• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

15.01.2026, 03:01

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Dá sa vypínač radenie 1s zapojiť aj bez prítomnosti vodiča N?

Started by Patrik Dedík, 11.09.2015, 21:14

previous topic - next topic

Patrik Dedík

Na chodbe mam vyp(1), ktorym zapinam svetlo do kupelne. Stava sa mi, ze niekedy zabudnem vypnut svetlo a nevsimnem si to, lebo mam zavrete dvere kvoli psovi. Tak chcem si tam dat vypinac 1s, aby som videl podla dutnavky, ci sa svieti alebo nie. Problem je, ze nemam v krabici vodic N iba fazove. Da sa zapojit tento vyp aj bez N?
Elektrotechnik na riadenie činnosti, alebo na riadenie prevádzky E1/A
Projektovanie E2/A
El. inštalácie domov a bytov vrátane bleskozvodov

pdedik@centrum.sk

Radek Luža

Bez N vodiče nepočítejte s výsledkem dle vašich představ.
Napadá mě zde použít vypínač s orientační doutnavkou ale ta vám bude svítit pouze když je světlo vypnuté, to znamená že pokud se v koupelně bude svítit tak doutnavka nebude svítit a pokud se v koupelně nebude svítit tak doutnavka bude svítit.

Třeba si na to časem zvyknete, holdt tento výstup (doutnavka) nepůjde negovat jako výstup v řídícím systému.

Jiří Schwarz

Existují jisté možnosti vřazení nějakého prvku, který při průchodu proudu způsobí rozsvícení nějaké "kontrolky"...
Jenže to má jisté "chybičky", takže neuvádím podrobnosti:
- kdo se vyzná v elektronice, předpokládám, že si to dokáže "vygůglit", a nechci to radit úplným laikům, montáž a oživení přináší rizika plynoucí z práce na VTZ, z části pod napětím.
- obvykle tohle "zařízení" přestane fungovat, když se osadí nějaká LEDka s minimálním odběrem
- není možné ve svítidle změřit impedaci smyčky, naopak pokus o měření někdy může skončit destrukcí zařízení (vlastní zkušenost  (zle) )
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Martin H.

Quote from: Patrik Dedík on 11.09.2015, 21:14
Na chodbe mam vyp(1), ktorym zapinam svetlo do kupelne. Stava sa mi, ze niekedy zabudnem vypnut svetlo a nevsimnem si to, lebo mam zavrete dvere kvoli psovi. Tak chcem si tam dat vypinac 1s, aby som videl podla dutnavky, ci sa svieti alebo nie. Problem je, ze nemam v krabici vodic N iba fazove. Da sa zapojit tento vyp aj bez N?

Ak nie je možné jednoduché a rýchle riešenie, nechal by som to tak. Náklady kvôli zabudnutému svetlu v kúpeľni patria k tým najnižším položkám vo výdavkoch.

Petr M

Čtyřletá dcera furt notoricky zapomíná zhasnout na WC.

Situaci jsem vyřešil pomocí 3W LEDARE z Ikea. Světla dává víc než dost, barevný podání na WC neřeším, cenově jak vypínač s kontrolkou, pohodlnější  o to, že to nemusím kontrolovat pohledem. A spotřeba taková, že když nechá svítit celou noc, prakticky to nepoznám  8) A akce proběhla během normální výměny tepelné koule... Takže bez práce navíc  (dance)
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...

Žvak Petr

Proč by to nemohlo fungovat pouze s fázovými vodiči?
Na doutnavku připojte normálně doutnavku. Při zapnutém vypínači svítit nebude,
ale při vypnutém se do vypínače bude dostávat N přes žárovku.
Svítit bude při vypnutém stavu. Výhodou je, že v noci nebudete chodit s nataženou rukou jak náměsíčný.

Žvak Petr

Fuk Tomáš

Existují i jiná, neelektrická řešení. Např. já mám ve dveřích matné sklo  :D
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jakub Sedláček

Na toto snad jedině pohybové čidlo. Ano při delším trůnění může nastat tma. Pak je třeba se trochu povrtět, ale řešení to je také...
"Neb člověk tvor zvířatům nadřazený jest, tedy tělem a duší oplývá, zoufalství propadnouti může"

Petr M

No pokud nevadí jeho odbětr 24/7... Mám vyzkoušeno, že pokud s i z WC člověk nedělá čítárnu, tak na vykonání potřeby 1W LED stačí. Svícení LEDkou trvale pak vyjde na spotřebu stejně, jako spínání klasičky PIRkem a nejsou potřeba žádný úpravy rozvodů...  ;) Vypínač jsem ponechal, takže proti PIRku ještě šetřím.
Jsem programátor jednočipů, zaměřený na automatizaci. Se zájmem o silnoproud od pěti let, maturitou elektro a papírama na to, abych mohl svůj výtvor legálně otestovat pod napětím do 1kV...