné vybavení, multimetr z marketu zde nepomůže.

Toto není práce pro laika.                                     
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Patrik Mlynar

Istic pada radovo za 20 minut ? Zrejme tepelna spust. Zasuvkovy okruh, istic asi 16 A, charakteristika B, to bude prud v desiatkach amperov. Nepasuje mi preto vyjadrenie, ako sa elektromer netoci pri vypnutych spotrebicoch.

Nie je to nahodou chranic alebo isticochranic ?
Miestny elektrotaliban zacne citovat svate normy  ....

Petr M

Quote from: Patrik Mlynar on 04.09.2015, 16:40
Nie je to nahodou chranic alebo isticochranic ?

I to je možnost, pak by se tam něco "nahřálo", zvedl se unikající proud a byl by pod rozlišením elektroměru.

Každopádně, bez změření izolačního stavu by na to ak jako tak nepřišel.
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Tomáš Tichý 2

i návrhy k řešení. Po detailní prohlídce se ukázala obvyklá triviální závada - ohnutý kabel s mechanicky poškozenou izolací. Ještě, že technika funguje a jistič správně vyskakoval! Dřevěná chata a probíjející proud, toť budoucí pozvánka pro hasiče.

Ještě jednou díky všem.

Joscer

Také jsem onehdy koukal, jak mám dráty v rozvaděči po elektrikářovi asi s kombinačkama (viditelné zuby) s poškozenou izolací v ohybech ve vinglech :-( asi rychlokvaška?

Jaké kleště se mají správně používat na pravoúhlé ohyby??
Chytrý napadne špatný názor, hlupák jeho autora.

Pavel Ryšavý

Quote from: Joscer on 24.09.2015, 09:48

Žádné, a dodržovat minimální poloměry ohybů, což je třeba pro 1,5mm2 poloměr cca 11mm. Když nejde vodič natvarovat rukou, je něco špatně.
Smysl pro humor - znak ducha bystrého
.45 ACP; 7,62x39; 7,62x54R; 9x19; 12/70

Jirka Š. Svejkovský

Když už použijete kleště, tak omotané izolačkou.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Vít Rotrekl

Tak třeba okolo kulatých kleští to jde celkem bez problému
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Ižák Ctibor

Na guľaté kliešte(očkovačky) si dajte pozor. Preto, že tie tlačia pomerne v malom bode, ľahko sa stane že izoláciu premačknete ešte skôr, než začnete ohýbať drôt. Skôr sa mi osvedčil spôsob ako spomenul p.Jirka. Omotané kombinačky izolačkou.
Najkrajší pocit je hrejivý pocit pri srdci z dobre vykonanej práce.

Daniel Hudzík

Quote from: Joscer on 24.09.2015, 09:48
Také jsem onehdy koukal, jak mám dráty v rozvaděči po elektrikářovi asi s kombinačkama (viditelné zuby) s poškozenou izolací v ohybech ve vinglech :-( asi rychlokvaška?

Vy napriklad na 3x1.5 alebo 3x2.5 pouzivate klieste?
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Joscer

Co prosim?

1. Bavime se o dratech v rozvadeci (spravne se to jmenuje napr. vodic instalacni CY 2,5) a ne o kabelech...
2. Nedelal jsem to ja, ale neznamy elektrikar.

Takze mi Napovezte, z ceho jsou oholene a zubate rohy - vingly -  vodicu?
Chytrý napadne špatný názor, hlupák jeho autora.

Petr M

Quote from: Joscer on 29.09.2015, 23:44
Takze mi Napovezte, z ceho jsou oholene a zubate rohy - vingly -  vodicu?

Z lidské blbosti. Té jak známo neodolá nic, natož pak nějaký ten kousek izolace...  ;)
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Daniel Hudzík on 28.09.2015, 22:22
Vy napriklad na 3x1.5 alebo 3x2.5 pouzivate klieste?

Třeba na 10mm Cu v elektroměrovém rozvaděči, kde mám pár cm prostoru. To rukama dávám dost blbě.

Jinak, pro vodič CY (H07V-U) je poloměr ohybu 4x průměr, takže u vodiče CY 1,5 je to opravdu cca 11 mm. Kdo to dodržuje?
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Petr M

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 30.09.2015, 08:17
Jinak, pro vodič CY (H07V-U) je poloměr ohybu 4x průměr, takže u vodiče CY 1,5 je to opravdu cca 11 mm. Kdo to dodržuje?

No když si představím v "normální" rozvodnci CY6 / CY10 se správným minimálním poloměrem ohybu, tak se do té rozvodnice ani nevejdu  (zle)

Pavel Ryšavý

Pro CY6 je to 16mm (pro mne okolo ukazováčku)
Pro CY10 je to 20mm (asi kolem palce)

Pokud tyhle průřezy nejste schopný ohnout kolem prstu, pak děláte chybu v tom, že máte usřižené moc krátké konce a "perete se" s krátkýma drátama.

Kleště používám jenom tam kam se nevlezu rukou, a to ještě ne na tvarování, ale abych se trefil do svorky

(uznávám, že mám trošku nekonfekční prsty, a sehnat prstové rukavice do kterých se vlezu mi činí drobné problémy)  o:-)
Smysl pro humor - znak ducha bystrého
.45 ACP; 7,62x39; 7,62x54R; 9x19; 12/70